Συνολάκης: Μόνο το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 με 45 λεπτά

Συνολάκης: Μόνο το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 με 45 λεπτά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αν είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης για το Μάτι και το Νέο Βουτζά θα είχαν σωθεί ζωές, είπε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστας Συνολάκης, που παρουσίασε χθες σχετικό πόρισμα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι συνέταξε το πόρισμα μελετώντας το αμερικανικό και το ιαπωνικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την μελέτη, που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της ΝΔ, η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια, από το Νέο Βουτζά και το Μάτι προς τη λεωφόρο Μαραθώνος και την ακτή, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα από 57 έως 83 λεπτά.

Μόνο το Μάτι θα μπορούσε να είχε εκκενωθεί μέσα σε 30 με 45 λεπτά αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, που όμως δε δόθηκε ποτέ είπε ο κ. Συνολάκης.

Όπως είπε οι αρμόδιες υπηρεσίες ήξεραν 4 ημέρες πριν για την ιδιαιτερότητα των ανέμων που θα έπνεαν εκείνη τη μέρα στην περιοχή.

Τόνισε πως όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε με κατοίκους, του είπαν ότι δεν είχαν ενημέρωση και είχαν την αίσθηση ότι η φωτιά δε θα περνούσε ποτέ τη Μαραθώνος.

Ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι η ρυμοτομία της περιοχής δεν είναι δικαιολογία για την τραγωδία και διευκρίνισε ότι στη μελέτη του δεν μπήκε στο θέμα της απόδοσης ευθυνών σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει από την εισαγγελική έρευνα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ