Νέες αλλαγές σε μετρό και εισιτήρια - Τιμή ανάλογα με την απόσταση

Νέες αλλαγές σε μετρό και εισιτήρια - Τιμή ανάλογα με την απόσταση Facebook Twitter
18

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από την εφαρμογή του νέου εισιτηρίου και τις μπάρες στο μετρό, και ήδη το επόμενο σχέδιο αλλαγών είναι σε επεξεργασία: τιμή εισιτηρίου ανάλογα με την απόσταση.

Το ζωνικό σύστημα τιμολόγησης αποτελεί μια καινοτομία στο σύστημα των συγκοινωνιών της Αθήνας και θεωρείται το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Υποδομών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Ωστόσο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα όλες οι βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η καθιέρωση ζωνικού συστήματος κρίνεται δικαιότερη αν και σε δηλώσεις του ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν από αυτό το σύστημα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην παρούσα φάση γίνεται συλλογή και επεξεργασία όλων των στοιχείων που αφορούν το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα δεδομένα αυτά θα αναλυθούν, θα γίνει ενδελεχής καταμέτρηση των επιδόσεων των σταθμών και εκτίμηση των τάσεων μετακίνησης.

Για μια σαφή εικόνα απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και τότε αναμένεται να σχεδιαστεί το νέο ζωνικό σύστημα τιμολόγησης.

Με αυτό ο επιβάτης θα χρεώνεται ανάλογα με τη διαδρομή που θα κάνει. Το σύστημα εξασφαλίζει την αναλογικότητα της τιμολόγησης των μετακινήσεων: όποιος διανύει μεγαλύτερη απόσταση θα πληρώνει περισσότερο και μικρότερα θα είναι τα ποσά για τους επιβάτες πιο μικρών αποστάσεων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ζωνικό σύστημα θα διαχωρίσει το κέντρο, όπως και τα κοντινά σημεία, από τα πιο μακρινά προάστια. Σήμερα είτε κάποιος διανύει μία απόσταση 25 σταθμών είτε 2 ή 3 σταθμών χρεώνεται ακριβώς το ίδιο. Η αναλογικότητα θα φέρει μειώσεις, αλλά και αυξήσεις στην τιμή μετακίνησης.

Όμως από στελέχη του ΟΑΣΑ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων του Οργανισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν η εφαρμογή θα ξεκινήσει πρώτα από τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπου είναι πολύ ευκολότερος ο υπολογισμός της απόστασης.

Ελλάδα
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ