Παρέμβαση για το σουβλάκι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Παρέμβαση για το σουβλάκι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού Facebook Twitter
4

Αυτεπάγγελτο έλεγχο για την αύξηση της τιμής στο σουβλάκι διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσε η προαναγγελία αυξήσεων στο σουβλάκι, δεδομένου ότι η εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων για τον καθορισμό των τιμών πώλησης απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μάιου 2019, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στα πλαίσια του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του Ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Επιτροπή.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 3959/2011 απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, καθώς και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μια εβδομάδα υπό ίδρυση Σωματείο Ψητοπωλών ανακοίνωσε πως η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι αναμένεται να αυξηθεί από την 1η Μαΐου στα τρία ευρώ. 

Η αύξηση που κυμαίνεται από 10% έως 15% οφείλεται στην αύξηση της τιμής του κρέατος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ψητοπωλών, Γιώργος Πολύζος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Τον τελευταίο καιρό γεμίζει η Αθήνα αλυσίδες "κουλουράδικων" (Κουλουράδες, Κουλουρίτος, Κουλούρ Κουλούρ...), οι οποίες προστίθενται στους φούρνους και σνακ που πουλάνε ήδη κουλούρια. Όταν θα αντιστοιχεί ένας κουλουροπώλης ανά 15 κατοίκους, θα ψάχνουν εναγωνίως στον οικονομικό Τύπο καμιά είδηση για αύξηση της τιμής του σταριού, για να βρουν ευκαιρία να πάνε το κουλούρι στο 1 ευρώ από τα 50 λεπτά...
Δεν θυμαμαι αλλο αυτεπαγελτο ελεγχο απο την επιτροπη ανταγωνισμου, παρα τα παμπολλα προβληματα της ελληνικης αγορας. Το σουβλακι ειναι αυτο που τους πονεσε δηλαδη;Πχ τα καρτοκινητα που πανε εναρμονισμενα ολες οι εταιριες κινητης πρακτικα να τα κανουν συμβολαια με την υποχρεωτικη ανανεωση χρονου καθε 2 μηνες, δεν τους χτυπανε κανενα καμπανακι;
Υπάρχει και η εξής παράμετρος:Σχεδόν ποτέ τα καρτέλ δεν διαφημίζουν τις συνεννοημένες πρακτικές τους με ανακοινώσεις στον Τύπο. Στοιχειώδης προφύλαξη...Εδώ οι επαγγελματίες του κλάδου καρφώθηκαν μόνοι τους...