Μαγνησία: Οι Αρχές ερευνούν κύκλωμα λαθρεμπορίας ζώων

Μαγνησία: Οι Αρχές ερευνούν κύκλωμα λαθρεμπορίας ζώων Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ανοιχτό αφήνουν οι Αρχές της Μαγνησίας το ενδεχόμενο να βρίσκονται μπροστά σε ένα παράνομο κύκλωμα εμπορίας ζώων είναι οι αρχές στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από την έκθεση ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκύπτει σαφώς ότι πρόκειται για «εμπορική αποστολή» και αφορά τη μετακίνηση 43 σκύλων και 4 γατών, που εντοπίστηκαν στις 6 Φεβρουαρίου μέσα σε βαν σε χώρο πρατηρίου καυσίμων στο 9ο χλμ. της Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας.


Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που καταγγέλθηκε και έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις παράνομες εξαγωγές ζώων συντροφιάς προς χώρες της Ευρώπης. Η υπόθεση έχει φτάσει ήδη στον εισαγγελέα, τα ζώα φιλοξενούνται από τοπική φιλοζωική, ενώ η οδηγός γερμανικής υπηκοότητας και η συνοδηγός αγγλικής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθερες.

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που υπογράφεται από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, προκύπτει ότι η μεταφορά των συνολικά 47 ζώων δεν έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που τους «οδηγεί» στο συμπέρασμα για ύπαρξη κυκλώματος.

Η πρώτη εικόνα των ζώων που ήταν διαφόρων μεγεθών και ηλικιών ήταν καλή, καθώς δεν έφεραν εμφανή σημεία ασθένειας ή κακοποίησης, ενώ παράλληλα είχαν σιτιστεί. Ταυτόχρονα, για όλα υπήρχε δυνατότητα ταυτοποίησης, αφού έφεραν ηλεκτρονική σήμανση με πομποδέκτη.


Επιπλέον, για όλα τα ζώα υπήρχαν διαβατήρια με καταχωρημένα σε αυτά την περιγραφή τους, τον αλφαριθμητικό κωδικό πομποδέκτη, τα στοιχεία του κατόχου, τον προβλεπόμενο εμβολιασμό, αποπαρασιτισμό και τη βεβαίωση κλινικής εξέτασης.

Από τα παράδοξα της υπόθεσης είναι ότι τα διαβατήρια στην πλειονότητά τους φέρουν ως πρώτους ιδιοκτήτες κατοίκους εξωτερικού, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν συνάδει με την κείμενη εθνική νομοθεσία, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης ζώου συντροφιάς.


Στα αντίστοιχα συστήματα, τα ζώα δεν ήταν καταχωρημένα ως «αδέσποτα» του δήμου και ως εκ τούτου δεν υπήρχε καταγραφή υιοθεσίας. Ο αριθμός των μεταφερόμενων ζώων στο εξωτερικό συνάδει με εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν εξουσιοδοτήσεις για τη μεταφορά των ζώων στο εξωτερικό, χωρίς όμως να πληρούνται οι προδιαγραφές της ενωσιακής νομοθεσίας.


«Εφόσον τα ζώα συνοδεύονται από άλλο πρόσωπο εκτός του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να έχουν εκτός από το διαβατήριό τους και τη γραπτή δήλωση του ιδιοκτήτη, που να αποδεικνύεται ότι η μετακίνηση αποτελεί μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη».

Παράλληλα, η κατοχή των ζώων από ιδιοκτήτες ημεδαπούς ή αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα έχει γίνει κατά παράβαση του άρθρου 9, παρ. 7 του νόμου 4039/2012 και δεν δηλώνεται η διεύθυνση του ιδιοκτήτη στο εξωτερικό. Επιπλέον, όσα ζώα έχουν υιοθετηθεί από δήμους δεν μπορούν να αλλάξουν ιδιοκτήτες χωρίς να έχουν παραδοθεί αυτά πρώτα στον οικείο δήμο.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία, κάθε χρόνο φυγαδεύονται στην Ευρώπη χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Μάλιστα, τα κόστη μιας παράνομης συναλλαγής ξεκινούν από 400 ευρώ και σε πολλές των περιπτώσεων φτάνουν τα 800 ευρώ.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ