Anadolu: «To ελληνικό λιμενικό προσπάθησε να μας σκοτώσει», καταγγέλλει μετανάστης - Διαψεύδει η Ελλάδα

Anadolu: «To ελληνικό λιμενικό προσπάθησε να μας σκοτώσει», καταγγέλλει μετανάστης - Διαψεύδει η Ελλάδα Facebook Twitter
O Mohammed Fadil που έκανε την καταγγελία σε δημοσιογράφους του Anadolu
0

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει δηλώσεις ενός Ιρακινού μετανάστη που διεσώθη μαζί με άλλους 45 μετανάστες στο Αιγαίο από το τουρκικό λιμενικό. Ο Mohammed Fadil καταγγέλλει πως οι ελληνικές αρχές «προσπάθησαν να μας σκοτώσουν». 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι μετανάστες ανάμεσα τους και παιδιά, έπλεαν σε πλοίο στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, όταν άρχισε να μπαίνει νερό στο σκάφος τους. 

Σύμφωνα με τον Ιρακινό Mohammed Fadil, ο οποίος λέει πως η τετράχρονη κόρη του έχασε τη ζωή της στο συμβάν, το ελληνικό λιμενικό ευθύνεται για το περιστατικό. 

«Ένα σκάφος που ανήκει στο ελληνικό λιμενικό μας σταμάτησε στην ανοιχτή θάλασσα», είπε σε δημοσιογράφους σε τουρκικό νοσοκομείο όπως αναφέρει το Anadolu.

«Υπήρχαν μεγάλα κύματα. Νομίζαμε πως ήρθαν να μας σώσουν. Μας είπαν να σβήσουμε τη μηχανή του σκάφους. Έδεσαν το σκάφος μας στο δικό τους με σχοινί και άρχισαν να σέρνουν το σκάφος μας σε κυκλική τροχιά», λέει. 

«Ήταν τόσο απάνθρωπο. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν», ισχυρίζεται ο Fadil. 

Προσθέτει πως οι μετανάστες αφέθηκαν εκεί από τις ελληνικές αρχές, καθώς νόμιζαν πως ήταν νεκροί μέχρι που διασώθηκαν από το τουρκικό λιμενικό. Πρόσθεσε πως «κατάφερα να σώσω τα δύο παιδιά μου, όχι όμως και το τρίτο».

Το Anadolu λέει πως οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν την είσοδο στην Ελλάδα περίπου 14.000 παράτυπων μεταναστών το 2018.

Αναφορικά με to δημοσίευμα από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15-01-2019, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου πραγματοποιήθηκε από ΠΛΣ, στο πλαίσιο περιπολίας, έγκαιρος εντοπισμός σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Άμεσα και όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση περί Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας – Τουρκίας (JRCCPiraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισμό και την περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούμενος.

Στην περιοχή καθ' όλη την διάρκεια του περιστατικού παρέμειναν πλησίον της οριογραμμής, ΠΛΣ καθώς και κοινοτικό μέσο δύναμης FRONTEX για τυχόν παροχή συνδρομής. Το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών (φουσκωτό 6-7 μέτρα) παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου και ρυμουλκήθηκε από σκάφος δύναμης FRONTEX στη Σάμο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ