Επίθεση σε δάσκαλο στη Σάμο επειδή στηρίζει την εκπαίδευση προσφυγόπουλων

Επίθεση σε δάσκαλο στη Σάμο επειδή στηρίζει την εκπαίδευση προσφυγόπουλων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
2

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει επίθεση σε δάσκαλο της Σάμου με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο νησί. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επίθεση έλαβε χώρα σε σύσκεψη Συλλόγων Γονέων στη Σάμο, με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Μαζί με τον Φώτη Μαντζώρο, δάσκαλο και μέλο του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, επίθεση δέχθηκαν και άλλοι εκπαιδευτικοί.

Η ΑΔΕΔΥ «δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους συναδέλφους και την αταλάντευτη δέσμευσή της στον αγώνα για τη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών» αλλά και την «αλληλεγγύη της στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση- καταγγελία της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει απερίφραστα την επίθεση στο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, Φώτη Μαντζώρο, και σε άλλους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγων Γονέων στη Σάμο στις 28 Ιανουαρίου.

Ο συνάδελφος ζήτησε και πήρε το λόγο από το προεδρείο της σύσκεψης για να αναγνώσει τη θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους συναδέλφους και την αταλάντευτη δέσμευσή της στον αγώνα για τη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Ο αγώνας μας για τις αξίες της φιλίας των λαών, την μόρφωση όλων των παιδιών, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας κι οι απαιτήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων και προσφύγων, είναι και αγώνας ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία.

Στη βάση αυτή παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση υποδομών και το διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και ιδιαίτερα αυτών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς!».

Έξτρα χρηματοδότηση για τις μετακινήσεις των προσφυγόπουλων στα σχολεία ανακοίνωσε ο Χαρίτσης

Επιπλέον ενίσχυση με 181.000 ευρώ για τις ανάγκες μετακίνησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων της Σάμου ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή βίαια περιστατικά των τελευταίων ημερών στο νησί ενάντια στην πρόσβαση αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση.

Με ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, ο κ. Χαρίτσης καταδικάζει απερίφραστα τη δράση «μικρής μερίδας στο νησί, ενώ διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία των μικρών προσφύγων στα σχολεία.

Σημειώνεται, ότι αποκορύφωμα των αντιδράσεων αποτελεί ή επίθεση που δέχθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, Φώτης Μαντζώρος, σύμφωνα με καταγγελία της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγου Γονέων, την περασμένη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του υπουργού Εσωτερικών είναι το εξής:

«Είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των απλών πολιτών να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα προσφυγόπουλα που κυνηγημένα από τη βία και τον πόλεμο, αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αισθανθούν ασφάλεια και να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματα του βίαιου ξεριζωμού.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, ξεκινώντας από το σχολείο. Η μόρφωση, άλλωστε, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και η Ελληνική Πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία μας να υποδεχτούν απρόσκοπτα τα προσφυγόπουλα. Το ότι αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μάς γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία.

Δυστυχώς, όμως, και μικρές μειοψηφίες που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη αυτών των παιδιών στην ελληνική κοινωνία και καταφεύγουν ακόμη και σε βίαιες μεθόδους για να το πετύχουν, όπως με θλίψη είδαμε πριν μερικές μέρες στη Σάμο, όταν μικρή μερίδα ακραίων που θέλουν να εμποδίσουν την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού, προπηλάκισαν συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση και δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα υψώσουμε τείχος απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που απειλούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας. Τα προσφυγόπουλα στη Σάμο και σε όλη την Ελλάδα πηγαίνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε, από το υπουργείο Εσωτερικών, το νησί της Σάμου με επιπλέον 181.000 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων και βεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των παιδιών αυτών στη μόρφωση».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ανεξάρτητα από το ότι δεν έχουμε κοινωνικές δομές που να εξυπηρετούν καλά καλά την χώρα μας, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, είναι κριμα αυτό που γίνεται. Πράγματα που για εμάς θεωρούνται δεδομένα, για αυτά τα παιδιά είναι δυσεύρετα.
Δυστυχώς η Σάμος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ακροδεξιά και στην ατελείωτη εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Τα δυο αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα με αποτέλεσμα ντόπιοι να τσακώνονται με ντόπιους και στην μέση οι άνθρωποι αυτοί, εκ των οποίων κάποιοι, μέσα στην απελπισία και ανάγκη κλέβουν, προκαλούν φθορές και προκαλούν ανασφάλεια στον τοπικό πληθυσμό.Αρκεί να μπει κανείς στην ειδησεογραφική σελίδα της Σάμου στο Facebook (Samos 24) και να δει σχόλια και διαφωνίες μεταξύ κατοίκων και μη.