Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) διέψευσε τις φήμες πως υπάρχουν ήδη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση πως «για τη χρονική περίοδο που αφορά στο έτος 2019 έως και τις 19 Ιουνίου 2019 δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης».

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την περσινή περίοδο 2018, η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαιτέρως έντονη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, ωστόσο «ακόμη και κατά την περσινή περίοδο, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού)».

 

«Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αυτή για τους επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

«Στο πλαίσιο σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας της χώρας έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση.