Η Γερμανία ξεκαθαρίζει: Το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει νομικά και πολιτικά

Η Γερμανία ξεκαθαρίζει: Το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει νομικά και πολιτικά Facebook Twitter
EPA
3

«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε:

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν τη θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Άγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφόρηση γι' αυτό. Θα αποτελούσε έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν έχω όμως» κατέληξε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Συνάντηση Τσίπρα - Σταϊνμάιερ

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έφτασε απόψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του Έλκε Μπουντενμπέντερ ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Το πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα ξεκινά αύριο Πέμπτη στις 10:00, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολουθεί στις 10:20 η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι δηλώσεις στον Τύπο.

Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00 ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του θα μεταβούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κάθε φορά που μια ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη και θέλει να ταϊσει σανό, ανακινεί είτε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είτε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.Και μάλιστα μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ο γερμανός εκπρόσωπος της μέρκελ τους αδειάζει κανονικότατα, τους κάνει ρόμπες "Δεν έχει γίνει επισήμως τίποτα από την πλευρά της Ελλάδας". Δηλαδή πόσο πιο ανοιχτά να μας πει ο άνθρωπος ότι όποιος πιστεύει τους τσιπροκαμμένους είναι ανόητο θύμα εσωτερικής προπαγάνδας;Αλλά ακόμα και αν η Γερμανία συμφωνήσε εδώ-και-τώρα, το θέμα θα είναι καθαρά επικοινωνιακό. Οι περισσότεροι ακούνε "ζητάμε 380 δις" και νομίζουν ότι η Γερμανία θα ανοίξει αύριο ένα τεράστιο πουγκί, θα βγάλει 380 δις και θα μας τα δώσει αβλεπί - έτσι για να μπορέσουμε εμείς να διορίσουμε μερικά ακόμα νοτοπουλάκια και να τα χώσουμε σε μερικούς ακόμα ολιγάρχες.Δεν θα γίνει έτσι, και το ξέρουν. Για αρχή θα φτιαχτούν επιτροπές, υποεπιτροπές κλπ, θα περάσουν δηλαδή χρόνια. Μετά θα συμφωνηθεί ένα ποσό, που φυσικά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο των 380 δις. Μετά θα αρχίσουν να έρχονται τα λεφτά σε κάτι ελάχιστες δόσεις κ.ο.κ. Εδώ για τους εβραίους, που ήταν καραμπινάτη περίπτωση, οι γερμανικές αποζημιώσεις κράτησαν 60+ χρόνια μέχρι να εξοφληθούν. Πόσο μάλλον αν πρέπει πρώτα να γίνουν δίκες, προσφυγές, κινητοποιήσεις κλπ. Η Χάγη ακόμα δικάζει υποθέσεις του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας - 20 χρόνια πίσω.Οι έλληνες απατεώνες χρειάζονται τα φράγκα εδώ και τώρα. Σε 60 χρόνια (80 αν βάλουμε και τις προσφυγές στην Χάγη) θα έχουμε αλλάξει 20 κυβερνήσεις. Γιατί να προσπαθήσει να πάρει λεφτά η όποια κυβέρνηση του 2018 όταν το όφελος θα το καρπωθεί η όποια κυβέρνηση του 2038;Ιδίως όταν η κυβέρνηση του 2018 γλύφει και κάνει τεμενάδες στην μέρκελ, από την οποία εξαρτιέται απόλυτα. Δηλαδή θα δυσαρεστήσεις αυτόν που του γλύφεις σήμερα τις παντόφλες για να ωφεληθεί (αν) κάποιος σε 20-25 χρόνια που ούτε θα σε θυμάται; Κανένας πολιτικάντης δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ αυτό.Επικοινωνιακά, θα έχουν κάποιο όφελος στην αρχή (πήραμε τις αποζημιώσεις) αλλά θα ξεγυμνωθούν πολύ γρήγορα - αφού οι πανηγυρισμοί των αποζημιώσεων δεν θα μεταφραστούν σε _άμεσο_ χρήμα (που είναι τα λεφτά οεο; ). Και το ξεγύμνωμα θα τους κοστίσει πολύ περισσότερες ψήφους από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών για τα 380 δις.
Μια διευκρίνιση, μιλαμε για τις κατοχικές αποζημιώσεις; Ή για το κατοχικό δάνειο;Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα, μαζί με άλλες, χώρες όντως έχει υπογράψει πως παραιτείται της διεκδίκησης. Αλλά το κατοχικό «δάνειο» είναι χρήματα που αρπαξε η Γερμανία από την θεόφτωχή Ελλάδα του 40 υπό μορφή εκβιαστικού δανείου (προφανώς χωρίς την πρόθεση να τα επιστρέψει). Το επιχείρημα πως δεν υποχρεούται το σημερινό γερμανικό κράτος να αποπληρώσει το δάνειο, αφού ήταν άλλοι αυτοί που τα πήραν, οι κακοί ναζί που τους έχουμε όλοι καταδικάσει, δεν ευσταθεί. Σιγα να μην αλλάξανε και ΑΦΜ. Υπάρχει υπόβαθρο στην διεκδίκηση της επιστροφής αυτων των χρημάτων. Αρκεί να μην ευτελιστεί το όλο θέμα με κωνσταντοπουλιες γραφικότητες. Αρκεί να μην καει το χαρτί αυτό μέσα σε πρόχειρη μπουρδολογία για εσωτερικη προεκλογική κατανάλωση.
Πρόσφατα πάλι, οι ΠτΔ και ΠΘ της Ελλάδας χαρακτήρισαν - προφανώς συντονισμένα - το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως "ανοικτό".. Να δούμε αν θα το θέσουν ξανά, κατά τις συναντήσεις τους με τον Γερμανό Πρόεδρο.Αν δεν το κάνουν, σημαίνει ότι λέμε λόγια πολλά, αλλά μόνο για εντυπωσιασμό στο εσωτερικό.Αλλά και να το κάνουν, τα λόγιο δεν φτάνουν - το έχουμε κάνει ήδη πολλές φορές στο παρελθόν. Χρειάζεται σοβαρή νομική ενέργεια, συντονισμένη ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, αφού είναι σίγουρο ότι θα βρουν μπροστά τους το θέμα ΠΟΛΛΕΣ ελληνικές κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογικών προσανατολισμών.Γνωρίζουμε βέβαια τι τιτάνιος αγώνας θα χρειαστεί για δικαίωση, αφού είναι επίσης πάγια θέση των γερμανικών κυβερνήσεων - κάθε χρώματος -, ότι το θέμα είναι «νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο».Οπότε, το "άνοιγμά" του από την Ελλάδα, θα σημάνει πλέον και πολιτικά "εχθρική" στάση της Γερμανίας στην τρέχουσα πολιτική. Ιδού η Ρόδος αν νομίζουμε ότι έχουμε κότσια... Τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση.