Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με χιόνια, πτώση θερμοκρασίας και κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με χιόνια, πτώση θερμοκρασίας και κακοκαιρία σε όλη τη χώρα Facebook Twitter
0

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε πριν από λίγο.

Η κακοκαιρία ξεκινά από απόψε το βράδυ σε κάποιες περιοχές και σταδιακά θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Τέταρτη (13-02-2019) με κυρία χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. την Τέταρτη (13-02-2019) στα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς και της Ευβοίας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, στα νησιά του βορείου Aιγαίου.

Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και την Εύβοια, κατά τόπους θα πυκνώσουν.

β. Την Πέμπτη (14-02-2019) στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική στέρεα 400 μέτρα).

Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νοτιά.

2. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς άνεμους (8-9 μποφόρ), που μετά το μεσημέρι της Τέταρτης (13-2-2019) και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (15-02-2019)

3. Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξης των 10 βαθμών Κέλσιου) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια.

Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τέταρτης και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

4. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες της Τέταρτης έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης(14-02-2019) τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

5. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή(15-02-2019), όμως από το Σάββατο (16-02-2019) νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην ανατολική Ελλάδα.

Η πρόβλεψη του meteo:

Οι ψυχρές, αέριες μάζες πολικής προέλευσης κατευθύνονται προς τα Βαλκάνια και θα επηρεάσουν τη χώρα μας από αύριο.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει περίπου 5 με 6 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις φυσιολογικές τιμές μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Την Τρίτη βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ θα χιονίσει στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά σε ένταση τα 7 μπoφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα βόρεια.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη η κακοκαιρία θα πλήξει όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Παρόμοια καιρικά φαινόμενα αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια.

Οι άνεμοι τυπικά θα αγγίξουν τα 8 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει 7 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Παρακολουθείστε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών, με αποχρώσεις του μπλε διακρίνονται οι ψυχρές αέριες μάζες που κινούνται προς την περιοχή μας, ενώ την ίδια ώρα στη Δυτική Ευρώπη αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM