«Δεν ακινητοποίησαν, εκτέλεσαν τον Κατσίφα», καταγγέλλει η πολιτική οργάνωση της ομογένειας «Ομόνοια»

«Δεν ακινητοποίησαν, εκτέλεσαν τον Κατσίφα», καταγγέλλει η πολιτική οργάνωση της ομογένειας «Ομόνοια» Facebook Twitter
0

Τεταμένη είναι διπλωματικά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση, μετά το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, χθες το μεσημέρι στο χωριό Βουλιαράτες.

Η πολιτική οργάνωση «Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία κάνει λόγο για εκτέλεση του Κατσίφα και κατηγορεί την αλβανική αστυνομία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.


Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.


Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ' την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ' την πρωτεύουσα.
Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ' την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.


Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ' την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ' τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.


Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο 35χρονος Κωσταντίνος Κατσίφας είχε υψώσει μια μεγάλη ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες και

άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας που επιχείρησαν να κατεβάσουν τη σημαία προκαλώντας την αντίδρασή του.

Ακολούθησε ένταση και διαπληκτίστηκαν με τον 35χρονο ο οποίος επέστρεψε με ενα καλασνικοφ και άρχισε να πυροβολεί για εκφοβισμό στο αέρα ενώ τράπηκε σε φυγή.

Αποτέλεσμα ν' ακολουθήσει άγριο κυνηγητό από την αστυνομία για αρκετές ώρες. Παράλληλα έφτασαν στο χωριό, επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις από το Αργυρόκαστρο, που ξεκίνησαν τους ελέγχους μέσα και έξω από τους Βουλιαράτες.

Η αστυνομία εισέβαλε στην κατοικία του θύματος, αναζητώντας τον, ενώ κατά πληροφορίες ασκήθηκε βία στα συγγενικά του πρόσωπα Τελικά τον εντόπισαν το μεσημέρι έξω από το χωριό με τραγική κατάληξη λίγο αργότερα τον θάνατό του από σφαίρες που δέχτηκε στο κεφάλι και στο στήθος.

Τι λέει η αλβανική αστυνομία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, «δέχθηκαν επίθεση από ένοπλο ντυμένο με στρατιωτική στολή», ενώ «από τα πυρά εναντίον τους, χτυπήθηκε και καταστράφηκε ένα περιπολικό».

Στη συνέχεια, η αλβανική αστυνομία άρχισε να καταδιώκει τον 35χρονο, ο οποίος «κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, άνοιξε ξανά πυρ εναντίον τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή τους».

«Δεδομένης της επικίνδυνης φύσης του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandions Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Όπως εξηγείται στην συνέχεια, αφού διενεργήθηκε έλεγχος στο σπίτι του δράστη, διαπιστώθηκε πως δεν ήταν εκεί, με τι ειδικές δυνάμεις να τον εντοπίζουν λίγο αργότερα σε μια ορεινή πλαγιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της Αλβανίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε ξανά πυρ εναντίον τους. Σε εκείνο το σημείο, αναφέρεται πως τον κάλεσαν επανειλημμένα, μέσω τηλεβόα, να αφήσει το όπλο του και να παραδοθεί, κάτι που δεν έκανε.

«Ο πολίτης Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί εναντίον ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Σε απάντηση, οι ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο σημείο βρέθηκαν ένα αυτόματο καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες, ενώ από το διαμέρισμά του κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.

Η αλβανική αστυνομία κλείνει την ανακοίνωση σημειώνοντας πως η Εισαγγελία του Δικαστικού Επαρχιακού Δικαστηρίου του Αργυροκάστρου, και η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο ότι σκοτώθηκε αναμένουμε εξηγήσεις

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε επισήμως αργά το απόγευμα για τον θάνατο του ομογενούς. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα εγκαλεί τις αλβανικές αρχές για το γεγονός ότι η επιχείρηση εναντίον του ομογενή Κ. Κατσίφα κατέληξε στο θάνατό του.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την βαθιά λύπη του για το θάνατο του Ελληνα ομογενή, τονίζει ότι αναμένει εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές και δηλώνει ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ