Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, δίπλα σε φίδια και ποντίκια με τον χειμώνα προ των πυλών

Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, δίπλα σε φίδια και ποντίκια με τον χειμώνα προ των πυλών Facebook Twitter
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
0

Στο θέμα των προσφύγων στην Ελλάδα επανέρχεται με νέο, εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian. Κάνει λόγο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά και την αμφιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, μέλη του ευρωκοινοβουλίου στρέφονται ενάντια στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στα ελληνικά νησιά όπου χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιους καταυλισμούς.

Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται σε κίνδυνο η σωματική και η ψυχική τους υγεία.  

O Philippe Leclerc, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα δήλωσε πως η Ελλάδα ήταν ένα κράτος που επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της κρίσης και των μέτρων περιορισμού των δημοσίων εξόδων, έτσι ώστε, όταν προέκυψε μια έκτακτη συνθήκη στα νησιά και στην χώρα, το κράτος δεν πλήρως εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί.

Ο ίδιος μίλησε στον Guardian μέρες αφότου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να πάρει «έκτακτα μέτρα», για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους 11.000 ανθρώπους που μένουν σε βρώμικους και μη ασφαλείς καταυλισμούς στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου. 

Σύμφωνα με πηγές, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τον αποτροπιασμό τους για τους καταυλισμούς, ειδικά αυτόν της Σάμου, όπου 4.000 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Η εφημερίδα αναφέρει πως στο κέντρο υποδοχής της Σάμου ο πληθυσμός είναι εξαπλάσιος της χωρητικότητάς του. 

Οι νέοι αφιχθέντες κατασκηνώνουν στις σαθρές πλαγιές γύρω από τον καταυλισμό χωρίς πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, το τρεχούμενο νερό και τις τουαλέτες. 

Μέσα στον καταυλισμό, σπασμένες τουαλέτες και ντους υποδηλώνουν πως οι άνθρωποι ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λήμματα. Όσοι ζουν εκεί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα φίδια και τα ποντίκια που τρέφονται από τα σκουπίδια. 

«Αυτή υποτίθεται πως είναι η πιο πλούσια και πιο πολιτισμένη ήπειρος στον κόσμο», δήλωσε η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in 't Veld. «Αυτό συμβαίνει κάτω από τις μύτες μας.»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως τα ελληνικά υπουργεία είναι ανίκανα να συντονίσουν ή να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τους αιτούντες άσυλο.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015, αλλά τουλάχιστον 554 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν ξοδευτεί από τις ελληνικές αρχές. 

Ο Guardian αναφέρει πως οι Βρυξέλλες διατηρούν υποψίες πως το υπουργείο άμυνας, που επικεφαλής του είναι ο Πάνος Καμμένος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των προσφύγων. 

Το υπουργείο, ένα από τα κομβικά κυβερνητικά όργανα για την επίβλεψη των προσφυγικών καταυλισμών, βρίσκεται στο κέντρο μιας υποτιθέμενης κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες ως «ψευδείς ειδήσεις». 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), επιβεβαίωσε πως «ξεκίνησε έρευνα σχετικά για εικαζόμενες παρατυπίες σε σχέση με παροχές που δίνονται από την ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. 

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί και για την αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, με την χώρα να στεγάζει 61.700 άτομα. Ακόμα αναφέρεται πως ο αριθμός αυτών που εντοπίζονται να διασχίζουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει τριπλασιαστεί. 

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ΜΚΟ προειδοποιούν για μια επερχόμενο κρίση.«Υπάρχουν περίπου 400 άτομα στον βορρά που μένουν ακόμα σε σκηνές», δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. 

«Ο κόσμος εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Υπάρχει ξεκάθαρα ζήτημα επάρκειας προσωπικού που πρέπει να επιλύσουμε», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάρκος Καραβίας. 

Ο Guardian αναφέρει πως ο βαθύς δημόσιος τομέας έχει παίξει τον ρόλο του στις διαβόητα αργές διαδικασίες στην Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει αρκετούς δικαστές ώστε να εξετάσουν τα αιτήματα, ούτε γιατρούς και ψυχολόγους ώστε να προβούν σε εκτιμήσεις για τους ευάλωτους αιτούντες.  

Μια συνέπεια είναι πως κάποιοι από τους αιτούντες μαζί με μετανάστες επιστράφηκαν στην Τουρκία, μια επιλογή που δίνεται από την αμφιλεγόμενη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα το 2016. 

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν πως οι διακινητές, γνωρίζοντας τις διοικητικές ανεπάρκειες, εντείνουν τις προσπάθειες μεταφοράς κόσμου στην Ελλάδα. 

Μέλη του ευρωκοινοβουλίου ισχυρίζονται πως είναι λάθος να κατηγορείται η Ελλάδα. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής κατηγορεί την «δυσλειτουργία του συμβουλίου», τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους υπουργούς εσωτερικών για τις ανεπάρκειες του συστήματος ασύλου. 

Τα κράτη μέλη βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα μόνιμο σύστημα ποσόστωσης προσφύγων, μια διαμάχη που αναμένεται να καθυστερήσει την ευρύτερη αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. 

Ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Péter Niedermüller, πιστεύει πως είναι απίθανο πως νέα νομοθεσία θα συμφωνηθεί πριν τις Ευρωεκλογές του 2019. 

«Το προσφυγικό έχει κυριαρχήσει στα ακροδεξιά πολιτικά κινήματα στην Ευρώπη», δήλωσε. Ο ίδιος είχε ηγηθεί αντιπροσωπίας του ευρωκοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ελλάδα πέρυσι. 

«Η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα στις κυβερνήσεις του», πρόσθεσε.

«Πολλά κράτη μέλη δεν είναι πραγματικά έτοιμα για να πάρουν μέρος σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και νομίζω πως αυτό είναι το πρόβλημα.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM