ΙΣΑ: Υπάρχουν ευθύνες για τους νεκρούς από τον ιό του Δ. Νείλου - Άφησαν τη χώρα αθωράκιστη

ΙΣΑ: Υπάρχουν ευθύνες για τους νεκρούς από τον ιό του Δ. Νείλου - Άφησαν τη χώρα αθωράκιστη Facebook Twitter
0

Ο ΙΣΑ εκφράζει τη λύπη του, για τους θανάτους πολιτών από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ζητά να αποδοθούν ευθύνες στις αρμόδιες αρχές που με παραλείψεις άφησαν τη χώρα αθωράκιστη.

Υπενθυμίζεται πως πέντε ακόμη άνθρωποι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της λοίμωξης σε 27.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του «εκφράζει τη λύπη του  για τους άδικους θανάτους συμπολιτών μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα μας ,με κρούσματα σε νέες περιοχές και ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες στους αρμόδιους που με παραλείψεις τους άφησαν τη χώρα αθωράκιστη».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη, οι περισσότεροι από τους οποίους, δεν το γνωρίζουν γιατί παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα.

Ο ΙΣΑ συστήνει σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λάβουν σχολαστικά μέτρα προφύλαξης καθώς παραμένει άγνωστο το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού των κουνουπιών, ειδικά στον αστικό ιστό.

Καλεί τις αρμόδιες αρχές να ενημερώσουν σχετικά με το ποσοστό των κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ειδικά στο Νομό Αττικής, στον οποίο εμφανίζονται κάθε εβδομάδα νέες περιοχές, με καταγεγραμμένα περιστατικά.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες ,για τη σημερινή κατάσταση και τους άδικους θανάτους των συμπολιτών μας. Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014,μια σειρά όμως εντατικών και συστηματικών δράσεων, οδήγησε στην «εκρίζωση» της νόσου και στην εξάλειψη των κρουσμάτων.

Το 2017 τα περιστατικά άρχισαν να επανεμφανίζονται και αυτό θα έπρεπε να είναι καμπανάκι κινδύνου, για να ληφθούν μέτρα. Η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής ,οδήγησαν στην πρωτοφανή αυτή κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενώ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας μας»

Ο ΙΣΑ ερωτά το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Αττικής:

· Έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ή οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά;

· Έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό; Ποια είναι τα σχετικά συμπεράσματα προκειμένου να λάβουν μέτρα, οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

· Ποιο ήταν το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου τη τελευταία διετία που ξεκίνησε η επανεμφάνιση του ιού;

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ