ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ποιος ευθύνεται για το «φιάσκο» με τους επιβάτες της Ryanair που βρέθηκαν στην Τιμισοάρα

Ποιος ευθύνεται για το «φιάσκο» με τους επιβάτες της Ryanair που βρέθηκαν στην Τιμισοάρα Facebook Twitter
0

Σχεδόν 200 επιβάτες νόμιζαν πως φεύγοντας από το Λονδίνο με πτήση της Ryanair  θα προσγειώνονταν στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αλλά βρέθηκαν νυχτιάτικα στη Ρουμανία, στην παγωμένη Τιμισοάρα.

Οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ αυτών ηλικιωμένοι και βρέφη περίμεναν για ώρες στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση και κατήγγειλαν άθλιες συνθήκες και εγκατάλειψη από την Ryanair.

Η οργή ήταν μεγάλη και μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας, παρέμβαση Σπίρτζη και μεγάλη δημοσιότητα του περιστατικού από τα ελληνικά μμε, ξεκίνησε η επιστροφή τους - όχι με την Ryanair.

 

 

Ποιος ευθύνεται για το  πρωτοφανές αυτό περιστατικό;

Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης  κατηγορεί ευθέως - όπως και οι επιβάτες - την εταιρία ενώ κύμα οργής κατά της Ryanair είναι σε εξέλιξη στα social media.

Με τη διεξαγωγή ερευνών ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τον εγκλωβισμό 184 επιβατών της πτήσης της Ryanair από Λονδίνο προς Θεσσαλονίκη στην Τιμισοάρα που προανήγγειλε ο Σπίρτζης φαίνεται πως θα δώσει συνέχεια στο θέμα.

Μετά τη σωρεία καταγγελιών από επιβάτες, ο κ. Σπίρτζης επέκρινε την αεροπορική εταιρεία και δεσμεύθηκε πως θα ελεγχθεί αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. 

«Δεν μπορεί να θυσιάζεται η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ανάγκες των πολιτών, στον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και χαμηλής κοινωνικής ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Η Ryanair ζητά συγνώμη

 

Με ανακοίνωσή της, το απόγευμα του Σαββάτου, η Ryanair ζητά συγνώμη για την εκτροπή της χθεσινής πτήσης από το Λονδίνο προς τη Θεσσαλονίκη στην Τιμισοάρα.

Ωστόσο η εταιρία εμφανίζεται να δίνει μια πιο πολύ πιο ήπια εικόνα από αυτή που παρουσιάζει τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσοι και οι επιβάτες που ήταν εξοργισμένοι. Χαρακτηριστικά λέει πως «Όσοι επέλεξαν να μην επωφεληθούν από τη μεταφορά με πούλμαν, τους προσφέρθηκε διαμονή σε ξενοδοχείο στην Τιμισοάρα. Έκτοτε οι πελάτες αποχώρησαν αεροπορικώς ή επωφελήθηκαν από την εναλλακτική μεταφορά που οργανώθηκε...». Ωστόσο στο σημείο αυτό δεν αναφέρει πως οι επιβάτες αποχώρησαν αεροπορικώς με άλλη πτήση της Aegean, μετά από πολλές ώρες και παρέμβαση του Σπίρτζη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στην Τιμισοάρα και οι πελάτες μας είτε μεταφέρθηκαν με λεωφορείο που οργανώθηκε άμεσα προς τη Θεσσαλονίκη ή οι πελάτες μπορούσαν να περιμένουν να οργανωθεί μια εναλλακτική πτήση. Όσοι επέλεξαν να μην επωφεληθούν από τη μεταφορά με πούλμαν, τους προσφέρθηκε διαμονή σε ξενοδοχείο στην Τιμισοάρα. Έκτοτε οι πελάτες αποχώρησαν αεροπορικώς ή επωφελήθηκαν από την εναλλακτική μεταφορά που οργανώθηκε και θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη αργότερα σήμερα το απόγευμα. Η Ryanair ζητά ειλικρινά συγγνώμη για την εκτροπή της πτήσης αυτής, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου μας».

Ποιος ευθύνεται για το «φιάσκο» με τους επιβάτες της Ryanair που βρέθηκαν στην Τιμισοάρα Facebook Twitter

Η ναύλωση αεροσκάφους της Aegean - Αιχμές από το υπουργείο

Το υπουργείο Μεταφορών, που ναύλωσε αεροσκάφος της Aegean για την επιστροφή των 89 επιβατών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα (88 μεταφέρονται στην Ελλάδα με πούλμαν και 7 επιβάτες κανόνισαν την μεταφορά τους με άλλες πτήσεις) επιρρίπτει ευθύνες στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.

«Η Αεροπορική Εταιρεία Ryanair, επέλεξε με δική της ευθύνη, στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία της προσγείωσης επισυμβεί οποιαδήποτε εμπλοκή προβλεπόταν ως πρώτο εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Τιμισοάρας, ενώ ως δεύτερο εναλλακτικό Αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών» τονίζει το υπουργείο.

«Είναι προφανές ότι η επιλογή της εταιρείας να δηλώσει το αεροδρόμιο της Τιμισοάρας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό των επιβατών, αντί για ένα από τα δεκάδες αεροδρόμια της Ελλάδας και αρκετά σε μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη, οφείλεται στην πολιτική προτεραιότητας χαμηλού κόστους της αεροπορικής εταιρείας».

Το καταστατικό της εταιρείας Ryanair πάντως, που είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά, προβλέπει ότι:

«Αν, για λόγους εκτός δικού μας ελέγχου, δεν είμαστε σε θέση να προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο του προορισμού σας και γίνει εκτροπή για προσγείωση σε άλλο αεροδρόμιο, τότε η αερομεταφορά, εκτός και αν το αεροσκάφος συνεχίσει προς τον αρχικό προορισμό, θα θεωρηθεί ως ολοκληρωμένη όταν το αεροσκάφος φτάσει στο άλλο αεροδρόμιο. Θα, ωστόσο, διευθετήσουμε ή υποδείξουμε εναλλακτική μεταφορά, είτε μέσω δικών μας υπηρεσιών ή μέσω άλλης μεθόδου μεταφοράς που προσδιορίζονται από εμάς για να σας μεταφέρει στον αρχικό σας προορισμό, όπως αυτός προσδιορίζεται στην Επιβεβαίωση/δρομολόγιό σας χωρίς επιπρόσθετο κόστος».

Η μεταφορά με λεωφορεία, εντάσσεται στις «εναλλακτικές μεταφορές» που αναφέρει η εταιρεία, καλύπτοντας η ίδια τα έξοδα.

Πότε δεν καταβάλλεται αποζημίωση


Οι επιβάτες δεν λαμβάνουν αποζημίωση από τον αερομεταφορέα αν η ματαίωση οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, απεργία εργαζομένων κλπ.) ή αν είχε προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τη ματαίωση ή αν προσφέρθηκε εναλλακτική πτήση για την ίδια διαδρομή, με παρεμφερή ώρα άφιξης, και είχε δοθεί έγκαιρη ενημέρωση. 

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261 /2004 το εν λόγω περιστατικό χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική περίπτωση» και τη φροντίδα των επιβατών έχει η υπεύθυνη κάθε φορά Αεροπορική Εταιρεία.

Αναλυτικά τι αναφέρει η Ryanair

ΑΡΘΡΟ 9 - ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΠΕΣ


9.1 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
9.1.1 Τα χρονοδιαγράμματα πτήσεων που εμφανίζονται στην Επιβεβαίωση/δρομολόγιό σας ή αλλού μπορεί να αλλάξουν μεταξύ της ημερομηνίας κράτησης και της ημερομηνίας ταξιδιού.
9.1.2 Όταν αποδεχτούμε την κράτησή σας, θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τα προγραμματιζόμενα χρονοδιαγράμματα πτήσεων που ισχύουν κατά τη συγκεκριμένη στιγμή, και τα συγκεκριμένα θα εμφανιστούν στην Επιβεβαίωση/δρομολόγιό σας. Είναι πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουμε τα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα πτήσεων αφού κλείσετε τη πτήση σας. Αν μας παρέχετε μια διεύθυνση email και ένα αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας θα προσπαθήσουμε να σας ειδοποιήσουμε για τυχόν αλλαγές με χρήση των συγκεκριμένων μέσων. Στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το Άρθρο 9.2 παρακάτω, αν, αφού κάνετε την κράτησή σας αλλά πριν την ημερομηνία του ταξιδιού σας, αλλάξουμε την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης για περισσότερο από τρεις ώρες και αυτό δεν είναι αποδεκτό από εσάς και δεν είμαστε σε θέση να σας κλείσουμε εναλλακτική πτήση που να είναι αποδεκτή, θα δικαιούστε επιστροφή των χρημάτων που πληρώσατε σε σχέση με την πτήση της οποίας άλλαξε η ώρα.


9.2 ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
9.2.1 Εκτός και αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από τη Διάσκεψη ή τον Κανονισμό (ΕΕ) Αρ. 261/2004, αν ακυρώσουμε μία πτήση, αποτύχουμε να εκτελέσουμε μία πτήση εντός λογικού πλαισίου που προσδιορίζεται από το χρονοδιάγραμμα ή πάψουμε να εξυπηρετούμε κάποιο προορισμό θα, κατά την κρίση σας είτε:

9.2.1.1 σας μεταφέρουμε με την πρώτη ευκαιρία σε άλλη από τις προγραμματισμένες υπηρεσίες μας στις οποίες υφίσταται χώρος μεταξύ των ίδιων σημείων διαδρομής ή, εναλλακτικά κατ 'εξαίρεση και κατόπιν συμφωνίας μαζί σας και με την εξαίρεση οποιασδήποτε άλλης υποχρέωσης, θα διευθετήσουμε όπως ταξιδέψετε σε μία ή περισσότερες από τις προγραμματισμένες πτήσεις μας χωρίς να επιβάλουμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη χρέωση, είτε (i) μέσω άλλου αεροδρομίου το οποίο εξυπηρετούμε προς το αεροδρόμιο του προορισμού σας ή (ii) από εναλλακτικό αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετούμε προς το αεροδρόμιο του προορισμού σας, ή (iii) από το αεροδρόμιο προέλευσής σας προς εναλλακτικό αεροδρόμιο που εξυπηρετούμε, στην ίδια χώρα, ως αρχικό προορισμό σας, ή (iv) από εναλλακτικό αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετούμε προς αεροδρόμιο εναλλακτικού προορισμού, στην ίδια χώρα, ως αρχικό προορισμό σας, ή

9.2.1.2 σας μεταφέρουμε στην ίδια διαδρομή προς τον τελικό προορισμό σας σε μετέπειτα ημερομηνία που σας διευκολύνει, βάση της διαθεσιμότητας καθισμάτων, ή

9.2.1.3 εκδώσουμε επιστροφή χρημάτων βάση των προβλέψεων του Άρθρου 10.2.

9.2.2 Αν η πτήση σας ακυρωθεί ή καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο ώρες, θα σας δώσουμε ένα κείμενο το οποίο να καταγράφει τα δικαιώματά σας, ιδιαίτερα σε σχέση με αποζημίωση και βοήθεια. (κάντε κλικ εδώ για το κείμενο που καταγράφει τα συγκεκριμένα δικαιώματα)

9.3 ΕΚΤΡΟΠΕΣ
Αν, για λόγους εκτός δικού μας ελέγχου, δεν είμαστε σε θέση να προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο του προορισμού σας και γίνει εκτροπή για προσγείωση σε άλλο αεροδρόμιο, τότε η αερομεταφορά, εκτός και αν το αεροσκάφος συνεχίσει προς τον αρχικό προορισμό, θα θεωρηθεί ως ολοκληρωμένη όταν το αεροσκάφος φτάσει στο άλλο αεροδρόμιο. Θα, ωστόσο, διευθετήσουμε ή υποδείξουμε εναλλακτική μεταφορά, είτε μέσω δικών μας υπηρεσιών ή μέσω άλλης μεθόδου μεταφοράς που προσδιορίζονται από εμάς για να σας μεταφέρει στον αρχικό σας προορισμό, όπως αυτός προσδιορίζεται στην Επιβεβαίωση/δρομολόγιό σας χωρίς επιπρόσθετο κόστος.


9.4 ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ
Αν δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε το κάθισμα το οποίο επιβεβαιώθηκε προηγουμένως, θα παράσχουμε αποζημίωση σε εκείνους τους επιβάτες στους οποίους αρνηθήκαμε την επιβίβαση στις πτήσεις μας, βάση ισχυόντων νόμων. Αν σας αρνηθούμε επιβίβαση, θα σας δώσουμε ένα κείμενο το οποίο να δηλώνει τα δικαιώματά σας, ιδιαίτερα σε σχέση με αποζημίωση και βοήθεια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ


Εάν δεν σας επιτραπεί η επιβίβαση παρά τη θέλησή σας ή εάν η πτήση σας ακυρωθεί ή καθυστερήσει κατά πάνω από 2 ώρες, θα σας προσφέρουμε, χωρίς χρέωση:


α) κουπόνια για γεύματα και ποτά σε εύλογη σχέση με το χρόνο αναμονής, εφ' όσον αυτό δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω την αναχώρηση του αεροσκάφους,

β) Δύο τηλεφωνήματα, μηνύματα τέλεξ ή φαξ ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
γ) διαμονή σε ξενοδοχείο σε περιπτώσεις όπου η παραμονή για ένα ή περισσότερα βράδια καθίσταται αναγκαία, ή σε περιπτώσεις όπου η παραμονή, επί διαστήματος επιπλέον εκείνου που σχεδιάζατε καθίσταται αναγκαία,

δ) μεταφορά μεταξύ αεροδρομίου και καταλύματος (ξενοδοχείου ή άλλου).


Εάν η πτήση σας καθυστερήσει, όπως ορίζεται στην ενότητα «Καθυστερήσεις Πτήσεων» παραπάνω ή ακυρωθεί, χωρίς να ειδοποιηθείτε, πριν από την άφιξή σας στο αεροδρόμιο αναχώρησης, η Ryanair θα σας προσφέρει τα σημεία (α) και (β) ανωτέρω. Εάν, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης ή της μεταφοράς σας με άλλη πτήση λόγω ακύρωσης, η νέα ώρα αναχώρησής σας αναμένεται ευλόγως να είναι τουλάχιστον η επόμενη μέρα μετά την αρχική ημέρα αναχώρησης, θα σας προσφέρουμε επίσης τα σημεία (γ) και (δ) ανωτέρω.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό για τη Ryanair να οργανώσει τη φροντίδα που αναφέρεται ανωτέρω, η Ryanair θα σας αποζημιώνει για τα εύλογα εξοφλημένα σας έξοδα κατόπιν αιτήσεως στην ακόλουθη διεύθυνση: Ryanair Customer
Services Dept., P.O Box 11451, Swords, Co.Dublin, ή στην ιστοσελίδα μας https://www.ryanair.com/gr/el/useful-info/help-centre/faq/

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM