Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί και πώς υπολογίζεται

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί και πώς υπολογίζεται Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δώρα εορτών δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αόριστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. 


Τα δώρα εορτών καταβάλλονται υποχρεωτικά μόνο σε χρήμα και όχι σε είδος, ενώ ο εργοδότης μπορεί να αποδώσει το ποσό και νωρίτερα από το προβλεπόμενο. 


Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων


Για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών (αν δηλαδή αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό κάθε μήνα) ενώ η χρονική περίοδος εργασίας για την οποία καταβάλλεται ξεκινά την 1η Μαΐου και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιους έτους.

Όσοι έχουν αδιάκοπη σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους μέσα σε αυτή την περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό (για τους αμειβόμενους με μισθό) ή με 25 ημερομίσθια (για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο).

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων μπορούν όλοι να εισαγάγουν τα απαραίτητα στοιχεία και να ενημερωθούν αμέσως για το ύψος του δώρου των Χριστουγέννων. 

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Τι ισχύει για τους ανέργους


Όσοι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα του ΟΑΕΔ, δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων από τον οργανισμό εφόσον έχουν επιδοτηθεί μέσα στο διάστημα από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.


Το δώρο Χριστουγέννων ισούται με το ποσό της τακτικής επιδότησης εάν έχουν πάρει επίδομα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου ενώ αποδίδεται κατ' αναλογία σε όσους έχουν πάρει επιδότηση για μικρότερη διάρκεια.


Στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ, το δώρο καταβάλλεται κάθε χρόνο το αργότερα μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM