Σύνοδος Χωρών του Νότου: Επί τάπητος μεταναστευτικό, Κυπριακό και ενέργεια

Σύνοδος Χωρών του Νότου: Επί τάπητος μεταναστευτικό, Κυπριακό και ενέργεια Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η 5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. 

Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος η Γαλλία με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία με τον Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, η Ισπανία με τον ΥΠΕΞ Χοσέπ Μπορέλ Φοντέλ, η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Πορτογαλία με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η Μάλτα με τον Πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και η Κύπρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην ατζέντα της Συνόδου τέθηκαν θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. 

Στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία της Ευρώπης» τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Σύνοδος Χωρών του Νότου: Επί τάπητος μεταναστευτικό, Κυπριακό και ενέργεια Facebook Twitter
Eurokinissi

Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στον στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

«Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς», είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Σε ανάρτησή του νωρίτερα στο Twitter o Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «Επτά κράτη-μέλη με κοινά χαρακτηριστικά αλλά και κοινές προκλήσεις, συνδιαλέγονται σε τακτική και θεσμοθετημένη βάση με στόχο την αναζήτηση κοινών συνισταμένων, πάντοτε σε συνέργεια με όλα τα κράτη μέλη, για μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση, είπε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, μιλώντας για τη μεταναστευτική κρίση.

Είπε ότι ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προανήγγειλε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα την επόμενη σύνοδο των 7 που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

«Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη, ανέφερε.

Μας λείπει ο συγχρονισμός στον χειρισμό, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα της αφρικανικής ηπείρου, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα.

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. 


Επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες  στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου.

Να προσεγγίσουμε με προσεκτικό τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σέγκεν, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για το μεταναστευτικό.

Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα. 

«Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπογράμμισε. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Πορτογαλική Προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, τόνισε μεταξύ άλλων.

Είπε ότι πολλές από τις Νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και πως τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικός κύκλος ξανά στο μέλλον στην Ευρώπη και άρα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Στην κοινή διακήρυξη των Med7 ξεκάθαρα καταγράφεται η στήριξη και αλληλεγγύη των Med 7 στη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε και το Διεθνές Δίκαιο.

Οι 7 ηγέτες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφεύγει ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «είναι ύψιστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο ευρύτερο κεφάλαιο των ενεργειακών της Ανατολικής Μεσογείου οι 7 ηγέτες αναγνωρίζουν πως η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τοποθέτηση που αποτελεί στήριξη στον αγωγό EastMed.

Στην κοινή διακήρυξη οι 7 ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνεργασία σε ζωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη χώρα.

  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ