O Ανάργυρος Μαριόλης ανακηρύχθηκε καλύτερος γιατρός στην Ευρώπη για το 2019

O Ανάργυρος Μαριόλης ανακηρύχθηκε καλύτερος γιατρός στην Ευρώπη για το 2019 Facebook Twitter
0

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, ανακηρύχθηκε ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός στην Ευρώπη, για το 2019, από τον οργανισμό WONCA Europe. Υπέρμαχος της προληπτικής ιατρικής, ο Δρ. Μαριόλης έχει χαρακτηριστεί από συναδέλφους και ασθενείς «πρότυπο» της γενικής ιατρικής και «Σαμαρείτης της Σπάρτης». 

«Η προληπτική ιατρική στη Μάνη είναι μια απτή έκφραση αγάπης για τη γιαγιά που προχωράει στο πλακόστρωτο με τον αντίλαλο από το μπαστούνι της να ακούγεται ρυθμικά, για τα λιγοστά παιδιά που παίζουν στα χωριά της Μάνης και αποτελούν το ζωντανό κύτταρο του τόπου αυτού που ονειρευόμαστε», είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

To 2016 έγινε ο μοναδικός γιατρός που έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία. Ο Δρ. Μαριόλης θα παραλάβει το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη, στο συνέδριο WONCA Europe, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στα τέλη Ιουνίου.

«Λαμβάνοντας αυτή την τιμή, η συγκίνηση μου δεν μετριέται με λέξεις. Καθώς αναφέρομαι στους ασθενείς και την προσπάθεια, την οποία κάνουμε τόσα χρόνια, ομοιάζουν οι στιγμές με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Δρ. Μαριόλης, με αφορμή τη πανευρωπαϊκή του διάκριση. 

«Το καθήκον και η ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες - ασθενείς. Αυτές τις ώρες, οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μου διαρκώς αβίαστες, αλλά δεν με αφήνουν να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα. Όραμα, σκέψεις και διαδρομές. Γοητευμένος τόσα χρόνια από τη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχα παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσω στη δημιουργία της. Τα παιχνίδια που έπαιζα σαν παιδί, παρά τις περιορισμένες μου δυνατότητες... αν όχι όλα, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά.

»Γι' αυτό και επέλεξα τη Μάνη, ως προτελευταίο σταθμό μου. Αυτοσχεδίαζα, καλλιτεχνούσα και μεθούσα με αυτά. Στόχος μου ήταν να ζωγραφίσουμε, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο. Κάθε φορά προσπαθώ να κοιτάζω μέσα από το παράθυρο του ασθενούς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου ιδιαιτέρως για την υπομονή τους, τους Ακαδημαϊκούς Δασκάλους, αλλά και όλους τους πολίτες - ασθενείς που με κρατούν μέχρι και σήμερα τρυφερά στην αγκαλιά τους.

»Θα συνεχίσω να παραμένω ένας γιατρός παράλληλα λησμονημένος, γιατί η Ιατρική μου μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και βροχερή, όμως είχα εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκα ποτέ. Σας ευχαριστώ όλους, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου με μέσα στη σιωπή».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ. Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό Άριστα στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.

Σε ηλικία 30 ετών ο Δρ. Μαριόλης οραματίστηκε  και ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, που εξυπηρετούσε περισσότερους από 150.000 ασθενείς ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα. Υπουργοί Υγείας από τη Σουηδία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, επισκέφθηκαν αργότερα το πρότυπο κέντρο υγείας, για να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία.

Διοργανώνοντας εκστρατείες, δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου άποροι, πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να λάβουν φροντίδα. Το 2010 ο Δρ. Μαριόλης ανέπτυξε το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, όπου γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς κάθε μήνα.

Ο ίδιος έχει διοργανώσει καινοτόμα προγράμματα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προωθώντας τη δράση ειδικών, που με τον απαραίτητο εξοπλισμό παρέχουν προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία, σε κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών, που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM