Δολοφονία Λουκμάν: Ένοχοι οι δολοφόνοι - Ρατσιστικό το κίνητρο

Δολοφονία Λουκμάν: Ένοχοι οι δολοφόνοι - Ρατσιστικό το κίνητρο Facebook Twitter
1

Ένοχους για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, έκρινε , ομόφωνα, τους δύο κατηγορούμενους, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, αναγνωρίζοντας τα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το στυγερό έγκλημα. 

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 21 ετών και 5 μηνών, αναγνωρίζοντας κατά πλειοψηφία 6-1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επιβάλλοντας την ποινή για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργια με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής. 

  

Ο Λουκμάν, πακιστανικής υπηκοότητας, είχε δολοφονηθεί στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Για τον φόνο ένοχοι κρίθηκαν ο Δ. Λιακόπουλος και ο Χ.Στεργιόπουλος που, όπως απεφάνθη το δικαστήριο, με «διαδοχικές πράξεις» σκότωσαν τον νέο άνδρα, υποκινούμενοι από ρατσιστικά κίνητρα.  Ωστόσο το δικαστήριο δεν συνέδεσε το συγκεκριμένο έγκλημα με τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της έδρας, «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, δέχεται όμως ότι οι δράστες γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός». Στο άκουσμα της ενοχής, οι δικηγόροι των καταδικασθέντων ζήτησαν να διακοπεί η διαδικασία για την επιμέτρηση των ποινών για άλλη δικάσιμο. Όπως υποστήριξαν, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί με τα «νέα δεδομένα».

Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Ωστόσο ο εισαγγελέας απέρριψε όλα τα αιτήματά τους για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

 

Δολοφονία Λουκμάν: Ένοχοι οι δολοφόνοι - Ρατσιστικό το κίνητρο Facebook Twitter
Ο πατέρας του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν και ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ στο Εφετείο Αθηνών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, επέβαιναν σε δίκυκλο και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Λουκμάν, ενώ εκείνος πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του στη λαϊκή. Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 κι έληξε στις 15 Απριλίου 2014 καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «δια ασήμαντον αφορμήν» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο». Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ (Tzavent Ashlam) δήλωσε πως η Χρυσή Αυγή ήταν υπεύθυνη για έξι ή εφτά δολοφονίες και δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες δεν υπήρξε δίωξη.

Ελλάδα
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Καθώς η Ελλάδα περιμένει με πρωτόγνωρη ένταση την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διατρέχουμε στην αθρογραφία της LIFO, που είναι πυκνή και επίμονη, όλα αυτά τα χρόνια, για το ζόφο της νεοναζιστικής οργάνωσης, τα θύματα και την νοσηρή ιδεολογία της, αλλά και τους ανθρώπους που την αντιμετώπισαν θαραλέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ναι δυο μέλη της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμία σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή...Οι περιπολίες που έκαναν τότε δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση...Η δολοφονία του Λουκμάν ήταν κλασική περίπτωση για το τι ευαγγελίζεται η εγκληματική οργάνωση και η ελληνική δικαιοσύνη φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της.