ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Thessaloniki Pride 2019: Γραφικό το Straight Pride - Η Θεσσαλονίκη ασφαλές καταφύγιο για τους ΛΟΑΤΚΙ+

Thessaloniki Pride 2019: Γραφικό το Straight Pride - Η Θεσσαλονίκη ασφαλές καταφύγιο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Facebook Twitter
3

Το Thessaloniki Pride γιορτάζει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά την αγάπη, τον σεβασμό και την ελευθερία, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για την κοινότητα LGBTQI+, διοργανώνοντας εκτός από την καθιερωμένη παρέλαση, επίσης φεστιβάλ καλλιτεχνικής και πολιτιστικής συνείδησης, προβολές ταινιών, θεματικό περίπατο και street party.

Οκτώ χρόνια μετά το πρώτο Thessaloniki Pride και έναν χρόνο πριν η πόλη υποδεχτεί το Europride 2020, το φεστιβάλ ετοιμάζεται ξανά «να γράψει ιστορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης» από τις 18 μέχρι τις 22 Ιουνίου, γιορτάζοντας φέτος την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall. 

«Πενήντα χρόνια πριν, η LGBTI κοινότητα αντιστάθηκε. Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 οι θαμώνες του γκέι μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη πήραν τις ζωές τους στα χέρια τους και απάντησαν στην αστυνομική βία. Το γεγονός αυτό σήμανε την έναρξη του LGBTI κινήματος, ενός παγκόσμιου κινήματος που επηρέασε την παγκόσμια πορεία της ιστορίας και τοποθετήθηκε δίπλα στα άλλα παγκόσμια κινήματα, όπως της γυναικείας χειραφέτησης, της φυλετικής ισότητας κ.ά. Η καθεμιά κι ο καθένας μας είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος με την καθημερινή μας αντίθετη στις διακρίσεις με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό και, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, γράφουμε ιστορία. Γράφουμε ιστορία, όταν σε κάθε μας πορεία υπερηφάνειας γεμίζουμε τους δρόμους της πόλης με αγάπη, όταν καταφέρνουμε να κάνουμε το δημόσιο χώρο πιο ανεκτικό για την έκφραση κάθε σεξουαλικότητας, όταν μεγαλώνουμε ένα παιδί που δε θα αναπαράγει τις διακρίσεις και το λόγο μίσους του παρελθόντος, όταν αλλάζουμε συνειδήσεις, όταν μετατρέπουμε την πόλη μας από αφιλόξενη και φοβική σε προορισμό διεθνούς βεληνεκούς που καλωσορίζει κάθε διαφορετικότητα», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Thessaloniki Pride.

«Το Thessaloniki Pride είναι μια γιορτή για τα 50 χρόνια του μεγαλύτερου και πιο επιτυχημένου παγκόσμιου κινήματος, που ξεκίνησε από το Stonewall Inn και έκτοτε συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην Ελλάδα ήρθε καθυστερημένα. Βέβαια το πρώτο Thessaloniki Pride, που διοργανώθηκε το 2012, γνώρισε τεράστια επιτυχία καθώς αποτέλεσε μια πλατφόρμα έκφρασης και κατά του φασισμού, για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους όχι μόνο για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», λέει στο LIFO.gr ο Θάνος Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου του Thessaloniki Pride.

Η φιλοξενία του Europride 2020 στη Θεσσαλονίκη είναι, σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη, «το αποκορύφωμα του Thessaloniki Pride». «Είναι η πρώτη φορά που το Europride 2020 έρχεται στην Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη, και σίγουρα θα γίνει πόλος έλξης για ανθρώπους από πολλές όμορες χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Τουρκία, όπου είναι γνωστό πώς αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Ερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη, όλοι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν πως θα βρεθούν ουσιαστικά σε ένα ασφαλές καταφύγιο», σημειώνει ο ίδιος. Την Τετάρτη η ομάδα του Thessaloniki Pride μαζί με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα και την επίσημη πρέσβειρα του EuroPride 2020, Κατερίνα Στικούδη θα ταξιδέψουν μέχρι την Βιέννη για το Europride 2019 και θα φέρουν τον τίτλο στην Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί ο Θάνος Βλαχογιάννης, η ιδιαιτερότητα του Thessaloniki Pride είναι πως εξαρχής είχε απέναντί του τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο «που με μένος πάλεψε να το εμποδίσει». «Είχε βγει κάποτε και είχε πει πως θα παρελάσουν στην πόλη 3.000 γυμνοί. Στο μεταξύ μια εβδομάδα πριν το Thessaloniki Pride, είχε γίνει η Γυμνή Ποδηλατοδρομία και δεν το πρόσεξε καν», λέει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως οι διοργανωτές του Thessaloniki Pride είχαν κινηθεί νομικά καταθέτοντας μήνυση κατά του Μητροπολίτη για υποκίνηση μίσους και κατάχρηση αξιώματος, με αφορμή εριστικές δηλώσεις του. Τελικά η εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, λέγοντας πως λόγω της θέσης του ο Μητροπολίτης Άνθιμος «είχε δικαίωμα να το κάνει». «Ο Μητροπολίτης θορυβήθηκε όμως και την επόμενη χρονιά επιχείρησε να κατευνάσει τους τόνους, όταν κλήθηκε από την εισαγγελέα. Πλέον σχεδόν δεν λέει τίποτα. Ακόμη και την καθιερωμένη αγρυπνία που κάνει παραδοσιακά πριν το Pride, φέτος την έχει προγραμματίσει κατόπιν εορτής», σημειώνει ο κ. Βλαχογιάννης.


Παρά τους πολέμιούς του το Thessaloniki Pride κατάφερε να γίνει ένα φεστιβάλ με διεθνή εμβέλεια κι επισκεψιμότητα από χώρες τις Ευρώπης κυρίως τις γείτονες που το επίπεδο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων δεν είναι τόσο προηγμένο, αυξάνοντας τον αριθμό συμμετοχής με γεωμετρική πρόοδο από τους 2.000-3.000 του 2012 σε 16.000 - 17.000 το 2018. «Δύο από τις πρωτιές που είμαστε περήφανοι/ες είναι το ότι το Thessaloniki Pride είναι το πρώτο Pride στο οποίο Έλληνας δήμαρχος χαιρετίζει και παρελαύνει (ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης) και ο Λευκός Πύργος είναι το πρώτο (ίσως και το μόνο μέχρι στιγμής) ιστορικό κτίριο που φωταγωγείται στα χρώματα του ουράνιου τόξου», σχολιάζει ο Θάνος Βλαχογιάννης.

Στο Pride Concert του Σαββάτου θα βρίσκονται οι House of Drama, η Πωλίνα, η Κατερίνα Στικούδη, η Ερασμία Μάνου, drag acts και παρουσιάστρια θα είναι η Ilenia Williams.

Να σημειωθεί πως φέτος, στις 22 Ιουνίου, την ημέρα που ολοκληρώνεται το Thessaloniki Pride με τη μεγάλη παρέλαση, η ομάδα Ενωμένοι Μακεδόνες διοργανώνει το Straight Pride, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στο σχετικό κάλεσμα πως στηρίζει «την Ελληνική οικογένεια, τις παραδόσεις, τις διαχρονικές αξίες και το κλασσικό πρότυπο της οικογένειας». Σε ερώτηση για το Straight Pride, ο Θάνος Βλαχογιάννης απαντά: «Μας προκαλεί ένα μειδίαμα. Είναι γραφικό και δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία, καταχρώνται έναν τίτλο που δεν εκπροσωπεί τους ετεροφυλόφιλους. Άλλωστε στο Thessaloniki Pride οι περισσότεροι που έρχονται είναι στρέιτ. Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, εμείς βασικά αυτό που απευχόμαστε είναι επεισόδια, βία και ύβρεις». 

 

Ολόκληρο το πρόγραμμα για το 8ο THESSALONIKI PRIDE

Τρίτη 18 Ιουνίου

18:00-00:00 THE ART FESTIVAL OF THESSALONIKI Καφωδείο (Βενιζέλου 45)

Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής & Πολιτιστικής Συνείδησης βασισμένο στο σχέδιο δράσης "Antithesis" της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses με εκθέσεις, δρώμενα, εργαστήρια, μουσική "Αντίθεση στα στερεότυπα"

Τετάρτη 19 Ιουνίου

18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]

21:30-22:30 SHORT ANIMATION FILMS Urania Bar (Πάικου 4, ταράτσα)

Προβολή επιλεγμένων animated films από το TAF – Thessaloniki Animation Festival από την AddArt

Πέμπτη 20 Ιουνίου

11:00-12:30 DIVERSE YOUTH IDENTITIES Kinissi Palace (Εγνατία 41 & Συγγρού)

Εμπειρίες ζωής LGBTI ατόμων (διαδοχική μετάφραση ελληνικά-αγγλικά και αντίστροφα) από τον πολιστικό οργανισμό Πράξις με τη στήριξη του Erasmus+

18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]

20:30-22:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ENEKEN (Προξ. Κορομηλά 37, ημιόροφος)

3 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, μια λεσβιακή: μια γκέι και μια τρανς (αγγλικοί & ελληνικοί υπότιτλοι / English & Greek subtitles)

από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ+ Ταινιών

21:30-01:30 BE PROUD PARTY BAU's (πλ. Ναυαρίνου 5 & Βύρωνος)

Πάρτι του ThessCheckpoint από τη Θετική Φωνή

Παρασκευή 21 Ιουνίου

18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]

18:30-20:00 PRIDE FORUM Ypsilon (Εδέσσης 5)

Επιστροφή στις Ρίζες: ιστορίες από τις απαρχές του ελληνικού LGBTI κινήματος

21:00-2:00 STREET PARTY πλ. Χρηματιστηρίου

Το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι με DJ sets

Σάββατο 22 Ιουνίου - Λευκός Πύργος

12:00-18:30 PRIDE FAIR

info kiosks, body painting, πωλητήριο, γρήγορο τεστ, παιχνίδια και διάφορες άλλες δράσεις

18:30-19:00 Χαιρετισμοί από τις συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς και το Δήμαρχο

19:00-21:00 PRIDE PARADE

Πορεία υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Νίκης)

21:30-00:30 "WELCOME EUROPRIDE" CONCERT

Συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο

Thessaloniki Queer Arts Festival (7-23.6.2019)

Το TQAF 2019 περιλαμβάνει 16 ημέρες δραστηριοτήτων και εκθέσεων σε διάφορα σημεία στην πόλη. Το φεστιβάλ θα φέρει σε επαφή καλλιτέχνες, ακτιβιστές και εκπαιδευτικούς από όλον τον κόσμο, για να εξετάσει τον έρωτα, το queerness και τις ανησυχίες και εμπειρίες της LGBTI κοινότητας μέσω καλλιτεχνικών πρακτικών. Το αναλυτικό πρόγραμμα: queerartsfestival.gr/el/programma

Ελλάδα
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Να σημειωθεί πως φέτος, στις 22 Ιουνίου, την ημέρα που ολοκληρώνεται το Thessaloniki Pride με τη μεγάλη παρέλαση, η ομάδα Ενωμένοι Μακεδόνες διοργανώνει το Straight Pride".Για να καταλάβω, οι Σκοπιανοί οργανώνουν straight pride στην Θεσσαλονίκη; Εξ όσων γνωρίζω οι Σκοπιανοί χαρακτηρίζονται επισήμως πλέον ως "Μακεδόνες".... Πως το επιτρέπουν αυτό οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του πρώτου μέρους;;;
Στη Μόσχα αδερφές μου στη Μόσχα! Είναι ολίγον τι πουτινικιές οι straight ενωμένες μακεδονοστόκες ή μου φαίνεται;https://www.voria.gr/images/thumbs_medium//2019-06/8Q3dinr7dU5N4PkiDu16.jpgvshttps://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/25428/1/vladimir-putin-s-party-releases-straight-pride-flag..."The Moscow branch of Putin’s United Russia party has created a ‘flag for straights’ – featuring a nuclear family with a mother, father and three children. The hashtag on the flag reads “#realfamily”" (insert μούντζα)[Αν και η μπλε ρωσικιά σημαιούλα κλεψιμέικη απ' τις γαλλίδες, χτυπημένες στα μυαλά, straight αδερφές μας είναι, τελικά: La Manif Por Tous:https://www.google.com/amp/s/www.dailydot.com/layer8/russia-straight-flag-origin-la-manif-pour-tous-parodies/%3Famp]------Βtw, μιας και λέμε για σημαίες, μόλις ανακάλυψα ότι το CNN είχε μπερδέψει το 2015, στο london pride, μία ασπρόμαυρη σημαία γεμάτη dildos και butt plugs με την σημαία του ISISΟυαχαχαχα: https://www.google.com/amp/s/www.vox.com/platform/amp/2015/6/28/8857415/cnn-isis-dildo-gay-pride-flag+https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/30/isis-dildo-flag-london-pride-cnn
Αυτή η γελοιότητα με την"γυμνή" (όλοι ντυμένοι είναι επειδή ..ντρέπονται μην τους δει η μαμά τους) ποδηλατοδρομία θα συνεχίζετε για πολύ ακόμα? επική η πανοραμική φωτό δημοσιογράφου της πόλης με 20-30 ποδηλάτες και γύρω τους πολλαπλάσιοι τύποι με ...καμπαρντίνες και όντως γυμνοί από μέσα