Δήμαρχος Γαύδου στο LIFO.gr: Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δάσκαλο μέχρι τον Νοέμβριο

Δήμαρχος Γαύδου στο LIFO.gr: Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δάσκαλο μέχρι τον Νοέμβριο Facebook Twitter
7

Η δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου μίλησε στο LIFO.gr για την απροειδοποίητη αποχώρηση της μοναδικής δασκάλας, από το μοναδικό σχολείο του νησιού.

Η δασκάλα έφυγε από το νησί με το καράβι της Παρασκευής με αποτέλεσμα το σχολείο να παραμείνει κλειστό χθες και σήμερα. Πριν λίγες ώρες, η δασκάλα υπέβαλε και επισήμως την παραίτησή της.

Στο νησί των 90 μόνιμων κατοίκων πηγαίνουν σχολείο τρεις μαθητές (Γ' και Δ' δημοτικού) ενώ ένας μαθητής γυμνασίου επέλεξε φέτος να μείνει στην Παλαιοχώρα Χανίων με τη γιαγιά του, συνεχίζοντας εκεί τα μαθήματα, μακριά από τους γονείς του που θα παραμείνουν στη Γαύδο.

Όπως εξηγεί η κα Καλλίνικου, υπάρχει κίνδυνος το σχολείο να παραμείνει χωρίς δάσκαλο ακόμα και μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

«Το καλύτερο σενάριο είναι πως μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους ήδη τοποθετημένους δασκάλους», το ζήτημα θα διευθετηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, αλλιώς η αναπλήρωση θα γίνει με τη δεύτερη φάση έως τις αρχές Οκτώβρη.

Αν όμως μετά τον ορισμό νέου δασκάλου τον Οκτώβρη, ακολουθήσει νέα παραίτηση χωρίς ο αναπληρωτής να προσέλθει στο νησί, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγει ειδική πρόσκληση αποκλειστικά για τη Γαύδο και το σχολείο θα μείνει χωρίς δάσκαλο έως τις αρχές Νοεμβρίου.

«Είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέα κενά, αυτό συμβαίνει κάποιες φορές και λόγω ασθενείας», λέει η κα Καλλίνκκου, που θεωρεί ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υφιστάμενη γραφειοκρατία αφού, κατά την ίδια, υπάρχουν δάσκαλοι που θέλουν να διδάξουν στη Γαύδο.

«Τα τελευταία χρόνια ζητούσαν να έρθουν στην Γαύδο και είχαμε ξεχάσει αυτή την δυσάρεστη πιθανότητα», προσθέτει η δήμαρχος που προτείνει στο υπουργείο Παιδείας να υπάρχει ξεχωριστή επιλογή στην προκήρυξη για τα ακριτικά νησιά, ώστε οι αναπληρωτές να το δηλώνουν αν θέλουν να εργαστούν σε ακριτικά νησιά.

«Ξέρω ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δάσκαλοι, αλλά λόγω μοριοδότησης δεν προσελήφθησαν (...) η κοπέλα που ήρθε ήταν χωρίς προϋπηρεσία, ήταν η τελευταία στα μόρια και διορίστηκε στη Γαύδο χωρίς να το επιθυμεί», λέει η κα Καλλίνικου.

Η δήμαρχος διαβεβαιώνει πως οι συνθήκες στην Γαύδο «δεν είναι δύσκολες» και παρέχεται στέγαση από την αυτοδιοίκηση σε αυτόνομα διαμερίσματα, σε ξενώνες που χτίστηκαν για αυτόν ακριβώς το λόγο. 

Εκτός από τον δάσκαλο ή την δασκάλα που θα μετατεθεί στη Γαύδο, οι τρεις μαθητές του νησιού έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν μαθήματα δύο ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω Skype, αφού η σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι «πάρα πολύ καλή».

«Η πρότασή μας θα κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο. Πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το σενάριο στη Γαύδο, και τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως και τα παιδιά στην ενδοχώρα».

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Προφανώς η δήμαρχος Γαύδου είχε ανάγκη από τα "10 λεπτά διασημότητας" που της αναλογούν. Είναι μάλλον απίθανο να έφυγε η εκπαιδευτικός χωρίς να ενημερώσει τον άμεσο προϊστάμενό της και αυτός σίγουρα δεν ήταν ο δήμαρχος του νησιού.Από κει και πέρα αν θέλει το ελληνικό κράτος να έχει γιατρούς και δασκάλους στα ακριτικά σημεία του, ας δώσει και τα ανάλογα κίνητρα. Όλοι βλέπουμε καθημερινά μια κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε εντελώς ανούσιες επενδύσεις και τοποθετήσεις ημετέρων, αλλά για τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη δεν υπάρχουν κονδύλια γιατί μας φταίνε τα μνημόνια.Κανονικά δε θα έπρεπε κανείς από όλα αυτά τα μορφωμένα παιδιά που κάθε χρόνο γίνονται νομάδες για ψίχουλα να δεχτεί αυτές τις θέσεις, αν δεν το επιθυμούν για δικούς τους λόγους. Και ούτε θα έπρεπε να τιμωρούνται όπως αποφάσισε φέτος ο κ Γαβρόγλου με τον αποκλεισμό τους για δυο χρονιές, επειδή δεν αντέχουν στις αντιξοότητες μιας πολύ δύσκολης τοποθέτησης.Είναι τρομερό να ξέρεις πως κάποια δικά τους παιδιά καταλαμβάνουν εντελώς άχρηστες θέσεις στις Βρυξέλλες με τους ανάλογους μισθούς και κάποιοι άλλοι να γίνονται δακτυλοδεικτούμενοι επειδή δεν αντέχουν 9 μήνες στη Γαύδο για 700 ψωροευρώ. Σερβιτόρα στον τόπο της να μείνει η κοπέλα πιο πολλά θα βγάλει. Κι όπως είναι και τα πράγματα στην Ελλάδα, θα είναι και αφορολόγητα.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην γραφειοκρατία κυρία δήμαρχε αλλά στους διορισμούς στην εκπαίδευση που έχουν να γίνουν 10 χρόνια. Ακόμη κι αυτοί που ίσως θέλουν να έρθουν στη Γαύδο πιστευετε πως θέλουν να το κάνουν ως αναπληρωτές για 9 μηνες? Και μετά ξανά ανεργοι? Είναι συνθήκες αυτές για να χτίσεις τη ζωή σου σε έναν τόπο ιδίως τόσο μακρινό? Η μήπως θέλουμε νέο μοντέλο εκπαιδευτικών οι οποίοι θα λένε και ευχαριστώ για τις άθλιες συνθήκες που καλούνται να ζήσουν? Ποσό θα ήθελα να υπήρχε συσπείρωση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών μαζί να μην δεχόταν κανένας τον προσωρινο διορισμό του να δούμε μετά ποιο σχολείο θα ανοίξει. Ο κόσμος δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται και φυσικά τα ΜΜΕ δεν λένε τιποτα
Κι εγώ συμφωνώ με την συσπείρωση αλλά δυστυχώς ο καθένας κοιτάζει την(ουτοπική)βόλεψη του..και το πρόβλημα διαιωνίζεται.καθε Ιούνιο σχεδόν όλοι γυρίζουν σπίτια τους εξαντλημένοι αλλά και χρεωμένοι..άλλοι αναγκάζονται να ξενιτευτούν με μικρά παιδιά χωρις Τους συζύγους ψαχνοντασ Για σχολεία ή παιδικούς σταθμούς μέσα σε 2-3μερες γιατί πρέπει να παρουσιαστούν.. και στο τέλος ουρές στον ΟΑΕΔ για λίγα ψίχουλα στην κυριολεξία..
Και αναρωτιέμαι αυτοί που βάζουν αρνητική ψήφο τι εικόνα έχουν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα? Πιστεύετε πως θα άνοιγε το δημοτικό το γυμνάσιο το λύκειο χωρίς τους αναπληρωτές? Υπάρχουν σοβαρά κενά σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Εστω δεχτά τα επιχειρήματα σας αλλα το ότι έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει κανένα δεν σας απασχολεί? Ξερετε, εκτος απο τον επαγγελματικό μικρόκοσμο και τα συντεχνιακά υπάρχουν και κάποιες ψυχούλες που λέγονται μαθητές ακριτικών νησιών που θα μείνουν χωρίς δάσκαλο....
Εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό!και να ξέρετε οι αναπληρωτές περνούν κάθε χρόνο ψυχίατρο υποχρεωτικά.!οι μόνιμοι ποτέ!!τωρα πως το ζυγίζει ο καθένας είναι άλλο θέμα..
Ειδοποίησε τον προϊστάμενο της, που είναι το Υπουργείο Παιδείας. Πήρε μάλιστα και την άδεια του Υπουργείου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να φύγει (εκτός αν μιλάμε για παραίτηση, οπότε δεν χρειάζεται την άδεια κανενός).Ο/Η δήμαρχος ΔΕΝ είναι προϊστάμενος της εκπαιδευτικού. Αρα δεν έχει καμμία απαίτηση να ενημερωθεί. Και ο/η δήμαρχος ΔΕΝ είναι αρμόδιος για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας και - πρακτικά - η κυβέρνηση που δεν διαθέτει πόρους για εκπαιδευτικούς (οι πόροι πηγαίνουν στους ολιγάρχες).Όταν εσείς παραιτείστε από μια δουλειά, ειδοποιείτε όλη την Αθήνα; Η μήπως όλους τους πελάτες της εταιρείας από την οποία παραιτηθήκατε;Οσο για τις "ψυχούλες" των παιδιών τις οποίες λυπάστε:Οταν η κυβέρνηση - που διαθέτει ΔΙΣεκατομμύρια στο τσεπάκι της - τις ψυχούλες τις έχει γραμμένες στα παλιά της τα παπούτσια, πως περιμένετε να κάνει κάτι για τις ψυχούλες εκείνη που παίρνει 900 ευρώ για 9 μήνες και μετά είναι άνεργη;Ακούσατε πουθενά να εξαγγέλει η πρωθυπουργάρα μας σχολεία; Ποδοσφαιρικά γήπεδα υπόσχεται στους ψηφοφόρους του. ΤΡΙΑ στον αριθμό.Ε, η απάντηση είναι απλή για τις ψυχούλες: Να γίνουν μπαλλαδώροι. Τι τα χρειάζονται τα γράμματα;