Επιμένει ο Βαρώτσος πως η Ζορμπά πρότεινε ανταλλαγή του «Δρομέα»- Εμβρόντητος με την ιδέα και τη διάψευση

Επιμένει ο Βαρώτσος πως η Ζορμπά πρότεινε ανταλλαγή του «Δρομέα»- Εμβρόντητος με την ιδέα και τη διάψευση Facebook Twitter
5

Επιμένει ο Κώστας Βαρώτσος πως η Μυρσίνη Ζορμπά πρότεινε ανταλλαγή του «Δρομέα» με ένα άγαλμα από τα Σκόπια, ισχυρισμό που διέψευσε ωστόσο χτες η υπουργός Πολιτισμού με τον ίδιο να δηλώνει «εμβρόντητος» τόσο με την ιδέα όσο και με την διάψευση.

«Πράγματι η Υπουργός Πολιτισμού με κάλεσε στο γραφείο της την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα και μου είπε ότι υπάρχει μια ιδέα να ανταλλάξουμε τον δρομέα. Εγώ έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι», δήλωσε ο διάσημος γλύπτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η φερόμενη πρόθεση της Μυρσίνης Ζορμπά και της κυβέρνησης να μεταφερθεί ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου στα Σκόπια και να τοποθετηθεί στη θέση του ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει προκαλέσει από χτες έναν πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στον γλύπτη και την υπουργό. 

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που αποκάλυψε ότι τον κάλεσε σε ραντεβού η υπουργός Πολιτισμού την περασμένη Παρασκευή, όπου του ανακοίνωσε την πρότασή της. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

«Καταρχήν θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο "Δρομέας" δεν θα πάει πουθενά γιατί έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και πρέπει να δώσω εγώ την άδεια», είπε ο Κώστας Βαρώτσος.

Περιγράφοντας την συνάντηση με τη Μυρσίνη Ζορμπά, ανέφερε: «Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου πει την ιδέα να δώσουμε τον "Δρομέα" στα Σκόπια και να βάλουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη θέση του. Εγώ της απάντησα ότι μένω εμβρόντητος». 

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά τον σάλο, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τον Κώστα Βαρώτσο, σημειώνοντας πως ουδέποτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα.

Σχολιάζοντας τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού, ότι του έγινε τέτοια πρόταση ο Κώστας Βαρώτσος είπε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με την διάψευση από την πλευρά της υπουργού. Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλει η διάψευση της υπουργού».

«Εγώ δεν θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια να μεταφερθεί, είναι λάθος. Μπορεί πολιτικά να είχε ένα νόημα, αλλά θα ήταν έγκλημα. Έμεινα εμβρόντητος δυο φορές, με την πρόταση και με την διάψευση», ανέφερε γνωστός γλύπτης και πρόσθεσε: «Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον δρομέα, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την παλιά βουλή», πρόσθεσε.  

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Με αυτή την κυβέρνη έχουν γίνει κανονικότητα διάφορες απίστευτες ιστορίες!Η Υπουργός Πολιτισμού έκανε μια αδιανόητη πρόταση και μετά, όταν την εξέθεσε (δικαίως) ο καλλιτέχνης, είπε όχι, δεν το είπα αυτό.Καταλαβαίνω ότι είναι ο λόγος το ενός κόντρα στο λόγο του άλλου, αλλά με αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα πιστεύω 100% το Βαρώτσο.Σαν το ανέκδοτο με το λιοντάρι και το λαγό... "Λέμε και καμία μ****ια να περνάει η ώρα..."
γιατί μας κάνει ακόμα εντύπωση όταν ένας πολιτικός λέει ψέματα ή ενεργεί αντίθετα προς το συμφέρον της ελλάδας ή των κατοίκων της;η σύγχρονη ιστορία έχει αποδείξει εκατοντάδες φορές ότι οι φερόμενοι ως πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για την ελλάδα ή για τους πολίτες της, αλλά για το προσωπικό τους όφελος.για άλλους είναι το χρήμα, για άλλους η άσκηση εξουσίας, για άλλους η υστεροφημία και για αρκετούς και τα τρία.καμμία ανταλλαγή αγάλματος δεν πρέπει να γίνει με τα Σκόπια.δεν θα οφελείσει ούτε τους έλληνες ούτε την Ελλάδα.επίσης δεν πρέπει να γίνονται αναθέσεις νέων έργων από τα Σκόπια σε Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς αυτό ενισχύει το πολιτιστικό παραμύθι που έχουν πλάσει και τους παρέχει κάποια κοινά με τη χώρα μας, ενώ το μόνο κοινό που έχουμε είναι κάποιες μειονότητες από χώρες των Βαλκανίων, σε πολύ διαφορετική αναλογία φυσικά.
Είναι εξαιρετικά απλό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ :Ο κ. Βαρώτσος φαντασιώθηκε ένα απόγευμα στα καλά καθούμενα, ότι η υπουργός Πολιτισμού του έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. Άρα αμφισβητείται η πνευματική και ψυχική του υγεία ή ήθελε σκόπιμα να πλήξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθεστωτική λογική που θυμίζει ολοκληρωτισμό.Ας κάτσει ψύχραιμα ο καθένας και με κοινό νου να σκεφτεί, ποια πλευρά από τις δύο θα ωφελείτο από την μετακίνηση του γλυπτού και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να ανταλλαξουμε το μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ (και όμως υπάρχει για όσους δεν το θυμούνται) και στη θεση του να βαλουμε τον κιτς στρατηλατη τύπου Κιούμπρικ..Επίσης για τον συμβολισμό το ταμπελακι μπορεί να γράφει Μέγας Αλέξης!Ετσι στα Σκοπια θα θυμούνται ποιοί αγωνίστηκαν για την επιτυχία του οραματος και στην καθεστωτικη Αθήνα θα τιμάται ο ήρωας απο τους πιστους υπηκόους στο ναό της δημοκρατικής ενημέρωσης...