Την εκτίμησή του πως, σε ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, η Ελλάδα θα είναι κατ' αρχήν μόνη της, χωρίς τη στρατιωτική στήριξη Ευρωπαίων ή Αμερικανών, εξέφρασε απόψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε την απόφαση των Τούρκων να στείλουν και το δεύτερο γεωτρύπανο στην Κύπρο: «Ο κ. Ερντογάν δεν σταματάει τις προκλήσεις, ούτε και τις δηλώσεις. Από ότι φαίνεται, οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του».

 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει διαβεβαίωση από τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους εταίρους ότι στην περίπτωση «θερμού» επεισοδίου, θα υπάρξει στρατιωτική στήριξη στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε αρνητικά: «Δεν υπάρχει υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά έχω ξαναπεί πως όταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίσουμε ότι κατ' αρχήν θα είμαστε μόνοι μας».

 

«Πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη», προειδοποίησε ο ίδιος ενώ σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την κυπριακή ΑΟΖ, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι πρέπει πρώτα να εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά μέσα, πριν χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά.

Εκτιμώντας πως η ένταση με την Τουρκία δεν θα απαιτήσει χρήση στρατιωτικών μέσων, αναγνώρισε, κλείνοντας, πως η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί. «Τα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν προβλήματα, "παγώσαμε" όλα τα καινούρια προγράμματα, όμως έγινε νοικοκύρεμα. Μαζέψαμε τα κομμάτια μας και με καλή διαχείριση των χρημάτων μας καταφέραμε να κρατήσουμε σε ένα καλό επίπεδο και σε μια καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις ένοπλες δυνάμεις».