Παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας: Oι Φινλανδοί ο πιο ευτυχισμένος λαός - Οι Έλληνες σε χειρότερη θέση φέτος

Παγκόσμιος Δείκτης Ευτυχίας: Oι Φινλανδοί ο πιο ευτυχισμένος λαός - Οι Έλληνες σε χειρότερη θέση φέτος Facebook Twitter
7

Πτώση τριών θέσεων σημείωσαν οι Έλληνες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας που ανακοινώνουν κάθε χρόνο τα Ηνωμένα Έθνη. 

Συγκεκριμένα, στη λίστα World Happiness Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 79η θέση της κατάταξης του ΟΗΕ.  

Το 2017 η Ελλάδα ήταν στην 87η θέση ενώ το 2016 στην 75η. Φέτος η χώρα βρέθηκε ακόμη πιο χαμηλά μεταξύ των τελευταίων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη φετινή αναφορά του ΟΗΕ, πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι αυτοί της Φινλανδίας ακολουθούμενοι από εκείνους της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ολλανδίας.

Η Φιλανδία ήταν πρώτη στη λίστα και το 2018 ενώ η μόνη χώρα που ήταν πέρυσι στην πρώτη πεντάδα και δεν είναι φέτος, είναι η Ελβετία (6η).

Η ετήσια αξιολόγηση του ΟΗΕ λαμβάνει υπόψιν 6 τομείς που είναι καθοριστικοί για μια ευτυχισμένη ζωή. Εισόδημα, ελευθερία, εμπιστοσύνη, προσδόκιμο υγιούς ζωής, κοινωνική υποστήριξη και γενναιοδωρία. 

«Οι πρώτες χώρες στην κατάταξη έχουν υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες όπως και στη συναισθηματική κατάσταση των κατοίκων της» εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής των οικονομικών στο πανεπιστήμιο British Columbia, John Heliwell, εκ των αρμόδιων για την έκθεση του ΟΗΕ. 

«Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας», λέει ο καθηγητής. «Και οι μετανάστες στη Φινλανδία καταγράφονται ως οι πιο ευτυχισμένοι μετανάστες στον κόσμο. Δεν έχει να κάνει με το φινλανδικό DNA, έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής σε αυτές τις χώρες», προσθέτει. 

«Πληρώνουν υψηλούς φόρους προκειμένου να έχουν ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους, ζουν σε συνθήκες ελευθερίας και είναι γενναιόδωρου μεταξύ τους. Νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι ένα περιβάλλον στο οποίοι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν», λέει ο Heliwell. 

Οι ΗΠΑ καταγράφηκαν στην 19η θέση σημειώνοντας πτώση κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι. 

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας υπάρχουν κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας. 

Πιο δυστυχισμένοι είναι οι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν. Ακολουθεί η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, η Τανζανία, η Ρουάντα, η Υεμένη, το Μαλάουι, η Συρία, η Μποτσουάνα και η Αϊτή. 

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ