Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για ένα κύκλωμα πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα που στοχοποιούσε και εγκλώβιζε μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου.  

 

Στη μαραθώνια κατάθεσή της στο τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας, μια 18χρονη πλέο, κοπέλα, κατήγγειλε την πολυετή εκμετάλλευσή της από το κύκλωμα και τις άσεμνες απαιτήσεις ενός 67χρονου φωτογράφου καλλιστείων αλλά και ενός 40χρονου ζωγράφου, που προσέγγιζαν ανήλικες σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στον δρόμο και στο μετρό. 

 

Η ίδια καταγγέλλει πως σε ηλικία μόλις 14 ετών, ένας άνδρας της συστήθηκε ως «Πιερ, γνωστός φωτογράφος καλλιστείων», και σταδιακά την παρέσυρε στο κύκλωμα πορνογραφίας ανηλίκων. 

 

Σύμφωνα με την κατάθεση της μαθήτριας Γ' Λυκείου, που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο 67χρονος φωτογράφος καλλιστείων και ο 40χρονος εικαστικός της Σχολής Καλών Τεχνών με συμμετοχή σε μπιενάλε και εκθέσεις σε γκάλερι, υποχρέωναν το θύμα τους να προσελκύει με τη σειρά της και άλλες ανήλικες για τα σχέδιά τους.

 

«Έχω φοβηθεί καθώς μπορεί οι φωτογραφίες μου με τον ζωγράφο και τον Πιέρ να κυκλοφορήσουν και να πέσουν στα χέρια οποιουδήποτε. Δεν καταλάβαινα ότι αυτά ήταν κακά για μένα (...) θέλω να γίνει ο,τι καλύτερο για να μην με εκθέσουν αυτοί οι άνθρωποι (...) πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρηθούν για όλα αυτά».

 

Η κατάθεση που οδήγησε στις συλλήψεις

Οι αποκαλύψεις έγιναν στα μέσα Φεβρουαρίου όταν μετά από χρόνια εκμετάλλευσης, η μαθήτρια πήγε αυτοπροσώπως στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. «Μεγαλώνω και νιώθω πιο ώριμη. Έχω καταλάβει ότι κάποια πράγματα που έχουν συμβεί πρέπει να σας τα πω», είπε ξεκινώντας την 8ωρη κατάθεσή της.

 

Κατά την ίδια ο 40χρονος γνωστός ζωγράφος είχε μετατρέψει το υπόγειο του σπιτιού του σε «δωμάτιο διαστροφής». Για τον 67χρονο φωτογράφο, είπε πως αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ακολουθεί βαριά φαρμακευτική αγωγή. 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο μήνες μετά την κατάθεσή της, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν τους δύο άνδρες, αποκαλύπτοντας κύκλωμα πορνογραφίας με θύματα δεκάδες ανήλικα κορίτσια. 

 

Η γνωριμία με τον «Πιερ»

«Τον γνώρισα λίγο πριν κλείσω τα 15 μου χρόνια. Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου του 2015 στο μετρό του σταθμού Λαρίσης ήρθε και μου μίλησε αυτός ο άνθρωπος. Ήταν 55 με 60 χρόνων και συνοδευόταν από μια άλλη κοπέλα περίπου 23 χρόνων και μιλούσε πολύ καλά ελληνικά.

 

»Με ρώτησε αν θα πήγαινα σε κάποιο club και αν ήθελα να πάω μαζί του εκεί που θα πήγαινε αυτός με την κοπέλα. Ξεκίνησε να μου μιλάει και μου συστήθηκε ως Πιέρ και η φίλη του ως Άντζελα. Το όνομα Πιέρ μου φάνηκε κάπως παράξενο και τον ρώτησα αν είναι το πραγματικό ή κάποιο ψευδώνυμο. Η απάντηση του ήταν πως όχι και πως το πραγματικό το ξέρει μόνο η Άντζελα».

 

Η πρόσκληση στο σπίτι

«Αφού δέχτηκα την πρόταση κατευθυνθήκαμε στο club Area 19 στην περιοχή του Βοτανικού. Μετά πήγαμε σε ένα άλλο club και φεύγοντας μου πρότεινε αν ήθελα να περάσω από το σπίτι που διέμεναν μαζί όπως μου είπαν. Συμφώνησα και πήγαμε σε διαμέρισμα 1ου ορόφου στο κέντρο της Αθήνας. Μόλις μπήκαμε στο σπίτι μου ζήτησε να πάμε στον υπολογιστή του ώστε να του δώσω τον λογαριασμό μου στο Facebook.

 

»Μου έκανε μια ανοικτή κουβέντα για τη μόνη συναναστροφή που θέλει και μπορεί να έχει με κοπέλες ηλικίας 13 – 18 ετών. Η αιτιολόγηση της συναναστροφής αυτής με κορίτσια των ηλικιών που προαναφέρθηκα ήταν ότι μόνο με αυτές μπορεί να έχει επικοινωνία και μπορεί να μιλάει για θέματα που τον απασχολούν».

 

«Καθοδηγητής και προστάτης»

»Τόνισε αρκετές φορές πως δεν μπορεί να μιλάει με πιο μεγάλες κοπέλες και κατά τη διάρκεια του λόγου του έδειχνε μεγάλη αποστροφή προς το ανδρικό φύλο. Μετά από λίγη ώρα είχα απορίες γιατί δεν μπορεί να μιλά με άλλες ηλικίες και απάντησε "Διότι δεν έχω κάτι να πω μαζί τους ενώ με τα κοριτσάκια μπορώ να πω πολλά. Θέλω να είμαι καθοδηγητής τους και προστάτης τους".

 

»Για το λόγο ότι η ηλικία μου ήταν στο χρονικό πλαίσιο στο οποίο αναφερόμαστε ήμουν δηλαδή 14 ετών μου ζήτησε με ευγενικό και εκλεπτυσμένο λόγο να τον φέρω σε επαφή με κοπέλες οι οποίες τον ενδιέφεραν για φωτογραφίες. Τις κοπέλες για τις οποίες ενδιαφερόταν θα τις έβρισκα από το Facebook και θα με ενημέρωνε να έρθω σε επικοινωνία μαζί τους για να κανονίσω συνάντηση χωρίς στην αρχή να αναφέρω αυτόν για λόγους ασφαλείας όπως μου είπε. Εκτός από την εύρεση διαφόρων λογαριασμών κοριτσιών στο Facebook για τα οποία ενδιαφέρεται ζήτησε να παρευρίσκομαι μαζί του σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, εκδηλώσεις που μαζεύονται αυτές οι ηλικίες ώστε να μπορώ με ευκολία να ανταλλάσσω στοιχεία με τις κοπέλες».


Το δωμάτιο με τα παιδικά σχέδια
«Το δωμάτιό του είχε ένα κρεβάτι στο οποίο βάζει συνέχεια σεντόνια με παιδικά σχέδια. Κόμικς, όπως Looney Tunes και Tweety. Εχει πάρα πολλές φωτογραφίες, κορνίζες και αφίσες από γυναίκες και μικρές κοπέλες, πιθανόν ανήλικες. Κάποιες από αυτές είναι γυμνές

 

»Ο Πιέρ μου είχε βγάλει πάρα πολλές φωτογραφίες στο σπίτι του και σε διαφορετικούς εξωτερικούς χώρους όπως στο ΟΑΚΑ, στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου, στην πλατεία Συντάγματος, στο Θησείο και το Μοναστηράκι αλλά και σε νυχτερινά μαγαζιά. Επίσης μου είχε βγάλει και πολλές φωτογραφίες στο σπίτι του, στο δωμάτιο του το 2016 – 2017», πρόσθεσε η μαθήτρια που έδωσε στους αστυνομικούς δεκάδες φωτογραφίες τραβηγμένες από τον 67χρονο.

 

«Ακόμη, στο δωμάτιο έχει πάρα πολλά βιβλία και παιχνίδια που αναφέρονται ή απεικονίζουν τον Α' και Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Χίτλερ, ναζιστικά σύμβολα και στρατιωτικά σχέδια».

 

Οι συχνές αλλαγές τηλεφώνων

Κατά την ίδια, ο «Πιέρ» άλλαζε κάθε μήνα τηλέφωνο αγοράζοντας κάρτες Sim από πολίτες άλλων κρατών.

 

«Μου ασκούσε ψυχολογική πίεση συνέχεια και πιεζόμουν πάρα πολύ. Έμπαινα στη διαδικασία να κάνω πράγματα για να τον ικανοποιήσω χωρίς να σκέφτομαι τι ακριβώς κάνω. Τον Ιούλιο του 2016 μου είχε προτείνει να ανοίξουμε ένα πρακτορείο μοντέλων για gothic άτομα».

 

Τι λέει ο συνήγορος υπεράσπισης 

Ο δικηγόρος του 67χρονου, Ευάγγελος Ναούμης, επικαλείται τα ψυχολογικά προβλήματα του πελάτη του.

 

«Ο εντολέας μου δεν ήτο σε θέση να αρθρώσει στοιχειωδώς υπερασπιστικό λόγο ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, αφού πάσχει εκ δυσιάτου ψυχικού νοσήματος -σχιζοφρένειας,τυγχάνει ανάπηρος. Πλην όμως αρνήθηκε τον σκληρό πυρήνα του κατηγορητηρίου αφού έχει ως πάρεργον την αποτυπωσιν φωτογραφιών μόδας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και καμία σχέση με κυκλώματα διακίνησης πορνογραφικού υλικού», δήλωσε ο κ. Ναούμης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

 

Κατά τον ίδιο ο εντολέας του «έχει δε ποινικό και κοινωνικό βίο άσπιλο, ζει εν εσχάτη απορία. Δια τούτο του ετέθη μόνον ως περιοριστικός όρος η εμφάνισις και εξέτασις από Δημόσιο Ψυχιατρείο».

 

Ο συνήγορος της συγκατηγορούμενης συντρόφου του φωτογράφου κ. Χρήστος Πλιάτσικας επισημαίνει πως «κατά την απολογίαν της απεδειξεν ότι έχει σταθεραν κα τίμια εργασία επι σειρά ετών και ουδέν την συνδέει με την κατηγορία διακίνησης πορνογραφικού υλικού πέραν μιας ελευθερας σχέσεως συγκατοικησεως με τον δεύτερο των συγκατηγορουμένων της».

Η γνωριμία με τον ζωγράφο

Στην κατάθεση της η μαθήτρια αναφέρθηκε και στη γνωριμία της, στις αρχές του έτους με τον ζωγράφο.

 

«Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου του 2019, απόγευμα προς βράδυ ήμουν με δύο φίλες μου, τη Μαρία 17 χρόνων και τον Κωνσταντίνο 21 σε καφετέρια στην Κυψέλη. Κάποια στιγμή μπήκε στο μαγαζί ένας άνδρας που δεν τον είχα ξαναδεί περίπου 40 ετών ψηλός και ήρθε και έκατσε δίπλα μου. Ξεκίνησε να μου μιλάει. Μου ζήτησε τσιγάρο γιατί κάπνιζα και μου είπε το όνομα του. Μου ανέφερε ότι έχει τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών ότι κάνει φωτογραφήσεις και ότι έχει στούντιο».

 

«Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και την επόμενη μέρα μου έστειλε μήνυμα στο viber και ξεκινήσαμε να μιλάμε. Μου έστειλε κάποια μηνύματα και μου πρότεινε να κάνουμε μια φωτογράφηση. Επειδή είχα μπει στη σελίδα του Internet που μου έδειξε και μου άρεσαν οι φωτογραφίες δέχτηκα να κάνω μια φωτογράφηση καλλιτεχνική. Μου έστειλε κάποια μηνύματα που έλεγαν τα εξής "Στείλε μου ο,τι πιο έκφυλο έχεις θα σου στείλω και εγώ. Γυμνό κάνεις;Γυμνή φωτό στο ίδιο κόνσεπτ. Δεν έχω ολόσωμη να δεις και κάτι τέτοιο σκεφτόμουν για σένα αλλά πιο τσοντέ. Όχι φθηνό τσοντέ, με άποψη". Κανονίσαμε το ραντεβού για τη φωτογράφηση για τις 5 Φεβρουαρίου».

 

Οι «δοκιμές» στο υπόγειο της Κυψέλης

«Ξεκινήσαμε να βγάζουμε κάποιες δοκιμαστικές φωτογραφίες χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σενάριο και αν πήγαινε καλά μου είπε ότι θα μου σύστηνε και φίλο του φωτογράφο για να προχωρήσουμε και σε άλλες. Μου έδινε οδηγίες για το πως θα στηθώ στις φωτογραφίες και σταδιακά μου έλεγε να κατεβάσω τα ρούχα μου ώστε να φαίνεται το σώμα μου. Στην αρχή μου έδωσε ένα κόκκαλο αλόγου που το χρησιμοποίησα για τις φωτογραφίες.

 

»Την επόμενη ημέρα όπως είπε δέχτηκε πάλι μηνύματα στο viber. Αυτή τη φορά πιο τολμηρά. "Μου έλεγε τα εξής "Σε παρακαλώ μίλησε με το φίλο σου που κάνει drug show και σε παρακαλώ ψήσε τον να τον γ@@@@@ και να σε παίρνω φωτό. Θα βγει φανταστικό. Έχω φοβερές ιδέες θέλω να είσαι η μούσα μου και να κάνουμε ένα κόνσεπτ που να είσαι ο σάτυρος! Διονυσιακά όργια με σάτυρο γυναίκα! Δεν θα είναι φανταστικό; Εσύ θα ήθελες να πας με άνδρα ή θες μόνο να γ@@@@ άνδρα; Επίσης θα μπορούσες να βρεις και άλλη γυναίκα που να ψήνεται για κάτι τέτοιο».

 

Όταν η κοπέλα ζήτησε από τον εικαστικό να της στείλει με mail τις φωτογραφίες, εκείνος προώθησε το υλικό σε άλλη διεύθυνση που όπως ανακάλυψε η γυναίκα ήταν υπαρκτός.

 

«Όταν άνοιξα τα mail, είδα τις φωτογραφίες που μου είχε τραβήξει ο άνδρας αυτός στο ημιυπόγειο που είχα πάει. Είναι 66 φωτογραφίες και δείχνουν εμένα σε διαφορετικές στάσεις, προκλητικές χωρίς τα ρούχα μου, γυμνή και εστιασμένες στα γεννητικά μου όργανα. Δεν είχαμε συμφωνήσει τίποτα τέτοιο και θεωρώ ότι με προσβάλλουν, με ενοχλεί που έγινε όλο αυτό, αισθάνομαι άσχημα. Επίσης φοβάμαι πάρα πολύ γιατί όπως μου είπε τις έστειλε και σε άλλα μειλ από το δικό μου και δεν ξέρω ποιος άλλος τις έχει δει».