Νεοζηλανδή αναζητάει στην Κρήτη την οικογένεια που έσωσε τον παππού της πριν 78 χρόνια

Νεοζηλανδή αναζητάει στην Κρήτη την οικογένεια που έσωσε τον παππού της πριν 78 χρόνια Facebook Twitter
Οι τρεις Κρητικοί που έσωσαν τον Νεοζηλανδό στρατιώτη
0

Μια Νεοζηλανδή, η Emma Ebrahim, θα ταξιδέψει στην Κρήτη και θα αναζητήσει τους απογόνους των ανθρώπων που φυγάδευσαν τον παππού της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, για να τους ευχαριστήσει. 

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η ίδια, ο παππούς της, αιχμαλωτίστηκε το 1941 στην Κρήτη, λίγο μετά την προσγείωση των Νεοζηλανδών στρατιωτών στο νησί. Ο ίδιος, αφότου πέρασε καιρό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, απέδρασε 2 φορές, ψάχνοντας για φαγητό, και έπειτα πέρασε αρκετές εβδομάδες του καλοκαιριού, του ίδιου έτους κρυμμένος στα χωράφια, τρώγοντας γρασίδι και σκουλήκια, μέχρι που τον εντόπισε και τον έκρυψε για μήνες μία οικογένεια από την Κρήτη, έως ότου τον μετέφεραν ξανά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Νεοζηλανδή αναζητάει στην Κρήτη την οικογένεια που έσωσε τον παππού της πριν 78 χρόνια Facebook Twitter
«Στο φίλο μας, Άρθρουρ, Ειρήνη, Τάσος, Νικόλας. Για να θυμάσαι το νησί μας, την Κρήτη και τη χώρα μας, την Ελλάδα. 12-12-1946», η αφιέρωση στην πίσω όψη της φωτογραφίας που στάλθηκε μεταπολεμικά στον Νεοζηλανδό.
Νεοζηλανδή αναζητάει στην Κρήτη την οικογένεια που έσωσε τον παππού της πριν 78 χρόνια Facebook Twitter
Ο Arthur Ernest Wright σε ηλικία 22 ετών

Η Emma Ebrahim αναζητά πληροφορίες για την οικογένεια αλλά και τους απογόνους της. «Χωρίς τη βοήθεια των προγόνων τους, οι 3 επόμενες γενιές της δικής μου οικογένειας δε θα υπήρχαν. Ο παππούς μου πέθανε πριν από δύο χρόνια, 3 εβδομάδες πριν κλείσει τα 100. Είχε κορνιζώσει τη φωτογραφία των 3 Κρητικών στον τοίχο του», έγραψε η Ebrahim γνωστοποιώντας πως θα ταξιδέψει στην Κρήτη αυτό το καλοκαίρι με τον πατέρα της και τον σύζυγό της.

Νεοζηλανδή αναζητάει στην Κρήτη την οικογένεια που έσωσε τον παππού της πριν 78 χρόνια Facebook Twitter
Ο Arthur Ernest Wright, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κρήτη

Η Emma Ebrahim έχει στην κατοχή της δύο στοιχεία. Τα μικρά ονόματα των Κρητικών, Ειρήνη, Τάσος και Νικόλας και μία φωτογραφία τους που είχαν στείλει, μετά τη λήξη του Β' ΠΠ στον παππού της. Σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα Κρήτη, η συμβολή των Νεοζηλανδών στρατιωτών στη Μάχη της Κρήτης επικεντρώθηκε στα Χανιά και ειδικότερα, γύρω από την περιοχή του Μάλεμε, όπου και υπήρξε το εφαλτήριο για τη Μάχη της Κρήτης και τη Γερμανική Κατοχή. Εκεί, είναι και το πλέον πιθανό, να καταφέρει να εντοπίσει η Emma Ebrahim τους απογόνους των ανθρώπων που έκρυψαν και έσωσαν τον παππού της.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM