Κώστας Σημίτης: Στο αρχείο ο φάκελος των ερευνών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Κώστας Σημίτης: Στο αρχείο ο φάκελος των ερευνών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Τον δρόμο του αρχείου πήρε ο φάκελος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μετά τις έρευνες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μελών της οικογένειάς του και των πρώην κυβερνητικών στελεχών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελου Μαλέσιου.

Όπως μεταδίδει ο σταθμός ΣΚΑΪ, η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων έθεσε στο αρχείο την υπόθεση. Την απόφαση για τις έρευνες είχε λάβει η επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη. Εκτός από την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, είχαν ερευνηθεί και στελέχη που είχαν διατελέσει στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν στις γαλλικές αρχές.

Το 2006 το στέλεχος της Thales κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία του με την Αθήνα. Τότε στο μικροσκόπιο των αρχών είχαν μπει οι λογαριασμοί συνολικά 7 προσώπων, μεταξύ των οποίων και του αδελφού του Κώστα Σημίτη, Σπύρου Σημίτη. Σύμφωνα με τον Ζοσεράν, η γαλλο-ολλανδική εταρία Thales έχασε το έργο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, γιατί «χτύπησαν χαμηλά» ενώ η αμερικανική Saic (σ.σ που τελικά πήρε το έργο) «"στόχευσε" τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό» όπως του είχε πει ο αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα.

Η  δημοσιοποίηση πληροφοριών στον ξένο Τύπο για μαύρες πληρωμές με αφορμή την σύμβαση για την προμήθεια και τον εκσυχρονισμό των φρεγατών άνοιξαν την δικογραφία, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μετά από έρευνα αρκετών μηνών (η παραγγελία φέρει ημερομηνία 30/10/2018) η υπόθεση μπαίνει τελικώς στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος των ελεγχόμενων.

Σημίτης: Δεν έχω τίποτα να κρύψω

Ο Κώστας Σημίτης είχα διαψεύσει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την έρευνα στους λογαριασμούς του.  «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται», είχε πει χαρακτηριστικά.

Χρυσοχοΐδης: Κατασκευάζουν εχθρούς

«Η προσπάθεια εμπλοκής μου σε σκάνδαλα χαρακτηρίζει αυτούς που την επιχειρούν. Έχουν μάθει να αναρριχώνται κατασκευάζοντας εχθρούς και να κυβερνούν φτιάχνοντας ενόχους. Στην Ευρώπη χθες, στο Μάτι πριν λίγους μήνες. Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό. Μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι με δηλητήριο, μίσος και εμπάθεια κυβερνά μόνο η Ακροδεξιά και ο Όρμπαν», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Χρυσοχοΐδη. 

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια