Σύμβουλος ΟΗΕ για Μόρια: «Έχουμε να κάνουμε με διαφθορά»

Σύμβουλος ΟΗΕ για Μόρια: «Έχουμε να κάνουμε με διαφθορά» Facebook Twitter
0

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια εξέφρασε ο Ζαν Τσίγκλερ, σύμβουλος του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για «αηδιαστικό φαγητό» και εκφράζοντας υποψία για διαφθορά. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει συνέντευξη με τον Ζαν Τσίγκλερ, κοινωνιολόγο, ακτιβιστή και σύμβουλο του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Eλβετός επέστρεψε πρόσφατα από την Ελλάδα όπου επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά. Όπως τονίζει, «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς».

«Το γενικό πρόσταγμα έχει το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αναθέσει σε εταιρίες κέτερινγκ την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Όμως το φαγητό είναι συχνά αηδιαστικό. Πολλές φορές το κρέας μυρίζει τόσο άσχημα που οι πρόσφυγες το πετούν, μιας και δεν μπορούν να το φάνε. Είμαι σίγουρος ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφθορά. Τα χρήματα περνούν στις τσέπες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στην Μόρια κυριαρχεί οργανωμένος υποσιτισμός», συνεχίζει ο Ζαν Τσίγκλερ. 

Ο Eλβετός ακτιβιστής αποκαλεί τους καταυλισμούς ντροπή για τη Ευρώπη και ζητά την κατάργησή τους. Δεν διστάζει μάλιστα να κάνει λόγο για στρατόπεδο συγκέντρωσης: «Η Μόρια είναι κόλαση. Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μου είπε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Καρολίν Βιλμέν, η οποία χρησιμοποιεί συνειδητά τον παραλληλισμό αυτό. Στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει άλλους εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα», αναφέρει.

«Με εντολή των Βρυξελλών οι ελληνικές αρχές αδιαφορούν πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν για τις συνθήκες στους καταυλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φθάσουν εκεί. Όταν στην πατρίδα του σε βομβαρδίζουν καθημερινά και δεν ξέρεις αν η οικογένειά σου επιζήσει τότε αδιαφορείς για όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ