Όλα λάθος - Μετά το φιάσκο στα Εξάρχεια Λιμενικό και Αστυνομία ξέσπασαν σε πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων

Όλα λάθος - Μετά το φιάσκο στα Εξάρχεια Λιμενικό και Αστυνομία ξέσπασαν σε πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων Facebook Twitter
0

Αντιπαράθεση ανάμεσα στο Λιμενικό και την Αστυνομία αλλά και πολιτική κόντρα προκαλεί το φιάσκο στα Εξάρχεια  με την βίαιη επίθεση που δέχθηκαν άνδρες του Λιμενικού κατά την επιχείρηση σύλληψης υπόπτου για εμπορίου ναρκωτικών.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πρωτοφανής ασυνεννοησία, η αστυνομία και το Λιμενικό κατηγορούν ο ένας τον άλλο, ενώ δόθηκε ακόμα και λάθος αριθμός τηλεφώνου στις επικοινωνίες μεταξύ των δύο υπηρεσιών.  

Η εικόνα είναι ενδεικτική των όσων συμβαίνουν τόσο στα Εξάρχεια, όσο και στη λειτουργία των αρχών.

Το χρονικό του φιάσκου

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η επιχείρηση των Λιμενικών έγινε  χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας, αν και σε αρχικό επίπεδο έγινε προσπάθεια να ενημερωθεί η ΕΛΑΣ. 

Γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι Λιμενικοί, ενημέρωσαν το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, τόσο για υπηρεσιακούς λόγους όσο και για το ενδεχόμενο να χρειαστούν ενίσχυση. Το αστυνομικό τμήμα παράπεμψε τους Λιμενικούς στην ομάδα ΔΙΑΣ, καθώς φαίνεται πως δεν υπήρχαν εκείνη την προχωρημένη ώρα αρκετοί αστυνομικοί εντός του τμήματος.

Το τμήμα έδωσε στους Λιμενικούς ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, το οποίο όμως φαίνεται πως αντιστοιχούσε σε υπηρεσία της Τροχαίας. Όπως είναι αναμενόμενο η Τροχαία δήλωσε αναρμόδια για να συνεισφέρει σε μια τέτοια επιχείρηση, το αποτέλεσμα ήταν οι Λιμενικοί να επιχειρήσουν τη σύλληψη μόνοι τους. 

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο Λιμενικοί, να μην συλληφθεί ο βασικός ύποπτος για εμπόριο ναρκωτικών, ενώ και από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν ή μια διέφυγε. Επίσης φαίνεται πως τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε γενικευμένη σύρραξη στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Θεμιστοκλέους. Οι λιμενικοί δέχθηκαν επίθεση από 50 κουκουλοφόρους, με ρόπαλα, ακόμα και καλάζνικοφ, ενώ αφαίρεσαν και τα όπλα τους. 

Γεροβασίλη: H αστυνομία δεν είχε ενημερωθεί 

Η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε ενημερωθεί για τη χθεσινή επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, τόνισε το πρωί η Όλγα Γεροβασίλη.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 και αναφερόμενη στη χθεσινή επίθεση που δέχθηκαν οι λιμενικοί παραδέχθηκε πως «στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα» αλλά τόνισε πως «τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί» και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών» είπε, προσθέτοντας ότι «η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα».

Λιμενικό: Έκθετη η αστυνομία

Έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα δείχνει όμως πως το λιμενικό είχε ενημερώσει την αστυνομία για την επιχείρηση. 

Στην αναφορά, που φέρει ημερομηνία 5.4.19 και χαρακτηρίζεται ως «επείγουσα», περιγράφεται αναλυτικά το όλο συμβάν που ξεκίνησε στις 17:40 με τον εντοπισμό στο blue star 1 ενός υπηκόου Συρίας με 218 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης που κατέληξε στην πλατεία Εξαρχείων με το "φιάσκο" και το ξεγύμνωμα των οκτώ λιμενικών.

 Όμως σύμφωνα πάντα με την αναφορά του Λιμενικού, η ΕΛ.ΑΣ είναι έκθετη καθώς είχε ενημερωθει για την επιχείρηση αλλά δεν είχε δυνάμεις για να διαθέσει εγκαίρως στους αξιωματικούς του λιμενικού που πήγαν στο στόμα του λύκου, αντιμετωπίζοντας ομάδες ατόμων, που κρατούσαν καλάζνικοφ:

«Βγαίνοντας από την οικία, οι άνδρες ΚΛΠ/ΠΟΔΙΝ βρέθηκαν αντιμέτωποι με πληθώρα ανδρών, τουλάχιστον 50, οι οποίοι κρατούσαν πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 (καλάζνικοφ), πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων και ρόπαλα και τους σημάδευαν με απειλητικές προθέσεις. Άμεσα δύο άνδρες ΚΛΠ/ΠΟΔΙΝ φυγάδευσαν τον δικαστικό λειτουργό επιβιβάζοντάς τον στο υπηρεσιακό όχημα, προκειμένουν να τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, ενώ οι υπόλοιποι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την απειλή του πλήθους».

ΕΛΑΣ: Δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση - Παίρναν τηλέφωνο στο «100»

 

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαψεύδει πως υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ενώ σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία, το πρώτο τηλεφώνημα προς το Λιμενικό ήταν προς το «100», εκεί που τηλεφωνούν όλοι οι πολίτες. Ποτέ δεν ενημερώθηκε, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία και η Δίωξη Ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η όποια επικοινωνία με στόχο την παρεμβαση έγινε πολύ καθυστερημένα.

Μάλιστα, στην ΕΛΑΣ τονίζουν κοινές επιχειρήσεις των δύο σωμάτων κατά εμπόρων ναρκωτικών, έχουν υπάρξει πολλές φορές στο παρελθόν και πως ποτέ δεν ζητήθηκε η συμβολή της ΕΛΑΣ. 

Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι οι άνδρες του Λιμενικού ειδοποίησαν την ώρα που βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι στα Εξάρχεια, όπου δέχτηκαν την επίθεση και ότι η ενημέρωση δεν υπήρξε δια της επίσημης οδού, ενώ τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να ελεχθεί το αίτημα και να οργανωθεί μια επιχείρηση.

Για να στηρίξουν αυτή την θέση από την Αστυνομία, δίνουν και τους χρόνους ακριβώς που συνέβησαν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την απάντηση της Αστυνομίας, χρονικά τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Όπως προκύπτει από την έρευνα την 20:20 ώρα χθες (4 Απριλίου 2019) κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος μαζί με εισαγγελέα μετέβη στην οδό Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια για έρευνα σε οικία σχετικά με υπόθεση ναρκωτικών.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει, εκτός των άλλων και από την κατάθεση του εισαγγελέα στην Κρατική Ασφάλεια, που ερευνά την υπόθεση.

Μετά από 18 λεπτά περίπου και συγκεκριμένα την 20:38:17 ώρα, άτομο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως (100) δηλώνοντας ότι είναι αξιωματικός του Λιμενικού και ζήτησε συνδρομή ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για την έρευνα, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μαζί με εισαγγελέα.

Την 20:50 ώρα άτομο με τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. Εξαρχείων ζητώντας συνδρομή για την έρευνα που πραγματοποιούσαν παρουσία Εισαγγελέα στο παραπάνω σημείο.

Σύμφωνα με την έρευνα η συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και των αγνώστων δραστών ολοκληρώθηκε περί την 21:00 ώρα.

Συγκεκριμένα εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό της Ασφάλειας, που όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, εστάλη για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα για αστυνομική συνδρομή ήταν πραγματικό και δεν επρόκειτο για φάρσα ή παγίδα.

Την ώρα που έφτασε το περιπολικό, η συμπλοκή είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν.

Όπως λένε κύκλοι του Αρχηγείου, διευκρινιστικά σε ό,τι αφορά την συνδρομή μεταξύ των υπηρεσιών, «είθιστε το αίτημα να υποβάλλεται μέσω της υπηρεσιακής οδού και σε ικανό χρόνο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του προσωπικού και να οργανωθεί η επιχείρηση, πράγμα το οποίο δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Ένωση Λιμενικών: Οι συνάδελφοι έκαναν ότι μπορούσαν

 

«Οι συνάδελφοι έκαναν το καλύτερο δυνατό δεδομένου των αντίξοων συνθηκών αφού κλήθηκαν να προστατέψουν τον δημόσιο λειτουργό, τους εαυτούς τους και τους αθώους πολίτες που βρίσκονταν τριγύρω», χαρακτηρίζοντας ως άνανδρη την επίθεση.

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής - Πειραιά ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους λιμενικούς που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τη χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM