Παγκόσμια έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι πολίτες στον πλανήτη

Παγκόσμια έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι πολίτες στον πλανήτη Facebook Twitter
2

Σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι θυμώνουν, αγχώνονται και πιέζονται όλο και περισσότερο με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με τη νέα διεθνή έρευνα της Gallup για τον δείκτη συναισθημάτων, που φέρνει στην πρώτη θέση του άγχους την Ελλάδα. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι από 143 χώρες, με το 33% εξ αυτών να δηλώνουν ότι υποφέρουν από στρες, ενώ ένας στους πέντε αντιμετωπίζει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. 

Η ετήσια έκθεση της Gallup για τα συναισθήματα των ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατατάσσει το Τσαντ ως την χώρα των πιο αρνητικών συναισθηματικά εμπειριών, ενώ δεύτερος είναι ο Νίγηρας.

Οι πιο χαρούμενοι στη Λατινική Αμερική

Στον αντίποδα, η χώρα που οι πολίτες της έχουν κατά κύριο λόγο την πιο θετική διάθεση και συναισθήματα είναι η Παραγουάη. Την πεντάδα των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη «θετικών εμπειριών» συμπληρώνουν ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αντανακλούν την κουλτούρα αυτών των κοινωνιών που εστιάζει στα θετικά της ζωής. 

Αντίθετα οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη αρνητικών συναισθημάτων είναι το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Σιέρρα Λεόνε, το Ιράκ και το Ιράν. Εφτά στους δέκα πολίτες από το Τσαντ δηλώνουν ότι δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους μέσα στη χρονιά. Το 61% υπέστησαν φυσικό πόνο.

Παρ' όλα αυτά, οι πιο αγχωμένοι πολίτες στον πλανήτη - για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - παραμένουν οι Έλληνες, σε ποσοστό 59%. Ακολουθούν οι ενήλικοι Αμερικανοί των ΗΠΑ με 55%, επίσης ψηλότερα από τους πολύπαθους πολίτες του Τσαντ (51%). 

Οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στην καθημερινότητα των ερωτηθέντων, δίνοντας έμφαση ακόμα και στο πώς ήταν η προηγούμενη ημέρα των εθελοντών, πριν τη συνέντευξη. «Χαμογέλασες χθες; Γέλασες; Σου φέρθηκαν με σεβασμό;», είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν 150.000 από όλη τη Γη. «Έμαθες κάτι ενδιαφέρον χθες; Έκανες κάτι ενδιαφέρον;»

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, με την Ελλάδα στην κορυφή.

Η θλίψη και η ανησυχία επίσης αυξήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού το 39% των ερωτηθέντων απάντησαν πως την προηγούμενη ημέρα της συνέντευξης ήταν ανήσυχοι και το 35%, στρεσαρισμένοι. 

Αν και οι περισσότεροι δίνουν θετική απάντηση ως προς το γέλιο (74%) και τον σεβασμό (72%), πολύ λιγότεροι δηλώνουν πως έκαναν κάτι ενδιαφέρον την προηγούμενη ημέρα, ή έμαθαν κάτι καινούργιο. 

Παγκόσμια έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι πολίτες στον πλανήτη Facebook Twitter

Με πληροφορίες από Gallup Global Emotions

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Δουλεύω σε μια εταιρεία στο εξωτερικό η οποία συνηθίζει να προσλαμβάνει εκπατρισμένους. Είμαστε Έλληνας, Ιταλοί, Γερμανοί, Σκωτσέζος και Άγγλοι, Ισπανοί, Δανοί, Αμερικάνοι, ... πολλές εθνικότητες. Στο διάλειμμα, έρχεται ο Σκωτσέζος και μου λέει την εξής ατάκα: "Διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι οι Έλληνες ζούνε πολλά χρόνια και είναι λογικό επειδή είναι πολύ χαλαρά τα πράγματα εκεί. Θυμάμαι, είχα πάει διακοπές στη Ρόδο οικογενειακώς και καθήσαμε σε μια ταβέρνα να φάμε. Ο εστιάτορας μας είπε ότι δουλεύει μόνο σεζόν και μετά κάθεται και ξεκουράζεται. Η ζωή στην Ελλάδα είναι πολύ χαλαρή και οι Έλληνες δεν δουλεύουν περισσότερο απ' όσο χρειάζεται" υπονοώντας ότι η οικονομικές δυσκολίες που περνάμε οφείλονται στην τεμπελιά μας... Του απαντάω αυτολεξεί και αστειευόμενος "πιο πιστευτός θα γίνεις εάν πεις πως η γη είναι επίπεδη..."