Ιερά Σύνοδος: Αποφασίζει για τις κόκκινες γραμμές που θα θέσει στη κυβέρνηση για τη μισθοδοσία

Ιερά Σύνοδος: Αποφασίζει για τις κόκκινες γραμμές που θα θέσει στη κυβέρνηση για τη μισθοδοσία Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εκτάκτως συνεδριάζει την Τρίτη η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας προκειμένου να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της στην κυβέρνηση για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.


Η απόφαση για την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας ελήφθη στις αρχές Μαρτίου, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να ενημερώνει τη Σύνοδο για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, για τη μισθοδοσία των κληρικών παραμένει αμετάβλητο δίχως να θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ΝΠΔΔ.

Επίσης, παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.


Τέλος, παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή» χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά προβληματικό» το ισχύον μισθολογικό καθεστώς των κληρικών. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πέρα από την αρχική άρνηση της Ιεραρχίας να συζητήσει για το μισθολογικό, «δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εκκλησία πλέον έχει στα χέρια της μια σαφή πρόταση «ενός ιστορικού σχεδίου συμφωνίας» και σημείωσε ότι αυτά τα θέματα «δεν λύνονται με απόλυτες δηλώσεις του τύπου "δεν συζητάω" αλλά με διάλογο και γνώμονα τί είναι καλό για την κοινωνία μας».

Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτα» δίνοντας τον τόνο, για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα, 19 Μαρτίου, έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στην Ιεραρχία.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ