Περιφερειακός σύμβουλος Δούρου: Είχα ειδοποιήσει από νωρίς ότι η φωτιά θα πήγαινε στο Μάτι

Περιφερειακός σύμβουλος Δούρου: Είχα ειδοποιήσει από νωρίς ότι η φωτιά θα πήγαινε στο Μάτι Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίστηκε η Περιφέρεια Αττικής και τον χρόνο αντίδρασης στις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και κατέληξε στο Μάτι εγείρει ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Σπύρος Πάντζας.

Ο κ. Πάντζας που ανήκει στον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, μιλώντας στο protothema καταγγέλλει καθυστερήσει και έλλειψη σχεδίου.

 

«Είδα τη φωτιά από το ξεκίνημά της. Είδα τους καπνούς και αμέσως κινητοποιήθηκα διότι ανησύχησα. Τηλεφώνησα αμέσως στην κ. Τσούπρα, που είναι Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και της είπα ότι πρέπει να προλάβουμε τη φωτιά και να ζητήσουμε εναέρια μέσα, για να μην πάει στο Βουτζά και το Μάτι, γιατί έβλεπα ότι προς τα εκεί πάει. Της είπα, ότι αν ξεφύγει η φωτιά, δεν θα σταματιέται με τίποτα».

«Μίλησα δύο φορές με την κ. Τσούπρα διότι άρχισα να ανησυχώ ακόμη περισσότερο. Πριν τις 5.30 το απόγευμα ξαναμίλησα μαζί της και μου είπε, ότι έχει ενημερώσει. Όμως δεν έβλεπα ανταπόκριση» συνεχίζει ο κ. Πάντζας και προσθέτει. «Ο αέρας δυνάμωνε και η φωτιά κατέβαινε προς το Λύριο, ενώ δυνάμεις δεν είχαν έρθει.

Μου λέει ότι το γνωρίζει, έχει κάνει όλες τις ενέργειες και κατευθύνεται προς την περιοχή για να δει τι μπορούμε να κάνουμε. Την πήρα και τρίτη φορά αλλά δεν την βρήκα. Αν ήμουν στη θέση της κ. Τσούπρα, δηλαδή αν ήμουν υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία και όχι για τον Αθλητισμό, από την πρώτη στιγμή θα πήγαινα στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στη Σπύρου Λούη, για να έχω πλήρη εικόνα. Δεν θα ήμουν σε καμία φωτιά, διότι δεν είμαι πυροσβέστης».

Ερωτηθείς για το αν ο μηχανισμός ήταν σε διαρκή ετοιμότητα καθώς εκείνη την ημέρα ο δείκτης επικινδυνότητας για φωτιά ήταν 4, ο κ. Πάντζας απαντά: «Δεν το διαπίστωσα. Εμένα δεν με ενημέρωσε κάποιος. Διαρκή ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι είναι στο μυαλό μας, αλλά ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις.

Και πραγματικά, δεν ξέρω αν αύριο υπάρχει ένα αντίστοιχο συμβάν, αν τα όργανα ασφάλειας της χώρας, η αστυνομία, η τροχαία, η πυροσβεστική, τα πυροφυλάκια, οι ερασιτεχνικοί οργανισμοί, έχουν τη δυνατότητα σε μισή ώρα να συντονιστούν. Θεωρώ γελοίο να περιμένουμε δέκα πολιτικούς προϊσταμενους να συντονίσουν και οι δέκα από την πλευρά τους».

Τέλος, ο κ. Πάντζας ανέφερε πως αναμένει το πόρισμα του εισαγγελέα που θα υποδείξει τις κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει, τους υπαίτιους, το αν έγιναν κακοί χειρισμοί. «Προσωπικά δεν έχω κληθεί να καταθέσω, αλλά είμαι στη διάθεση του εισαγγελέα» καταλήγει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ