ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που συγκλήθηκε εκτάκτως, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, ενώ η Τουρκία εντείνει τη δραστηριότητά της και την ακραία ρητορική. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πληροφορίες για μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο Φατίχ πάντως, ενίσχυσαν τα σενάρια που θέλουν τη γεώτρηση να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά της η Λευκωσία συνεχίζει να εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον όσων συμμετέχουν στην παράνομη γεώτρηση, ενώ κλιμακώνεται και η διεθνής πίεση προς την Άγκυρα.

Προκαλεί ο Ερντογάν

Νωρίτερα, στα ύψη ανέβασε τους διπλωματικούς τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τo ενδεχόμενο σύλληψης του πληρώματος του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ. «Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, που λίγο νωρίτερα είχε αποκαλέσει τον Γάλλο ομόλογό του «ατζαμή».

«Όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί. Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δύο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων (...) Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει ο σταθμός ΣΚΑΪ.

Διαψεύδει το ΥΕΘΑ την μεταφορά στρατευμάτων

«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ''ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019'' η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.

Δεν επιβεβαιώνεται η τουρκική γεώτρηση
Η Λευκωσία μπορεί να έχει στοιχεία για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού αλλά για την ώρα δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM