ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Ακριβή απόλαυση οι διακοπές στην Ελλάδα»: Οι ντόπιοι δεν τις αντέχουν κι έχουν ελάχιστο κέρδος

«Ακριβή απόλαυση οι διακοπές στην Ελλάδα»: Οι ντόπιοι δεν τις αντέχουν κι έχουν ελάχιστο κέρδος Facebook Twitter
EUROKINISSI
14

«Ελλάδα, μια ακριβή απόλαυση διακοπών» είναι ο τίτλος του άρθρου της αυστριακής Tiroler Tageszeitung, που σχολιάζει τις πανάκριβες καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα ακριβά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

«Διαδρομή από τον Πειραιά στην Τήνο με ένα συμβατικό, αργοκίνητο καράβι που πλέει στο Αιγαίο. Ο καφές φίλτρου κοστίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 ευρώ και το γλυκό φθάνει μάλιστα τα 6 ευρώ.... Ακριβά δεν είναι όμως μόνο τα νησιά αλλά και η ηπειρωτική χώρα, ωστόσο αναμένονται 32 εκατομμύρια τουρίστες.10% περισσότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ένα νέο ρεκόρ», αναφέρει ο συντάκτης Φέρυ Μπατζόγλου.

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι διακοπές στην Ελλάδα έγιναν μια ακριβή απόλαυση την οποία πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν να αντέξουν. Μια διαδρομή με το πλοίο μετ' επιστροφής για μια οικογένεια με αυτοκίνητο στη Λέσβο κοστίζει 600 ευρώ. Τα καταλύματα για έναν μέσο εργαζόμενο είναι απλησίαστα. Κάτω από 150 ή 200 ευρώ τη βραδιά στη Μύκονο ή στην Σαντορίνη δεν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές για να μείνεις».

«Οι ντόπιοι δεν έχουν κάνένα κέρδος από όλα αυτά. Μάγειρες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ ή καμαριέρες για ένα μηνιαίο μισθό 200, 300 ή το πολύ 900 ευρώ. Εφτά μέρες την εβδομάδα. Άπειρες, απλήρωτες υπερωρίες θεωρούνται κάτι απολύτως φυσιολογικό», καταλήγει η Tiroler Tageszeitung.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
14

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αυτά περί ωρών εργασίας και αμοιβών των εργαζομένων να τα ακούει η κ. Αχτσιόγλου.Που μετά τριάμιση χρόνια, αντί να ξαμολήσει τα συνεργεία της Επιθεώρησης Εργασίας για να ελεγχθεί η απλήρωτη υπερεργασία, ο νους της είναι να πουλήσει ιδεολογικό σανό ότι θα ορθώσει τα στήθη της να μην επεκταθεί διά νόμου σε όλη την Ευρώπη το 12ωρο - όπως έγινε στην Αυστρία.Να μην γίνει νόμος αυτό που συμβαίνει στην πράξη δίπλα της !ΝΑ ΦΑΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ, ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ !Να τα ακούσει και ο σχολιαστής Πέτρος Πετρόπουλος, εμφανισθείς άπαξ για να την υπερασπισθεί στις 12 του μήνα και μετά σιωπή...
Πέρα από την Μύκονο και Σαντορίνη υπάρχουν επίσης πάρα πολλά νησιά ή μέρη να πας που δεν σε γδέρνουν.Υπάρχει η Χίος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κύθηρα, Σάμος, Σκύρος, Μάνη, Πήλιο και τόσα άλλα.Οι ντόπιοι κερδίζουν από τον τουρισμό γι' αυτό υπάρχουν επαρχιακά Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, θαλάσσια σπορ και βέβαια δωμάτια. Ελλάδα δεν είναι Κέρκυρα, Ρόδος, Μύκονος και Σαντορίνη και τα πλοία είναι ακριβά αλλά και στην Γερμανία μια διαδρομή στον Ρήνο και στον Μάινς ακριβή είναι.Τέλος αυτοί που την έχουν πατήσει είναι οι εκπαιδευτικοί που δεν βρίσκουν πουθενά σπίτι να μείνουν γιατί όλοι έγιναν ξενοδόχοι με το airbnb.
Δεν γνωρίζω τι εποχή επιλέγετε ή μπορείτε να πάτε διακοπές αλλά εγώ την Αστυπάλαια κυρίως την βρήκα φτηνή.Εκεί αρχές Ιουλίου νοικιάσαμε αυτοκίνητο με 20 ευρώ, πίναμε καφέ με 1,5 έως 2,5 ευρώ, δεν πληρώσαμε πουθενά ξαπλώστρα, τρώγαμε ψάρι με το πολύ 15 ευρώ το άτομο, αν τρώγαμε κρέας ήταν ποιο φτηνά και μέναμε σε δωμάτιο που έβλεπε όλο το κάστρο με 50 ευρώ. (δεν μιλάμε για τα μουχλιασμένα στους Παξούς, Κέρκυρα, Λευκάδα )Για τα δικά μας μεγέθη και για αυτό που πρόσφεραν ήταν φτηνά. Προσέξτε γι' αυτά που πρόσφεραν. Επίσης είπα δεν σε γδέρνουν .Ελάτε αν θέλετε στην περιοχή μου-όχι Γιάννενα αλλά Λευκάδα που κατάγεται ή μητέρα μου, ή Πάργα, Παξούς, Σύβοτα, -να δείτε πως κάθε πέρυσι είναι και φτηνότερα και καλύτερα.Όσο για φαγητό ασύγκριτα ποιο νόστιμο και ποιο φτηνό στην Πρέβεζα.Τώρα για Αμοργό πριν δέκα χρόνια που είχα πάει-τότε που είχα υπομονή με τα πλοία-δεν μου φάνηκε ακριβή.Όλα σχετικές ποσότητες είναι.
Ακριβώς, annibas. Να μην ξεχνάμε ότι το δημοσίευμα έγινε σε αυστριακή εφημερίδα, όχι σε ελληνική. Δεν έχω διαβάσει σε ελληνικές εφημερίδες να γράφονται με παρόμοια συχνότητα άρθρα για την ακρίβεια του Παρισίου, της Ρώμης κ.λπ. Λίγο έλεος κάπου. Όποιος θέλει να πάει διακοπές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, θα πληρώσει και ανάλογα, όπως πλήρωσα κι εγώ 7 ευρώ τον καφέ κάτω από τη Sacre Coeur. Αν δεν έχει, ας πάει σε άλλο νησί, ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά, ίσως πολύ πιο όμορφα από τα προαναφερθέντα. Και δεν σε υποχρεώνει κανείς να ψωνίσεις στο πλοίο που ταξιδεύεις, μπορείς να πάρεις πριν επιβιβαστείς ό,τι θα σου χρειαστεί. Εν ολίγοις, να γκρινιάζει κάποιος που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα με μισθούς Ελλάδας για το κόστος των διακοπών σε κάποιο ελληνικό νησί, το κατανοώ και το δέχομαι, ούτε εγώ μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά σε διακοπές γενικά. Αλλά να γκρινιάζει κάποιος τουρίστας από χώρα με πολύ υψηλότερους μισθούς, τη στιγμή που σε άλλες χώρες του εξωτερικού οι τιμές είναι πολύ πιο εξωφρενικές σε σχέση με κάποιο ελληνικό νησί, ε όχι. Υπάρχει κόσμος που ζει και συντηρεί την επιχείρησή του -σε δυσπρόσιτα σημεία- (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος των υπηρεσιών) με τα κέρδη από αυτούς τους λίγους μήνες και δεν έχει π.χ. τουρισμό όλο το χρόνο, και θα του ζητήσει τα ρέστα ο Αυστριακός δημοσιογράφος;
Υπάρχει κέρδος και μάλιστα για να προλάβουν να βγάλουν όσα περισσότερα μπορούν σε λίγους μήνες το αποτέλεσμα είναι οτι γίνονται απλησιαστα καταλύματα κτλ για τον μέσο Έλληνα.
Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί γιατί μας πάει το τρένο μόνο του. Κλείνουν ένα εισιτήριο με ryan air κι έρχονται. Κλείνουν κι ένα σπιτάκι μέσω airbnb και βγαίνουν στη γύρα. Που αλλού να πάνε αφού Αίγυπτος, Τουρκία, Συρία και σία έχουν τα θέματά τους; Σε όλους τους άλλους τομείς, όπου χρειάζεται κρατική άδεια ή / και μέριμνα / παρέμβαση, βάλτος.Ο μόνος τομέας που έχει μεταρρυθμισθεί βάρβαρα κατά τα χρόνια της κρίσης είναι αυτός της αγοράς εργασίας. Καμία επένδυση σοβαρή δεν ήρθε καθώς οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η απουσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι αλλαγές πολιτικής -σε ουσιώδη ζητήματα- των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων είναι όλα εδώ.Αν είχε δομηθεί και εφαρμοστεί μια αγροτική πολιτική, αν είχε προχωρήσει το κτηματολόγιο (προϋπόθεση του οποίου είναι το δασολόγιο), αν οι τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί τα κόκκινα δάνεια, αν είχαμε προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, αν, αν, αν, τότε δεν θα υπήρχε η απόλυτη εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος παραμένει το μόνο ουσιαστικό έσοδο, και θα μιλούσαμε σε άλλη βάση.
Σωστός μεν, αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, η σημαντικότερη για τους περισσότερους: Ο τουρισμός είναι _εύκολο_ χρήμα (και γρήγορο) Σε αντίθεση με όλες τις άλλες δραστηριότητες που αναφέρεις, ο τουρισμός δεν σου ζητάει πτυχία, δεν σου ζητάει κεφάλαια, δεν έχει ρίσκα. Και δεν χρειάζεται να κουραστείς ιδιαίτερα, ούτε να περιμένεις μέχρι να αποδώσουν οι κόποι σου.Κληρονόμησες ένα κοτέτσι με θέα στην θάλασσα; Πήρες άδεια για σουβλακερί δίπλα σε παραλία; Αυτό ήταν, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο.Και επειδή το 90% των ελλήνων έχει θεοποιήσει τα εύκολα και γρήγορα φράγκα, γι' αυτό ο τουρισμός αποτελεί την ιερή αγελάδα.Σωστα όσα λες για το άθλιο κράτος κ τις ανύπαρκτες υποδομές. Αλλά ακόμα και αν δεν ήταν έτσι, πάλι οι έλληνες θα προτιμούσαν τις τουριστικές αρπαχτές.
Αρα είσαι υπέρ της ανάπτυξης βιομηχανίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, της εντατικοποίησης της καλλιέργειας.Μπράβο, προχωρημένη φιλελεύθερη θέση...
Μία διευκρινισούλα...Επαγγέλματα με αξία δεν είναι μόνο όσα ζητάνε «πτυχία». Στις τουριστικές περιοχές εργάζονται άπειροι άνθρωποι που ρίχνουν πολύ μεγάλο κόπο. Εργάτες, μάστορες, γκαρσόνια, αχθοφόροι, καθαριστές. Σε μία χώρα που αιμορραγεί, με τους περισσότερους νέους της, συλλέκτες πτυχίων, μάλλον θα πρέπει να επαναξετάσουμε το status της χειρονακτικής εργασίας.