Ξαφνική κλιμάκωση έντασης με την Τουρκία - Προκλήσεις, απανωτές παραβιάσεις και προειδοποιήσεις

Ξαφνική κλιμάκωση έντασης με την Τουρκία - Προκλήσεις, απανωτές παραβιάσεις και προειδοποιήσεις Facebook Twitter
0

Σκηνικό μεγάλης έντασης διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες ώρες. Μόνο το τελευταίο 4ωρο οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 8 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. Παράλληλα, η τουρκική πολιτική ηγεσία συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις. 

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ.και στις 10:59 π.μ.

Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται ότι στις 8:43 π.μ. ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών είχε πετάξει πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 4.000 ποδιών.

Τις τουρκικές ενέργειες σχολίασε ο Πάνος Καμμένος στο Twitter αναφέροντας πως οι πιλότοι της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους «Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες». 

Η ένταση αυτή είναι το αποκορύφωμα μιας περιόδου που έχει χαρακτηριστεί από την τουρκική επιθετικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Προκειμένου να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος, χθες,  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην καθιερωμένη εορταστική συνάντηση του με τους στρατιωτικούς συντάκτες ανέφερε πως «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Επίσης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από το Καστελόριζο προανήγγειλε την  ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AΟΖ) εκεί και έστειλε και αυτός το μήνυμα του προς την Άγκυρα. 

«Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο και η Τουρκία απάντησε τόσο με δηλώσεις όσο και με τις παραβιάσεις.  Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ, ο οποίος έχει υπάρξει και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας, δήλωσε πως η «γαλάζια πατρίδα» (εννοεί τις θαλάσσιες περιοχές) θα προστατευθεί. 

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη "γαλάζια πατρίδα μας". Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας», είπε ο Ακάρ.

Εκτός από τον υπουργό Άμυνας στα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος παρουσίασε την εξωφρενική θεωρία για τα 18 ελληνικά νησιά που ανήκουν στην Τουρκία. 

 «Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης», ισχυρίστηκε ο Γιαλίμ. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM