Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι απόστρατοι για τα μειωμένα αναδρομικά

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι απόστρατοι για τα μειωμένα αναδρομικά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι απόστρατοι αξιωματικοί (ΕΑ.ΑΣ.-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) για τα μειωμένα αναδρομικά. Παράλληλα το συντονιστικό των τριών ενώσεων αποστράτων σχεδιάζει νέες κινητοποιήσεις. 

Αρκετοί συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για «τεράστιες διαφορές» ανάμεσα σε δικαιούχους των ίδιων κατηγοριών. Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι ένστολοι έλαβαν 300 ευρώ και άλλοι, με τον ίδιο ακριβώς βαθμό και προϋπηρεσία, έλαβαν μόλις 17 ευρώ.

Όμως τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Δύο υψηλόβαθμοι, απόστρατοι αξιωματικοί του Π.Ν μίλησαν στο LIFO.gr για τις τεράστιες διαφορές.

Χαρακτηριστικά, ένας αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία με 32 χρόνια υπηρεσία έλαβε αποζημίωση 2.600 ευρώ ενώ ένας ανώτερός του υποναύαρχος του με 34 χρόνια υπηρεσία έλαβε τα λιγότερα από τα μισά (1.100).

«Είναι παρανοϊκό. Δεν έχει καμία λογική», σχολιάζει ο αρχιπλοίαρχος Ε.Α, του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση του LIFO.gr.

Το συντονιστικό συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων σημειώνει ότι τα ποσά που κατατέθηκαν από τις «παράνομα παρακρατηθείσες συντάξιμες αποδοχές», διαπιστώθηκαν ότι καταβλήθηκαν πολύ μικρότερα ποσά από τα αναμενόμενα, τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων και περιπτώσεις με μηδενικά ή ευτελή ποσά.

«Ο ν. 4574/18 συνεχίζει τις αλχημείες παρελθόντων ετών, δηλαδή δίνει αναδρομικά επί υποτιθέμενης προσαρμογής της σύνταξης στο ύψος της 31-07-2012, χωρίς όμως τελικά να προσαρμόσει τις συντάξεις στο ύψος αυτό, αφήνοντας τις συντάξεις στο ύψος που είχε θεσμοθετηθεί με τον ν. 4307/14. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας την αλχημεία αυτή, ονόμασε τα επιστραφέντα ποσά ως "εφάπαξ χορηγία" και θεωρεί ότι η υποχρέωσή της για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ολοκληρώθηκε».

«Παρόλο όμως ότι τα "αναδρομικά" βασίσθηκαν σε εικονική αύξηση των συντάξεων, εντούτοις τα ποσά υπέστησαν όλες τις μνημονιακές κρατήσεις, οι οποίες όμως επιβάλλονται επί της λαμβανόμενης σύνταξης και όχι επί της υποθετικής. Ετσι και αύξηση των συντάξεων δεν συνέβη, αλλά έγιναν κρατήσεις ωσάν να είχε γίνει αύξηση αυτών. Επακόλουθο των ανωτέρω είναι ότι πολλοί απόστρατοι με τα "αναδρομικά", άλλαξαν προς τα πάνω κλίμακα των μνημονιακών νόμων, με αποτέλεσμα ένας ο οποίος έλαβε μικτά π.χ. 1.000 ευρώ, να πληρώσει 500 ευρώ σε επιπλέον κρατήσεις και ούτω καθ' εξής», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι απόστρατοι, που θα προσφύγουν για μία ακόμη φορά στη Δικαιοσύνη. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM