Επίθεση δέχτηκαν το πρωί στη Σαντορίνη ακτιβιστές από ημιονηγούς, την ώρα που συμμετείχαν σε δράση εναντίον της κακομεταχείρισης των ιπποειδών του νησιού.

 

Όπως καταγγέλλουν ακτιβιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σαντορίνη, το πρωί μία ομάδα ακτιβιστών κατέβαινε στο σημείο συνάντησης στο λιμάνι, όταν κάποιοι αγωγιάτες τους επιτέθηκαν, ρίχνοντάς τους κάτω και χτυπώντας τους, ενώ άρπαξαν από πάνω τους προσωπικά αντικείμενα τα οποία πέταξαν στο γκρεμό και έκαψαν τα πανό που κρατούσαν.

 

 

 

 

Κάποιοι από τους ακτιβιστές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, ενώ αναγκάστηκε να επέμβει η αστυνομία.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση Dreamdancers, σε έναν εθελοντή της οργάνωσης οι ημιονηγοί του όρμηξαν, του πήραν την κάμερα και την έσπασαν, ενώ ο ίδιος νοσηλεύεται καθώς είχε λιποθυμικό επεισόδιο και του γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις.

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η δράση «Γαϊδούρακια/Άλογα - Stop στην εκμετάλλευση/κακοποίηση» ακόμη δύο κοπέλες βρίσκονται στο νοσοκομείο καθώς «τη μία την έριξαν κάτω την έσερναν τη χτυπούσαν και πήγαν να την πετάξουν από τον γκρεμό και της άλλης της έβγαλαν τον ώμο». Παράλληλα, μία 16χρονη χτυπήθηκε στο μάτι.

 

Η ανάρτηση της ομάδας Dreamdancers στο Facebook:

 

 

 

 

 

Όπως αναφέρουν οι ακτιβιστικές οργανώσεις η δράση που είχαν σχεδιάσει δεν μπορεί να γίνει, γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ακτιβιστών.

 

Για το περιστατικό αυτό έχουν ενημερωθεί και οι οργανώσεις υπέρ των ιπποειδών στην Αθήνα.

 

Η υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», κα Ρόζα Ρούσσου ανέφερε στο LIFO.gr ότι αυτές οι καταστάσεις είναι αδιανόητες και θα πρέπει να γίνει κάτι με αυτούς τους ανθρώπους. Οι δράσεις που οργανώνονται από τις φιλοζωικές και ακτιβιστικές οργανώσεις είναι ειρηνικές και γίνονται υπέρ των ζώων και τη μεταχείρισή τους. Δεν είναι εναντίον των ιδιοκτητών, αρκεί να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας των ζώων που έχουν υπό την επίβλεψή τους.

 

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Ρούσσου, ένας άνθρωπος που κακομεταχειρίζεται τα ζώα «όταν ξεκινά με τα ζώα , δεν σταματά με τα ζώα».

 

 

Οι οργανώσεις Γαϊδουροχώρα, Ιππόθεσις, ΕΣΠΙ και Dreamdancers οργανώνουν δράσεις για το τριήμερο 27, 28 & 29 Ιουλίου, υπέρ των ιπποειδών της Σαντορίνης.

 

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «παρά την έντονη θλίψη για τα τραγικά γεγονότα των ημερών, και τον προβληματισμό σχετικά με μετάθεση της ημερομηνίας, καταλήξαμε πως δεν πρέπει να αναβάλουμε την συμμετοχή μας στις δράσεις για τα ιπποειδή της Σαντορίνης».

 

Όπως αναφέρουν «οι κινητοποιήσεις αυτές δεν είναι γιορτή, δεν είναι διασκέδαση, είναι κομμάτι ενός αγώνα προκειμένου να βοηθήσουμε κάποια ζωντανά πλάσματα που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες».

 

Η ανακοίνωση των οργανώσεων: 

 

«Στη Σαντορίνη, το τριήμερο 27, 28 & 29 Ιουλίου, οργανώνονται για πρώτη φορά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες που ζουν και εργάζονται τα ιπποειδή του νησιού. 

 

Το Σάββατο 28/7 και την Κυριακή 29/7 στηρίζουμε τη δράση των Dreamdancers, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε δράσεις συμπαράστασης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Από τις 13.30 έως τις 17.30 ενημερώνουμε τους ταξιδιώτες, μοιράζουμε φυλλάδια στα πλοία που φεύγουν για τη Σαντορίνη και τα άλλα νησιά, συζητάμε.

 

Σημείο συνάντησης η πλατεία Καραϊσκάκη δίπλα στη πύλη Ε7.

 

Σαντορίνη 2018: Για κάποιους παράδεισος και ονειρεμένες διακοπές στο ομορφότερο και δημοφιλέστερο νησί της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα για κάποιους άλλους επίγεια κόλαση με εργασία σε συνθήκες δουλείας, βάναυσης μεταχείρισης και επαναλαμβανόμενης και ανεξέλεγκτης κακοποίησης. Ο λόγος για τα γαϊδουράκια, τα μουλάρια και τα άλογα που ζουν και εργάζονται στο νησί. Ταυτόχρονα εικόνες του βασανισμού τους κάνουν το γύρο του κόσμου ντροπιάζοντας την χώρα και τον πολιτισμό μας.

 

Τι συμβαίνει:

 

• Ατελείωτες ώρες εργασίας κουβαλώντας τουρίστες κάτω από τον καυτό ήλιο στα 500 σκαλιά της Καλντέρας ή σκουπίδια, μπάζα, και ό,τι άλλο χρήζει μεταφοράς.

• Υπέρβαρα φορτία.

• Ακατάλληλος εξοπλισμός που προκαλεί πόνο ή και πληγές.

• Απουσία σκίαστρου, νερού, φαγητού και φυσικής κίνησης στις ώρες αναμονής.

• Βάναυση συμπεριφορά από τους αγωγιάτες.

• Έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού.

 

Τι θα έπρεπε να συμβαίνει

 

• Τήρηση ωραρίου εργασίας.

• Επιβολή ορίου βάρους.

• Σκιά, νερό, φαγητό και ελευθερία κίνησης στα διαλείμματα.

• Ουσιαστικός κτηνιατρικός έλεγχος και έλεγχος καταλληλότητας των ζώων.

• Εκσυγχρονισμός του κανονισμού και δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού με επιβολή αυστηρών ποινών στους παραβάτες.

• Σεβασμός στη φύση και τις ανάγκες των ζώων.

 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

 

- Απόφυγε τη χρήση αυτών των ζώων μέχρι οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης τους να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες τους και με σεβασμό σε αυτές.

- Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας. Σύλλογοι και φορείς για την προστασία των ιπποειδών είμαστε εδώ, διατεθειμένοι να δώσουμε γνώσεις και πρακτικές λύσεις στη βελτίωση των συνθηκών και στην εξάλειψη του μαρτυρίου αυτών των πλασμάτων που στερούνται λόγου.

- Ενημερώσου, ευαισθητοποιήσου, πάρε θέση, σε έχουν ανάγκη!

 

Γίνε η φωνή τους!

Δεν είναι μόνο η Σαντορίνη

 

Στη χώρα μας τα ιπποειδή και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στο νόμο για την προστασία των ζώων, ούτε υπάρχει κώδικας ορθής πρακτικής γι αυτά. Ζουν σε ένα μεσαίωνα όπου το κάθε άλογο, γαϊδούρι ή μουλάρι, είναι έρμαιο του μυαλού και της βούλησης του αφεντικού του.

 

Είναι επείγον να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο. Ας ενωθούμε και ας γίνουμε όλοι η φωνή τους. Για να αποκτήσουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, σύμφωνη με τη φύση και τις ανάγκες τους.

 

ΓΑΙΔΟΥΡΟΧΩΡΑ: Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι

ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ: Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

ΕΣΠΙ: Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

Dreamdancers: Vegan Activists