Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό η Σάρα Μαρντίνι που είχε σώσει 18 Σύρους πρόσφυγες στη Λέσβο

Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό η Σάρα Μαρντίνι που είχε σώσει 18 Σύρους πρόσφυγες στη Λέσβο Facebook Twitter
0

Η Σάρα Μαρντίνι, εθελόντρια και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έσωσε 18 πρόσφυγες το 2018 κολυμπώντας μαζί με την αδερφή της στις ακτές της Λέσβου, αφέθηκε ελεύθερη την Τετάρτη από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η 23χρονη είχε προφυλακιστεί με την κατηγορία παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Αφέθηκε ελεύθερη με την καταβολή εγγύησης 5000 ευρώ έπειτα από αίτηση που κατέθεσαν οι δικηγόροι της. Η Σιν Μπάιντερ, 24χρονη εθελόντρια από την Γερμανία αφέθηκε επίσης ελεύθερη από την επιτήρηση που της είχε επιβληθεί στη Χίο μαζί με άλλα δύο άτομα από την ΜΚΟ στην οποία εργάζονταν.


«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και ανακουφισμένοι» δήλωσε ο Δρ Φλοριάν Μπέκερ, διευθυντής του Bard College στο Βερολίνο στο οποίο η Μαρντίνι φοιτούσε πριν την σύλληψή της στην Λέσβο τον Αύγουστο. «Ωστόσο, δυστυχώς ακόμα η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει καθώς πρέπει να αποδειχθεί η αθωότητά τους, και δεν γνωρίζουμε αν οι κατηγορίες θα μειωθούν».


Η Ελλάδα κατακρίνεται από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη σύλληψη των εθελοντριών. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί εμμένουν στις θέσεις τους υποστηρίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της ανθρωπιστικής εργασίας σε ένα κλίμα που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό κατά των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.


Οι Μαρντίνι και Μπάιντερ αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι 25 έτη φυλάκισης μετά από κατηγορίες ότι διευκόλυναν την διακίνηση ανθρώπων μέσω εγκληματικών οργανώσεων. Επιπλέον προστέθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία αλλά και ξέπλυμα χρήματος. Οι δύο γυναίκες εργάζονταν ως εθελόντριες στις έρευνες διάσωσης με την ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης»(ERCI) που είχε την έδρα της στην Λέσβο.


Σε μια ασυνήθιστα μακρά δήλωση μετά από εξάμηνες έρευνες, η αστυνομία δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αποτελούσαν «οργανωμένα δαχτυλίδια διακίνησης μεταναστών» από άτομα που γνώριζαν «ειδικές ροές προσφύγων».


Ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος και επικεφαλής της νομικής ομάδας των εθελοντών στην Αθήνα, επιβεβαίωσε όχι η Μαρντίνι θα είναι ελεύθερη να επιστρέψει στο Βερολίνο.


Νωρίτερα, δικαστής είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για απελευθέρωση των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέροντας τον κίνδυνο επανεξέτασης.


«Η ταυτόχρονη απελευθέρωσή τους αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία εναντίον τους», δήλωσε ο κ. Κεσσές στον Guardian. «Οι συλλήψεις ήταν σαφώς μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε. Εκατοντάδες εθελοντές έχουν αποθαρρυνθεί και πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη Λέσβο. Η απελευθέρωσή τους σήμερα είναι μεγάλη επιτυχία».

Ωστόσο, ο δικηγόρος των εθελοντριών υποστηρίζει ότι μία δίκη είναι πολύ πιθανό να συμβεί: «Οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν αλλά πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην γίνει δίκη. Υπάρχει τεράστια πίεση στην τοπική κοινωνία στις ΜΚΟ οι οποίες θεωρούνται πόλοι έλξης για πρόσφυγες σε μια εποχή που είναι ουσιαστικά λίγοι τους θέλουν».

Αν και οι αφίξεις στις ελληνικές ακτές έχουν μειωθεί από την κορυφή της μεταναστευτικής κρίσης στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, η εισροή φέτος με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν ή έχουν αναφερθεί ότι αγνοούνται ενώ προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία σε ριψοκίνδυνα σκάφη που διασχίζουν το Αιγαίο να έχει αυξηθεί.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας κ. Κονδύλια Γκούγου δήλωσε: «Ενώ χαιρετίζουμε τα νέα ότι αυτοί οι αφοσιωμένοι ανθρωπιστές θα επιστρέψουν με τις οικογένειές τους απόψε μετά από περισσότερο από 100 μέρες πίσω από τα σίδερα της φυλακής, το γεγονός ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες και δυνητικά μακρές ποινές φυλάκισης είναι εξοργιστικό. Η κράτηση αφοσιωμένων εθελοντών ανθρωπιστών που βοηθούσαν ανθρώπους που έχουν ανάγκη διαψεύδει τη λογική ... αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες θα πρέπει να απαλειφθούν».

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ