Βαρθολομαίος προς Τσίπρα: «Όχι» σε αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος

Βαρθολομαίος προς Τσίπρα: «Όχι» σε αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αντίθετος σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, στο οποίο υπάρχει αναφορά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Αυτό προκύπτει από επιστολή την οποία είχε στείλει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2017 και η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ιστοσελίδα orthodoxia.info. 

Ειδικότερα, ο Πατριάρχης ξεκαθάριζε πως δε θα μπορούσε να ανεχθεί να απαλειφθούν οι αναφορές που ρυθμίζουν το εκκλησιαστικό καθεστώς σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και η αναφορά στην Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή θα αποξένωνε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Εκκλησία της Ελλάδος και θα έθετε σε αμφιβολία τον ιστορικό του ρόλου.  

Στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη που είχε ως αποδέκτη τον πρωθυπουργό αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Κηδόμενοι οφειλετικώς του κύρους του καθ' ημάς Οικουμενικού Θρόνου και διασκεφθέντες επί των συνεπειών τας οποίας ασφαλώς θα έχη ενδεχομένη τοιαύτη ενέργεια διά την εν τω μέλλοντι υπόστασιν του Θεσμού, Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, επισημαίνομεν και υπογραμμίζομεν εντόνως ότι διά της προτεινομένης ριζικής αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, πλέον δε συγκεκριμένως της διαγραφής τόσον της παραγράφου 2 αυτού, προβλεπούσης ότι «το εκκλησιαστικόν καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου», όσον και της αναφοράς εις την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξιν της 4ης Σεπτεμβρίου 1928, συντελείται, από πλευράς πολιτειακής, αποξένωσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας αυτού, ήτοι της ημιαυτονόμου Εκκλησίας Κρήτης, των εν Δωδεκανήσω Ιερών Μητροπόλεων, των εν Ελλάδι Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών και λοιπής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας αυτού, ως και των Μητροπόλεων των λεγομένων εξ ιστορικών λόγων "Νέων Χωρών"».

Επίσης, στην πρώτη κιόλας παράγραφο της πατριαρχικής επιστολής υπήρχε ειδική αναφορά στη θέση που κατέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ιστορία της Ελλάδας:

«Η Αγιωτάτη Οικουμενική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η Μήτηρ και κιβωτός του ημετέρου ευσεβούς Γένους, η διασώσασα την ταυτότητα και ενότητα αυτού κατά την διάρκειαν των αιώνων, και δη εις καιρούς δι' αυτό δυσχειμέρους, περί των οποίων πάντων μαρτυρεί η διαχρονική συνείδησις του Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού και η αντικειμενική ιστορική καταγραφή, ευρίσκεται εις την ουχί ευχάριστον θέσιν της αποστολής τού μετά χείρας Πατριαρχικού ημών Γράμματος προς την Υμετέραν αγαπητήν Εξοχότητα».

Μάλιστα, στην πατριαρχική επιστολή επισημαίνεται πως ενδεχόμενη κατάργηση των προβλέψεων του άρθρου 3 του Συντάγματος θα είχε επιπτώσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, για την ευστάθεια της οποίας ενδιαφέρεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο «ως η Μήτηρ και αυτής Εκκλησία».

Στην πατριαρχική επιστολή σημειώνεται πως, εάν καταργηθούν από το Σύνταγμα οι προβλέψεις του άρθρου 3, «τίθεται εν αμφιβόλω και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Ελλάδι (άρθρον 3 παρ. 1 του Συντάγματος) και, κατ' επέκτασιν, και ευρύτερον ως ηγέτιδος της Ορθοδοξίας Εκκλησίας εν τη παγκοσμίω κοινότητι, εμμέσως δε πλην σαφώς και εν τη εν η τούτο εδρεύει χώρα».

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέμενε στο σεβασμό «της εκκλησιαστικώς και πολιτειακώς διαχρονικώς κατωχυρωμένης θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώς, και, ειδικώτερον, του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω Συντάγματι και τη εννόμω τάξει της Ελλάδος».

Πάντως στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν υπάρχουν αλλαγές στα συγκεκριμένα σημεία. 

Άγνωστο παραμένει αν το Φανάρι συμφωνεί με την αναφορά στη «θρησκευτική ουδετερότητα» του ελληνικού κράτους.

Αυτά, αλλά και το σύνολο των θέσεων του Οικουμενικού Θρόνου για τις επικείμενες αλλαγές στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας, αναμένεται να θέσει υπόψιν της Κυβέρνησης η πατριαρχική αντιπροσωπεία η οποία αναμένεται να συσταθεί κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Ιερής Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 27-29 Νοεμβρίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM