ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Παγκόσμια έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια και πόσο εμπιστεύονται τους επιστήμονες

Παγκόσμια έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια και πόσο εμπιστεύονται τους επιστήμονες Facebook Twitter
Oι Έλληνες πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά δεν εμπιστεύονται αρκετά τους επιστήμονες
4

Παγκόσμια έρευνα, η πρώτη τέτοιου μεγέθους, αποκαλύπτει την αντίληψη για τα εμβόλια και την εμπιστοσύνη στην επιστήμη σε 140 χώρες και καταγράφει επίσης την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια σημαίνει ότι η ανθρωπότητα κάνει ένα βήμα προς τα πίσω στην καταπολέμηση των θανατηφόρων ασθενειών αλλά και των λοιμώξεων που μπορούν να προληφθούν, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη σχετικά με τις αντιλήψεις για το θέμα υποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή σε ορισμένες χώρες.

Η ανάλυση του Wellcome Trust περιλαμβάνει απαντήσεις από περισσότερους από 140.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει την δυσπιστία κατά των εμβολίων ως μία από τις 10 πρώτες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για κάποιες χώρες και κάπως ευοίωνα για άλλες. Μερικοί άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υψηλότερου βιοτικού επιπέδου ήταν μεταξύ των λιγότερο σίγουρων για την ασφάλεια των εμβολίων.

Στη Γαλλία, μια χώρα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών που αντιμετωπίζουν τώρα εστίες ιλαράς, ένας στους τρεις διαφώνησε ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία κατεγράφη και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων διαφωνούν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά, στο 19%, και ότι τα εμβόλια ήταν σημαντικά για τα παιδιά, στο 10%.

Στην Ιταλία, το 76% συμφώνησε ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Στη Βόρεια Αμερική και τη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη, λίγο περισσότερο από το 70% των ανθρώπων συμφώνησαν ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Το ποσοστό ήταν μόλις 59% στη Δυτική Ευρώπη και 50% στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην Ουκρανία, η οποία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι (53.218 συνολικά) - μόνο το 50% των ανθρώπων συμφώνησαν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά. Το ποσοστό αυτό ήταν 46% στη Λευκορωσία, 49% στη Μολδαβία και 62% στη Ρωσία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα συμφώνησαν πως τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Ο υψηλότερος αριθμός ήταν στη Νότια Ασία, όπου το 95% των ανθρώπων συμφώνησαν, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αφρική, όπου ο αριθμός ήταν 92%.

Τι κάνει τους ανθρώπους δύσπιστους;


Στην έρευνα, οι άνθρωποι με περισσότερη εμπιστοσύνη σε επιστήμονες, γιατρούς και νοσηλευτές τείνουν να είναι πιο πιθανό να συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Αντίθετα, όσοι είχαν αναζητήσει μόνοι πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη, την ιατρική ή την υγεία εμφανίστηκαν λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν.

Η έκθεση Wellcome δεν εξετάζει όλους τους λόγους πίσω από τη χαμηλή εμπιστοσύνη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Το Διαδίκτυο ήταν ένας από αυτούς, διαδίδοντας πληροφορίες που δεν βασίζονται σε γεγονότα.

 

 

Τι πιστεύουν οι Έλληνες

 

Στο ερώτημα αν πιστεύετε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 79% των Ελλήνων απάντησε ναι. Το 3% απάντησε πως διαφωνεί. Το 15% πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 3% δεν απάντησε.

Στο ερώτημα αν πιστεύετε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, το 85% των Ελλήνων απάντησε ναι. Το 3% όχι και το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 2% δεν εξέφερε άποψη.

Τα εμβόλια είναι σημαντικά για τα παιδιά; -  Το 94% των Ελλήνων απάντησε ναι και το 2% όχι. Το 4% ούτε συμφωνεί- ούτε διαφωνεί. 

Συνολικά το 98% των Ελλήνων δήλωσε πως τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί.

Για την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μόλις το 10% των Ελλήνων απάντησε πως είναι σε υψηλό επίπεδο και το 61% σε μεσαίο. Το 21% δήλωσε πως είναι χαμηλή η εμπιστοσύνη και το 9% δεν είχε άποψη.

 

Ελλάδα
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πάντως, όσο κι αν είναι γελοίες οι συνομωσιολογικές θεωρίες των πάσης φύσεως ψεκασμένων, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η ίδια η φαρμακευτική και η ιατρική επιστήμη έχουν πριονίσει το κλαδί πάνω στο οποίο στέκονται με την διαπλοκή τους με πλήθος μεγάλων συμφερόντων και λόμπι. Ποιος ξεχνάει τα υγειονομικά σκάνδαλα όπου καθυστερούσαν να αποσυρθούν επικίνδυνα φάρμακα για να μην πληγούν τα συμφέροντα γιγάντιων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών, τις αθωωτικές "έρευνες" πληρωμένων από τα λόμπι επιστημόνων για το τσιγάρο, τα φυτοφάρμακα....
Επειδή λοιπόν πεθαμένες αρρώστιες όπως η ιλαρά επανέρχονται λόγω των ανόητων γονιών που επιλέγουν το internet για την παραπληροφόρηση τους και συγχρόνως βάζουν σε κίνδυνο και τον υπόλοιπο πληθυσμό προτείνω μηδενικό διάλογο με τους ανεγκέφαλους. Απλά τα παιδιά να μην επιτρέπετε να εγγραφούν στα σχολεία χωρίς το βιβλιάριο υγείας τους ενήμερο με όλα τους τα εμβόλια.
Απολυτως σωστη η τοποθετηση σου, δυστυχως ομως υπαρχει ασυνειδητοι γιατροι που δε δισταζουν να υπογραψουν τα βιβλιαρια χωρις να εχουν γινει τα εμβολια. Τι μπορει να γινει σε αυτη την περιπτωση;
Ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι γιατροί για τα 50 ευρώ του εμβολίου θα διακινδυνεύσουν την ιατρική τους υπόσταση. Είναι βέβαια στο χέρι του κράτουςείναι να ελέγχει και στην περίπτωση του όποιου επίορκου απλά να του κόβει τον κ@@@με ότι ποινή προβλέπεται.Θέμα βούλησης και μόνο.