Η Τουρκία δεσμεύει με NAVTEX μία μεγάλη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για ασκήσεις την Κυριακή, ανήμερα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

 

Με την NAVTEX υπ' αριθμόν 763/19, η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας δεσμεύει μία περιοχή που εκτείνεται για αρκετά μίλια δυτικά, προς τη Ρόδο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ύψωνε τους διπλωματικούς τόνους. «Οι απειλές της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, όπως στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά με τις γεωτρήσεις του «Φατίχ» αλλά και τις επικείμενες του «Γιαβούζ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατήρησε τους υψηλούς διπλωματικούς τόνους, διαμηνύοντας ότι «μόνον η Τουρκία αποφασίζει τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. του ψευδοκράτους) και του τουρκοκυπριακού λαού».