Δίκη Siemens: Ενοχή Χριστοφοράκου και άλλων σημαντικών στελεχών ζήτησε η εισαγγελέας

Δίκη Siemens: Ενοχή Χριστοφοράκου και άλλων σημαντικών στελεχών ζήτησε η εισαγγελέας Facebook Twitter
EPA
0

Την ενοχή των μεγάλων στελεχών της Siemens, όπως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, του Χρήστου Καραβέλα και του Πρόδρομου Μαυρίδη πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά. 

Για την ύπαρξη μαύρου ταμείου στη Siemens, για παράνομες πληρωμές σε πολλές χώρες και στη χώρα μας, μίλησε η εισαγγελέας στη δίκη για τις πρακτικές του γερμανικού κολοσσού Ελένη Σκεπαρνιά, ξεκινώντας την αγόρευση της για την ενοχή ή μη των κατηγορούμενων.

Η εισαγγελέας, η οποία πρότεινε ενοχή για τα μεγάλα ονόματα της δίκης, και απαλλαγή για πολλούς από τους εμπλεκόμενους, χωρίς να ολοκληρώσει το σύνολο της πρότασης της, αναφέρθηκε στο δίκτυο των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή 11 από τους 16 κατηγορούμενους για το  σκάνδαλο.

Κατά την επόμενη συνεδρίαση, αναμένεται να συνεχιστεί η πρότασή της για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που ανέρχονται περίπου σε σαράντα. 

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά περιέγραψε αναλυτικά τις διαδρομές των εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που ξεκίνησαν από τη μητρική Siemens και κατέληξαν στα στελέχη της στη Ελλάδα.

Σκοπός ήταν η δωροδοκία υπαλλήλων για να επιτευχθεί η σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι τελικώς διατέθηκαν για τις επίμαχες συμβάσεις του ΟΤΕ και για τις επεκτάσεις της, συνολικά 74 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα με διάφορους αποδέκτες.

Στην υπόθεση δεν βρέθηκαν ως αποδέκτες πολιτικοί από την πολυετή ερευνά της δικαιοσύνης, πλην του Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα δόθηκαν στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ. 

Οι κατηγορούμενοι είναι είτε στελέχη της γερμανικής εταιρείας, στη Γερμανία και στην Ελλάδα, είτε στελέχη του ΟΤΕ καθώς και επιχειρηματίες η ιδιώτες που διευκόλυναν με τον ένα η τον άλλο τρόπο τις παράνομες πληρωμές.

Ενοχή για έντεκα κατηγορούμενους 

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην επικεφαλής στη Siemens στην Ελλάδα, ο οποίος έχει δικαστεί ήδη στη Γερμανία και δεν πρόκειται να εκδοθεί.

Ενοχή ζήτησε η εισαγγελέας και για άλλους κατηγορούμενους της υπόθεσης όπως τους Χρήστο Καραβέλα, διαφεύγει τη σύλληψη, Πρόδρομο Μαυρίδη, Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ρολάντ Κοχ και άλλους.

Αναφερόμενη στον Μιχάλη Χριστοφοράκο είπε ότι ο επί επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές».

Παράλληλα, είπε πως με τον συγκατηγορούμενο του πρώην στέλεχος της εταιρίας Πρόδρομο Μαυρίδη «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του». 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, «οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM