Αστυνομικοί σκύλοι: Αντιδράσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους μετά την «σύνταξη» από την ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικοί σκύλοι: Αντιδράσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους μετά την «σύνταξη» από την ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, τον τρόπο εκπαίδευσης αλλά και το μέλλον των αστυνομικών και στρατιωτικών σκύλων μετά την «σύνταξη» εκφράζουν φιλοζωικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοζωικών κύκλων στα Χανιά για δύο αστυνομικούς σκύλους εκφράζει συγκεκριμένους προβληματισμούς για τους σκύλους της Αστυνομίας και του Στρατού.

Αφορμή για την κοινή ανακοίνωση ήταν δημοσίευμα του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων» για την πρόσφατη συνταξιοδότηση 35 εν των 50 αστυνομικών σκύλων που «εργάζονται» στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς αντικαταστάθηκαν όσοι σκύλοι είναι μεγαλύτεροι των 8,5 ετών και μερικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι σκύλοι πρέπει να παραδοθούν είτε σε φιλοζωικό σωματείο είτε στο Δήμο.

Αστυνομικοί σκύλοι: Αντιδράσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους μετά την «σύνταξη» από την ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
Η Νόρα, ράτσας Μαλινουά, εργαζόταν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. Πηγή: Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων»
Αστυνομικοί σκύλοι: Αντιδράσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους μετά την «σύνταξη» από την ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
Την Νόρα είχε κάνει δωρεά στην αστυνομία, ο Μανώλης. Όπως λέει, ο λόγος που μπήκε στην αστυνομία ήταν για να γίνει συνοδός σκύλου και έγινε συνοδός ενός από τα τρία πρώτα σκυλιά που απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ. το 1991. Πηγή: Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων»

«Το φιλοζωικό κίνημα δεν επιδοκιμάζει την χρησιμοποίηση των ζώων αυτών σε χρήσεις που είναι έξω από την φύση τους και παρά την βούλησή τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται «ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και κανείς έλεγχος όσον αφορά την απόκτησή τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους, την εκπαίδευσή τους, τους κινδύνους που χωρίς την βούλησή υπόκεινται κατά την χρήση τους στις διάφορες "επιχειρήσεις" που λαμβάνουν μέρος, την τύχη τους μετά την "συνταξιοδότησή τους με δεδομένο ότι αριθμούν πολλές εκατοντάδες και οι υιοθεσίες στην χώρα μας γίνονται όλο και πιο λίγες, με δυο λέξεις υπάρχει αδιαφάνεια γύρω από τον πραγματικό κύκλο ζωής τους».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, «η ενημέρωση του φιλοζωικού κινήματος γύρω από τους σκύλους αυτούς προέρχεται μόνο από επίσημες ανακοινώσεις του στρατού και της αστυνομίας, που αρκούνται στην ανδρεία που επέδειξε κάποιος σκύλος σε μια επιχείρηση συνήθως μετά τον θάνατο ή την "συνταξιοδότησή του", οι "τιμές" που του αποδίδονται και άλλα παρεμφερή».

Οι οργανώσεις κάνουν επίσης λόγο «για πολλά κουτάβια που γεννούν οι θηλυκοί σκύλοι σε όλη την διάρκεια της ζωής τους με ο, τι αυτό πιθανόν να συνεπάγεται», αναφέροντας ενδεικτικά το περιστατικό θηλυκού σκύλου που σε 8 χρόνια γέννησε 43 κουτάβια.

Αστυνομικοί σκύλοι: Αντιδράσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους μετά την «σύνταξη» από την ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
Ο Άργος υπηρετούσε το ίδιο διάστημα στο Ρέθυμνο και έγινε δωρεά στην αστυνομία από ιδιώτη, όταν ήταν 1.5 έτους. Αντικαταστάθηκε από τον Ντον -επίσης γερμανικό ποιμενικό- που ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκπαίδευσή του. Πηγή: Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων»
Αστυνομικοί σκύλοι: Αντιδράσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους μετά την «σύνταξη» από την ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
Ο συνοδός του Άργους Ηλίας, δήλωσε πως γοητεύτηκε από την ειδικότητα αφού είχε μπει στο σώμα. «Τα σκυλιά μας πρώτα από όλα είναι συνάδελφοι και όχι εργαλεία και φυσικά είναι μέλη της οικογένειάς μας», λέει ο ίδιος. Πηγή: Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων»

Σχετικά με την εκπαίδευσή τους, την οποία χαρακτηρίζουν «σκληρή και ρεαλιστική», αναφέρουν πως οι σκύλοι αυτοί εισάγονται - πολλές φορές και παράνομα από εταιρίες που καμία σχέση έχουν με ζώα- οι περισσότεροι από το εξωτερικό μαζί με την προμήθεια πνίχτη ανά ζώο «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το είδος της "εκπαίδευσης" την οποία λαμβάνουν, ώστε να γίνουν "οι ατρόμητοι ήρωες" που διαβάζουμε σε επίσημες ανακοινώσεις».

«Θα επιμείνουμε στο θέμα της εκπαίδευσης κάνοντας αναφορά στην υπ αριθμ 107/2016 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και η ισχύ της είναι δεσμευτική , όπου ρητά αναφέρεται ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων δεν μπορεί να ασκηθεί νόμιμα μέχρι της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης , καταργείται δε ρητά κάθε άλλη σχετική διάταξη προϋπάρχουσα του νόμου 4039/12», καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM