Σάλος για τα SMS που καλούν σε καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό- Πορεία ενάντια στον φασισμό ετοιμάζουν οι μαθητές

Σάλος για τα SMS που καλούν σε καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό- Πορεία ενάντια στον φασισμό ετοιμάζουν οι μαθητές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI
0

Κάλεσμα σε πορεία ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό απευθύνουν μαθητές, με αφορμή «ακροδεξιές φασιστικές ομάδες που προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας». 

Η ομάδα που υπογράφει ως Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί «όλους τους αγωνιστές μαθητές στις 29 Νοεμβρίου να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασίστες να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».

Το κάλεσμα έρχεται μετά την «καμπάνια» για κατάληψη, κυρίως σε σχολεία της Β. Ελλάδας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μέσω social media και SMS.

«Αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν φασιστικές-εθνικιστικές πορείες στις γειτονιές μας και τις πόλεις της Ελλάδας είναι βαθιά γελασμένοι. [...] Οι μαθητές να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού και του εθνικισμού- Όλοι στο δρόμο για το σχολείο και την ζωή που μας αξίζει!», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους. 

Σάλος για τα SMS που καλούν σε καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό- Πορεία ενάντια στον φασισμό ετοιμάζουν οι μαθητές Facebook Twitter

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και events στο Facebook, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, καλούν τους μαθητές να προβούν σε πανελλαδικές καταλήψεις την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. 

Την ίδια στιγμή μια άλλη ομάδα που υπογράφει ως «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία» απευθύνει κάλεσμα για πραγματοποίηση πορείας, επίσης, στις 29 Νοεμβρίου. «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία», αναφέρεται στο SMS που φέρεται να διακινείται σε κινητά μαθητών. 

Σάλος για τα SMS που καλούν σε καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό- Πορεία ενάντια στον φασισμό ετοιμάζουν οι μαθητές Facebook Twitter

Αντιδρούν οι καθηγητές: Να μη γίνουν οι μαθητές υλικό να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Φύσσα

Η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης παρενέβη με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «αυτές τις ημέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων», κάνοντας λόγο για «ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς να προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία "εθνικιστικές καταλήψεις" μέχρι τις 29/11 χρησιμοποιώντας ακόμη και το Facebook. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες».

«Χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Να μη γίνουν οι μαθητές μας υλικό για να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα», αναφέρεται σε άλλο σημείο. 

 

Μαθητές στην Πτολεμαΐδα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο το περασμένο Σάββατο με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για καταλήψεις που προκύπτουν από δράσεις «μικρών ομάδων μαθητών χωρίς να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις των μαθητών στα σχολεία». Όπως επισημαίνει, «οι κύκλοι που ενορχηστρώνουν αυτές τις εθνικιστικού τύπου κινητοποιήσεις προσπαθούν να σπείρουν στους μαθητές ακραίες λυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».

Γαβρόγλου: Να απομονωθούν οι φασιστικές κραυγές στα σχολεία

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου που σχολιάζοντας την δράση της Χρυσής Αυγής σε σχολεία απηύθυνε έκκληση στα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων «να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές». 

Στη δήλωσή του, ο κ. Γαβρόγλου τόνιζε ότι «το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών» και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς «να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς "ναι μεν αλλά" και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους».

Πορεία μαθητών στο κέντρο των Σερρών για τη Μακεδονία, την περασμένη Παρασκευή.

 Μαθητές από τη Λάρισα πραγματοποίησαν επίσης πορεία το πρωί της Δευτέρας για τη Μακεδονία.

«Το τελευταίο διάστημα, φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία», ανέφερε ο υπουργός.

«Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με "απεσταλμένους" τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν το διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής τους δράσης».

Ο κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε ότι «ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας» και κάλεσε τη νέα γενιά να μην επιτρέψει «να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας», ούτε να δράσουν φασιστικές συμμορίες στις γειτονιές. «Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το «όχι» της κοινωνίας και της νεολαίας μας», κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM