Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος

Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος Facebook Twitter
0

Έγκλημα δίχως τέλος αποτελεί η κακοποίηση ζώων την οποία καταγγέλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων» κάνοντας λόγο για αδιαφορία από τις αστυνομικές Αρχές.


Συγκεκριμένα, ο σύλλογος προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης μέσω της οποίας καταγγέλλει την ολιγωρία «στα όρια της αδιαφορίας» των Αρχών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «το συγκεκριμένο περιστατικό που περιγράφεται παρακάτω, είναι ένα μόνο από τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ζώων που έχουμε καταγγείλει στο ΑΤ Χανίων και δεν έγινε καμία ενέργεια που προβλέπεται από το νόμο, κανένας δεν οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, δε βεβαιώθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα και δεν άλλαξαν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων».


Αναλυτικότερα η καταγγελία:


«Η πάγια τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα το ΑΤ Χανίων, που αντιμετωπίζει με απαράδεκτη αδιαφορία τις καταγγελίες κακοποίησης ζώων μη εφαρμόζοντας την νομοθεσία έχει σαν αποτέλεσμα οι δράστες να παραμένουν ατιμώρητοι με την ανοχή της αστυνομίας τα ζώα να βασανίζονται εσαεί.

 

Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος Facebook Twitter
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων

Το θέμα τέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, όπου η εντύπωση που μας έμεινε είναι ότι το Α.Τ Χανίων εφαρμόζει πλημμελώς την νομοθεσία παρά τις συνεχείς συστάσεις του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για την απαρέγκλιτη, αυστηρή και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή της.

Όλοι πλέον γνωρίζουν την πανέμορφη παραλία του Σεϊτάν Λιμανιού στο Ακρωτήρι Χανίων. Πλήθος κόσμου το επισκέπτεται το καλοκαίρι για να απολαύσει το μπάνιο του. Λίγο πριν από αυτή την όαση, στην άκρη του δρόμου, κυριολεκτικά στο πουθενά, υπάρχουν πάντα βαρελόσκυλα. Τα ζωντανά αυτά "σκιάχτρα" τα βλέπουν χιλιάδες ,οι περισσότεροι όμως τα προσπερνούν.

Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος Facebook Twitter
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων

Τον Απρίλιο του 2015, καταθέσαμε καταγγελία στο ΑΤ Σούδας για την ύπαρξη δύο βαρελόσκυλων σε άθλιες συνθήκες που τρέφονταν με εντόσθια ζώων, αλυσοδεμένα σε ακατοίκητη περιοχή.

Εντοπίστηκε ο 'κηδεμόνας', σχηματίστηκε δικογραφία, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι τα ζώα είναι δικά του και ότι έχει στην κατοχή του και άλλα ζώα αλλά δεν εκδικάστηκε καθώς ο εισαγγελέας έδρας αποφάσισε να επαναφέρει την υπόθεση μετά εξαμήνου για να του δώσει χρόνο να βελτιώσει τις συνθήκες, μιας που ο δικηγόρος του κατάφερε να τον πείσει ότι "είναι ένας φτωχός και κακόμοιρος βιοπαλαιστής που δεν του φτάνουν τα χρήματα να αγοράσει στρώμα στα παιδιά του και πόσο μάλλον να φροντίσει σωστά τα σκυλιά του...."

Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος Facebook Twitter
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων


Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ καθώς παραγράφηκε λόγω ενός εκδοθέντος νέου νόμου.

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου 2018 επικοινώνησε μαζί μας τουρίστρια από το Ρέθυμνο και μας κατήγγειλε ένα περιστατικό ενώ από τις φωτογραφίες διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για το ίδιο σημείο, αναγνωρίσαμε μάλιστα και το ένα ζώο. Της είπαμε να μεταβεί στο ΑΤ Χανίων και να καταθέσει επώνυμη καταγγελία και μας διαβεβαίωσε ότι το έκανε.

Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος Facebook Twitter
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων

Σε επικοινωνία με το ΑΤ, αν όντως έχει γίνει καταγγελία ή να καταγγείλει ο σύλλογός μας το περιστατικό, μας ανέφεραν ότι έχει γίνει και έχει επιληφθεί το ΑΤ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στις 24 Δεκεμβρίου, περιπατητής σε διακοπές, μας κατήγγειλε την ύπαρξη δύο βαρελόσκυλων στη συγκεκριμένη περιοχή και μας έστειλε φωτογραφίες. Όπως μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα, πρόκειται για το ίδιο σημείο όπου υπάρχουν ακόμα τα ίδια βαρέλια και οι κατασκευές που υπήρχαν τόσο το 2015, όσο και το καλοκαίρι του 18 και τα ζώα εξακολουθούσαν να ζουν στις ίδιες άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή αλλαγή, συνέχιζαν να τρέφονται με εντόσθια, να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες σε βαρέλια και να έχουν πολύ άσχημη κλινική εικόνα.

Στις 2 Ιανουαρίου στείλαμε νέα καταγγελία στο ΑΤ Χανίων, μνημονεύοντας όλο το ιστορικό, όπου ζητούσαμε να μας ενημερώσουν:

Σε ποιες ενέργειες προέβη το Α.Τ Χανίων, πέραν πιθανώς του σχηματισμού δικογραφίας, ώστε να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να αλλάξει άρδην τις συνθήκες , που θα πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο μέλημα και της ΕΛ.ΑΣ , σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Ευζωίας που κατ΄ επανάληψη έχουμε στείλει και επισυνάπταμε για μια ακόμη φορά;

Βεβαιώθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα, ποια και αν όχι, για ποιο λόγο;

Αν προέβησαν σε σύλληψη του υπαιτίου και αν όχι θα παρακαλούσαμε επίσης να μας ενημερώσουν τους λόγους που δεν έγινε αυτό.

Tα βαρελόσκυλα στα Σεϊτάν Λιμάνια- Ένα έγκλημα χωρίς τέλος Facebook Twitter
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
 

Η έγγραφη απάντηση από το ΑΤ Χανίων ήταν αυτολεξεί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας είπαν ότι μετέβησαν στο σημείο, τα ζώα δεν ήταν εκεί, τα είχε πάρει στο σπίτι του και ήταν μια χαρά.


"Σε απάντηση της από 002/01/2019 επιστολή σας, σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας πραγματοποιήθηκε έλεγχος την 10/01/2019 όπου ουδέν σχετικό με τα καταγγελλόμενα διαπιστώθηκε."

Από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο δεν είχε ασχοληθεί κανένας και ξαφνικά, μετά την επιστολή που κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Γενικής αστυνόμευσης, τα ζώα ζούσαν τρισευτυχισμένα στο σπίτι του 'κηδεμόνα' που επί τέσσερα -τουλάχιστον- χρόνια δεν είχε αλλάξει ούτε καν το άθλιο μπολ του νερού.

Πράγματι τα ζώα δεν ήταν εκεί, αλλά δε χρειάζεται να είναι ειδικός κανένας για να διαπιστώσει την άθλια κλινική τους εικόνα, έστω και στο σπίτι του.

Παρόλα αυτά, κανένα πρόστιμο δε μπήκε, καμία ευθύνη δε ζητήθηκε... Τα σχόλια δικά σας...» καταλήγει η καταγγελία. 

Με πληροφορίες από  Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ