ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς εσωτερική τουαλέτα χιλιάδες σπίτια στην Βόρεια Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς εσωτερική τουαλέτα χιλιάδες σπίτια στην Βόρεια Ελλάδα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
3

Χιλιάδες σπίτια στην βόρεια Ελλάδα δεν διαθέτουν τουαλέτα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η τοπική ιστοσελίδα xanthinea.gr.

Στην πλειονότητα αυτών των σπιτιών, το λουτρό είναι στην αυλή, ενώ κάποια δεν διαθέτουν καθόλου WC.

Στην Κομοτηνή 15.800 σπίτια δεν διαθέτουν εσωτερική τουαλέτα. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Ξάνθη, όπου 6.119 κατοικίες δεν έχουν τουαλέτα σε εσωτερικό χώρο.

Ενδεικτικό είναι πως από τα συνολικά 55.178 σπίτια της Ξάνθης, στα παλιά και ανακαινισμένα που διατηρούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια παλαιότερων δεκαετιών δεν υπάρχει εσωτερική τουαλέτα (ποσοστό 11%).

Αντίθετα την άνεση του εσωτερικού μπάνιου απολαμβάνουν 49.059 νοικοκυριά. 

Στην Καβάλα 3.167 σπίτια δεν έχουν εσωτερική τουαλέτα, κάτι που ισχύει και για 774 κατοικίες της Θάσου.

Ο αντίστοιχος αριθμός στον Έβρο ανέρχεται σε 4.109 και στην Δράμα σε 3.047. 

Ελλάδα
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ας εξηγούσε η ΕΛΣΤΑΤ πως ο πληθυσμός που κατοικεί σε σπίτια με εξωτερική τουαλέτα ή ακόμη και χωρίς τουαλέτα, είναι τουρκικής κυρίως καταγωγής, ή αν ακούγεται καλύτερα μουσουλμανικές μειονότητες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Γι αυτό και παρατηρείται στις περιοχές της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας και του Έβρου.
Επειδή η καταγωγή μου και από τους δύο γονείς μου είναι από εκείνα τα μέρη και δεν είμαι μουσουλμάνα, ούτε υπήρξα ποτέ, μια και αναφέρεσαι ειδικώς σε αυτούς, να σου εξηγήσω ότι επί το πλείστον, ανά την Ελλάδα και σε πάρα πολλά χωριά της Ηπείρου, Στ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, νησιά, κυριαρχούν οι εξωτερικές τουαλέτες, κάτι που οι γεννημένοι αστοί ίσως δεν γνωρίζουν. Μετά, δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο ακόμη και σήμερα στα περισσότερα χωριά στα οποία έχει γίνει η καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που παραλείπει να αναφέρει το άρθρο που αδικαιολογήτως κατ' εμέ, επικεντρώνει σε αυτές τις περιοχές. Στα αστικά κέντρα (Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη), παίζει να έχει ελάχιστες τέτοιες οικίες πέραν αυτών που υπάγονται ενδεχομένως σε παραδοσιακούς οικισμούς και φυσικά όχι σύγχρονης ανέγερσης (δεκαετία του '80 και έπειτα, διατηρητέα).Μάλλον δεν τα εξήγησε σωστά η ΕΛΣΤΑΤ ή ο μυστηριώδης αρθρογράφος του Lifo Newsroom, με αποτέλεσμα ο καθένας να καταλάβει επιλεκτικά αυτά που θέλει ερμηνεύοντας τα κατά το δοκούν.Φιλικά, μια Θρακιώτισσα.
Αγαπητή κυρία Θρακιώτισσα, γνωρίζω πολύ καλά ότι στην επαρχία υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη σπίτια τα οποία διέθεταν τουαλέτα εξωτερική. Δεν κατοικώ σε άλλο πλανήτη. Οι περισσότερες δε εξ αυτών, έχουν καταργηθεί και μετακινηθεί εσωτερικά μετά από ανακαίνιση, ενώ όσες ακόμα υφίσταται, βρίσκονται στην πλειοψηφία τους σε χωριά, παλαιά εξοχικά και μη μόνιμες ή εγκατελειμένες κατοικίες. Εδώ όμως γίνεται λόγος και για σπίτια χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ τουαλέτα. Ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία; Και σε περιοχές χωρίς αποχετευτικό δίκτυο. Έχοντας επισκεφθεί αμέτρητες φορές τις συγκεκριμένες περιοχές, εξ αιτίας της δουλειάς μου, γνωρίζω πολύ καλά τις συνθήκες διαβίωσης καθώς και τον τρόπο ζωής των εν λόγω κοινωνικών ομάδων, κυρίως σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, με χαμηλή οικονομική δυνατότητα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα αφορά αποκλειστικά τις συγκεκριμένες περιοχές, και όχι περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και κάτω, αν και όπως η ίδια αναφέρατε, η πρακτική της εξωτερικής τουαλέτας, ήταν συνήθης σε όλη την Ελλάδα πριν από έναν αιώνα (κυρίως λόγω υγιεινής). Αυτό από μόνο του δείχνει το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ στα λεγόμενά σας, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η άποψή σας είναι ιδιαιτέρως γενικευμένη και απλοϊκή. Από τη δική μου σκοπιά, κρίνω το αντίθετό. Ότι μάλλον η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε επίτηδες στη δημοσίευση μιας ελλιπούς έρευνας, χωρίς να εξηγεί το πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές, υπό αυτήν τη κατάσταση, με σκοπό την μη δημιουργία (ή τη δημιουργία;) εντυπώσεων.