Μηνυτήρια αναφορά για την έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Μηνυτήρια αναφορά για την έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε μηνύσεις οδηγεί η έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο δήμος Κορδελιου- Ευόσμου υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για το ζήτημα καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας, το πρόβλημα έχει ξεπεράσει «κάθε προηγούμενο». 

«Ελπίζω πως ο εισαγγελέας να αρχίσει ποινική έρευνα ώστε οι όποιες διαδικασίες εντοπισμού των υπευθύνων να γίνουν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούλας.

«Η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος ξεπερνάει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, όπως άλλωστε και κατά το παρελθόν όποιος κι αν ήταν δήμαρχος, καθότι ούτε το κατάλληλο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό διαθέτουμε, και ούτε τα κατάλληλα μηχανήματα, αλλά ούτε μας επιτρέπουν να τα έχουμε επειδή οι Δήμοι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος», προσθέτει ο δήμαρχος. 

Ο δήμος προτίθεται να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές, ώστε να καταφύγει και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες»

Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά στις προσπάθειες του παρόντος δημοτικού συμβουλίου: 

«Στις 1-11-2016 επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τους αρχηγούς όλων των παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου όπου σε ευρεία σύσκεψη εκθέσαμε το πρόβλημα στον τότε υπουργό κ. Τσιρώνη απαιτώντας λύσεις, παρουσία της αντιπεριφερειάρχου κας Πατουλίδου και του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλίδη.
-Με την βοήθεια συλλογικοτήτων και πολιτών Αναδείξαμε το πρόβλημα μέσω όλων των ΜΜΕ στην κοινωνία της χώρας μας.
-Ενημέρωσα προσωπικά τον κ. πρωθυπουργό για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους πολίτες του δήμου μας.
-Απευθυνθήκαμε επανειλημμένα στην Περιφέρεια, στο αρμόδιο Υπουργείο, στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ακόμη και στο τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου.
-Καλέσαμε δύο υπουργούς που επισκέφθηκαν τον δήμο μας, και ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, δεν έγινε τίποτα.
-Με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αναθέσαμε σε ιδιωτική εταιρεία ασχολούμενη με το περιβάλλον να κάνει μετρήσεις αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και θα έλεγα σχεδόν αδιάφορα.
-Κατέθεσα μήνυση κατά των ΕΛΠΕ στις 30-11-2016 για μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία εκκρεμεί. Ελπίζω πως κατά την εκδίκαση αυτής της μήνυσης θα είμαστε όλοι εκεί.
-Ήδη είμαστε σε επαφή με την Green Peace για την έμπρακτη στήριξή τους και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και όχι μόνο του δήμου μας.

»Επειδή το πρόβλημα της δυσοσμίας εξακολουθεί και μάλιστα έγινε πλέον ανυπόφορο επισκέφθηκα την Παρασκευή 18.01.2019 την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με αρ. κατάθεσης Ε19-69/18.1.2019 για το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο μας. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ήσσονος σημασίας, ελπίζω πως ο εισαγγελέας να αρχίσει ποινική έρευνα ώστε οι όποιες διαδικασίες εντοπισμού των υπευθύνων να γίνουν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές» σημειώνει ο κ. Σούλας.

«Ακόμη, ζητάμε από την πολιτεία την μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Δήμο μας προκειμένου να έχει άμεση διαπίστωση του προβλήματος, που είναι καθημερινό, και άμεσο έλεγχο των επιχειρήσεων που πιθανολογούνται ως υπεύθυνες ρύπανσης. Ο Δήμος μας είναι διατεθειμένος να παράσχει ότι χρειάζεται για την εγκατάσταση του κλιμακίου αυτού, όπως κατάλληλο χώρο, έξοδα λειτουργίας και ότι άλλο απαιτηθεί»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ