Παρέμβαση Νάσου Ηλιόπουλου στην LGBTQI+ κοινότητα: Τιμή μου να τελέσω τον πρώτο γάμο ομοφυλόφιλων

Παρέμβαση Νάσου Ηλιόπουλου στην LGBTQI+ κοινότητα: Τιμή μου να τελέσω τον πρώτο γάμο ομοφυλόφιλων Facebook Twitter
Νάσος Ηλιόπουλος / Facebook
4

Συνάντηση με μέλη της LGBTQI+ κοινότητας είχε την Δευτέρα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Τα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας είχαν την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν με το Νάσο Ηλιόπουλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κοινωνικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και εργασιακό επίπεδο.


Όπως ανέφερε, όλα αυτά «δεν είναι καθόλου τυχαία μετά και τις ακροδεξιές, ομοφοβικές επιθέσεις, όπως ο εμπρησμός του κέντρου πρόληψης και εξέτασης Checkpoint», ενώ νωπή παραμένει στη μνήμη η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Στην συζήτηση αυτή έδωσε το παρών η πλειοψηφία των συλλογικοτήτων και των οργανώσεων της LGBTQI+ κοινότητας, αλλά και ακτιβιστές και ακτιβίστριες μεταξύ των οποίων η Πάολα Ρεβενιώτη, η Άννα Κουρουπού και ο Γρηγόρης Βαλιανάτος.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε πως «απόψε θέλουμε περισσότερο να ακούσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η LGBTQI+ κοινότητα.

Για εμάς είναι κρίσιμο να συνομιλήσουμε ώστε να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μια δημοκρατική πόλη χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με το δικαίωμα της ασφάλειας για όλους.

Μια πόλη, που θα σέβεται όλους τους πολίτες και θα τους αντιμετωπίζει με ισότητα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έκφραση του φύλου. Μια πόλη χωρίς το δηλητήριο του φόβου, που χωρίς αυτό δε θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα ενός νέου ανθρώπου, μέρα μεσημέρι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης».

Συνεχίζοντας, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «θέλω και την επόμενη μέρα των εκλογών να μπορώ να κάνω αυτή τη συζήτηση και ο Δήμος να έχει σαφή και θεσμική θέση στο θέμα των διακρίσεων, για όλους τους πολίτες χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δε θα ανεχτούμε αόρατους ανθρώπους γιατί στα ζητήματα δημοκρατίας ο δήμαρχος θα πρέπει να μπαίνει πρώτος μπροστά ακόμα και κόντρα σε μηχανισμούς μέσα στο Δήμο.

Ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Πλέον ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να λύνουμε θέματα. Ο δήμος της Αθήνας είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση.

Μπορούμε σε συνεργασία με την LGBTQI+ κοινότητα να δούμε ακόμα και τη δημιουργία ενός Rainbow house μέσω της αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος του δήμου, να βοηθήσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά τη γραμμή υποστήριξης (11528) και να βελτιώσουμε τη σχέση των υπηρεσιών του δήμου με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Η δημιουργία κέντρου στέγασης για παιδιά που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, είναι πολύ σημαντική».

Στην συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, τοποθετήθηκαν στα ζητήματα που τους αφορούν και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εκφράστηκε και η ανησυχία για τα τελευταία φαινόμενα βίας ενάντια σε χώρους της κοινότητας, όπως το Checkpoint.

Πολλές παρεμβάσεις αφορούσαν τα διεμφυλικά μέλη της κοινότητας και αναδείχθηκαν σοβαρά θέματα όπως:


- Η εκφορά κακοποιητικού λόγου και η παραβίαση της ιδιωτικότητας στα δημοτολόγια, τα μητρώα και το ληξιαρχείο, όπου και θα έπρεπε οι διαδικασίες να γίνονται σε κλειστούς χώρους


- Να εκπαιδεύεται το προσωπικό για τις διατάξεις του νόμου, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


- Καταγγέλθηκε πως ο νυν δήμαρχος κ. Καμίνης αγνόησε επιδεικτικά κάθε προσπάθεια προσέγγισης και δεν έγινε καμία συνάντηση

Στη συνέχεια και σε τοποθετήσεις μελών, συλλογικοτήτων και ακτιβιστών της LGBTQI+ κοινότητας, ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:


- Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα είναι το ζήτημα της στέγασης. Πολλά μέλη (κυρίως τρανς και νέοι που φεύγουν ή τους διώχνουν απ' το σπίτι) έχουν βρεθεί ανέστια λόγω ομοφοβίας, με τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Εκεί η συμβολή του δήμου με το κτηριακό απόθεμα μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας με δημιουργία ξενώνων.


- Ο Δήμος να βοηθήσει στη δημιουργία ενιαίου, πιο θεσμικού χώρου, ώστε να στεγάσει την κοινότητα και να βοηθήσει την εδραίωση της κοινότητας ως ισότιμο μέρος του κοινωνικού συνόλου


- Ανάγκη παρέμβασης στα σχολεία σε συνεργασία με το Δήμο και για εκπαιδευμένους ανθρώπους σε συμπεριληπτικές υπηρεσίες.


- Πάγιο αίτημα για επιμόρφωση όλων των ανθρώπων που δουλεύουν στο κομμάτι της κοινωνικής υποστήριξης.


- O δήμαρχος να προβάλλει τους LGBTQI+, ώστε να σπάσει ταμπού και να ενισχυθεί η ορατότητα.


- Να αντιμετωπιστεί η διάκριση στην απασχόληση.


- Ο Δήμος θα μπορούσε να δημιουργήσει ομάδες ενδυνάμωσης γονέων και μαθητών

Η Άννα Κουρουπού από τη μεριά της έθεσε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σεξ, ενώ ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της απαράδεκτης καθυστέρησης εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ΕΔΕ των εμπλεκομένων αστυνομικών και τη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

«Αν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η υπουργός (που είχε βοηθήσει προσωπικά το Ζακ και το ξέρω) δεν μπορεί να καταπολεμήσει το βαθύ κράτος της αστυνομίας, τότε δε ξέρω τι μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βαλιανάτος έθεσε και αυτός το θέμα της αστεγίας, ενώ άγγιξε και το ευαίσθητο θέμα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών προσφύγων, μια τραγική πραγματικότητα που οδηγεί σε survival sex και είναι το πιο σκοτεινό σημείο στην Αθήνα, όπως είπε.

Ο μουσικός Γιώργης Χριστοδούλου μετέφερε την εμπειρία του από τα χρόνια διαμονής του στη Βαρκελώνη, λέγοντας πως η Ισπανία είναι η λιγότερο ομοφοβική χώρα του κόσμου, γιατί όπως του είπε προσωπικά η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, «δεν περιμένεις την κοινωνία να ωριμάσει, πρέπει να την εκπαιδεύσεις».

Στην τελική του τοποθέτηση και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε, μεταξύ άλλων: «Ήταν απόλυτα συνειδητή η επιλογή να αφήσω την κεντρική πολιτική σκηνή και να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος. Η απλή αναλογική είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά και να μην υπάρχουν πλέον αλαζονικές δημοτικές αρχές. Πλέον θα ακούγονται οι γειτονιές».

«Το ζήτημα δεν είναι να φτιάξουμε απλά μια δομή αλλά το να την κάνουμε συμπεριληπτική. Πρέπει να λειτουργήσουμε παράλληλα και σε συνέργεια με τη LGBTQI+ κοινότητα.

Η ορατότητα, παράγει ασφάλεια και ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου και του αυριανού δημάρχου. Ο δήμος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο θέμα της ορατότητας, όπως το να πάρει υπό την αιγίδα του το Pride.

Με τη διαφορά ότι δε θα παλεύουμε για την ορατότητα μόνο μία μέρα, αλλά 365 μέρες το χρόνο. Το να στηθεί ένα μνημείο στο σημείο δολοφονίας του Ζακ είναι ακόμα μία κίνηση, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσίας».

«Θα είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει τον πρώτο πολιτικό γάμο», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Μάλλον πονάει κάποιους μερικούς δεξιούληδες η μεγάλη αλήθεια: Από τους υποψηφίους δημάρχους, αναφορές για λοατκι άτομα έχουν κάνει μόνο ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Παύλος Γερουλάνος...όσο για το μητσοτακικό πουλέν (ήτοι Κώστας Μπακογιάννης) είναι εκκωφαντική η σιωπή του για αυτά τα ζητήματα. Και ναι οι gay ψηφίζουμε και με γνώμονα την ουσιαστική πολιτική μας ορατότητα! Εχουμε κουραστεί τόσα χρόνια να είμαστε αόρατοι στο πολιτικό σκηνικό. Και ο οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ψήγμα συλλογικής - ή γιατό όχι και ακτιβιστικής- αντιμετώπισης των λοατκι ζητημάτων, είναι λογικό να στραφούν σε υποψήφιους που επί της ουσίας μας βλέπουν και δεν μας αγνοούν. Στο κάτω κάτω είναι και ζήτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας απέναντι στην προσωπικότητά μας. Πρσωπικά με τρομάζει πολύ η επαύριον των επόμενων εθνικών εκλογών με μια ΝΔ αυτοδύναμη. Φοβάμαι πως θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω σε αυτά τα ζητήματα. Κρατάω τη φράση του Γιώργη Χριστοδούλου "Την κοινωνία πρέπει να την εκπαιδεύσεις, δεν περιμένεις να ωριμάσεις"...εάν περιμένω την κοινωνία να την εκπαιδεύσουν σε lgbtqi ζητήματα η ΝΔ, εδώ γελάμε....
Οι άνθρωποι "générique" έχουν "générique" προβλήματα. Οι άνθρωποι "μη générique" έχουν ΚΑΙ ειδικά προβλήματα ΚΑΙ όλα τα générique προβλήματα. Αυτό το + + μερικοί "générique" τείνουν να το ξεχνούν και δη όταν συγκρίνουν τα ασύγκριτα (π.χ. το πρόβλημα στέγασης και εργασίας των τρανς ανθρώπων, με …τους κουφιοκεφαλάκηδες οπαδούς ομάδων ή τους καπνιστές ή τους Μεσσήνιους).Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι η ψήφος πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μίας σφαιρικής οπτικής επί διαφόρων τομέων, να μην χάβει κανείς αυτά που δεν χάβονται και οι όποιες υποσχέσεις να δίδονται με φειδώ και σύνεση (φέξε μου και γλίστρησα).
Πόσο γλοιώδεις αυτοί οι πολιτικοί και ειδικά οι "αριστεροί" και αριστεροί. Πότε θα σπάσει το στερεότυπο ότι τα λοατκι άτομα ανήκουν ιδεολογικά στην αριστερά?Ας σταματήσει επιτέλους η απόπειρα πατροναρισματος των γκει ψηφοφόρων από τους αριστερούς και ο σφετερισμός της γκει ψήφου από αυτούς. Τα λοατκι είναι άνθρωποι όπως όλοι οι υπόλοιποι και ΌΧΙ δε έχουν απαραίτητα ως πρωτιστο η μοναδικό κριτήριο ψήφου τις θέσεις κάποιου για τα λοατκι δικαιώματα. Αν μη τι άλλο αν ψηφίζουν σύριζα με βάση αυτό και μόνο το κριτήριο είναι ενδεικτικό της νοημοσύνης τους