Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής, τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, που κάνει λόγο για «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μέσω της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. 

 

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, η Τουρκία θα έρθει σύντομα σε συνεννόηση με τη Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα σχέδια Ελλάδας - Αιγύπτου.

 

 

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για κήρυξη ΑΟΖ στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής, ενόχλησαν την Άγκυρα, με την Yeni Safak να υποστηρίζει ότι η Αθήνα και το Κάιρο αποσκοπούν στο να οριοθετήσουν μία ευρεία θαλάσσια ζώνη, κάνοντας λόγο για «εισβολή από την Κρήτη». 

 

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η ζώνη αυτή θα ξεκινά νοτιοανατολικά της Κρήτης περιορίζοντας «δραστικά» την Τουρκία στην Μεσόγειο.

 

Στους χάρτες που παρουσιάζονται, η Τουρκία εμφανίζεται περιορισμένη σε 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης, με την Yeni Safak να υπογραμμίζει ότι η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να είναι υπερτριπλάσια, φτάνοντας έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας θαλάσσια την Ελλάδα από την Κύπρο.