Καλυμμένο από χιόνι το 8% της Ελλάδας

Καλυμμένο από χιόνι το 8% της Ελλάδας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών κυμαίνεται η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα μας, καθώς περίπου το 8% της συνολικής χερσαίας έκτασης της Ελλάδας καλυπτόταν από χιόνι χθες, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου).

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εκτίμησε τα σχετικά δορυφορικά δεδομένα και, στο γράφημα που ακολουθεί, παρουσιάζει με κόκκινη καμπύλη την ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης (σε ποσοστό), μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 26 Δεκεμβρίου 2018.

Με τη μαύρη καμπύλη απεικονίζεται η μέση, ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για την περίοδο 2004 - 2018.

Καλυμμένο από χιόνι το 8% της Ελλάδας Facebook Twitter
Με κόκκινη καμπύλη παρουσιάζεται η ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 26 Δεκεμβρίου 2018 και με μαύρη καμπύλη η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης την περίοδο 2004 - 2018

Η εκτίμηση της χιονοκάλυψης από δορυφορικά δεδομένα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα συμβατικά μέσα (όπως οι χιονομετρικοί σταθμοί εδάφους) αλλά και μερικά μειονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι η έλλειψη πληροφορίας τις ημέρες με νέφωση, καθώς και η έλλειψη πληροφόρησης για το ύψος του χιονιού.

Όμως, παρά τη νέφωση που κάλυπτε τα ανατολικά της χώρας στις 26/12, είναι εμφανές πως οι χιονοπτώσεις των Χριστουγέννων αύξησαν σημαντικά την έκταση χιονοκάλυψης.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει με λευκό χρώμα τη χιονοκάλυψη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μικρά Ασία.

Καλυμμένο από χιόνι το 8% της Ελλάδας Facebook Twitter
Η χιονοκάλυψη με λευκό χρώμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μικρά Ασία την Τετάρτη 26/12 όπως εκτιμήθηκε από δορυφόρους

Παρά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών πάντως, το κύμα ψύχους εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα και η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από το μηδέν σε αρκετές περιοχές. 

Ενδεικτικό είναι πως, σήμερα, ο υδράργυρος στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας έδειξε τους μείον 10,3 βαθμούς Κελσίου και στη Βωβούσα Ιωαννίνων τους μείον 9,4 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από meteo.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM