Ποινική δίωξη εναντίον των αδερφών Ψωμιάδη για έργα «φαντάσματα» 1,2 εκατ. ευρώ

Ποινική δίωξη εναντίον των αδερφών Ψωμιάδη για έργα «φαντάσματα» 1,2 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
1

Ποινική δίωξη σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη άσκησε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος, για έργα που χαρακτηρίζονται ως «φαντάσματα», επί των ημερών τους στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Τα αδέρφια βρίσκονται αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ποινική δίωξη, που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης εναντίον του πρώην Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Διονύση, ως Αντινομάρχη, αυτή είναι σε βαθμό κακουργήματος και περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Παράλληλα, για απλή συνέργεια στις πράξεις της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, διώκεται ο πρώην γενικός γραμματέας της τότε Νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος.

Η ζημιά που φέρεται να προέκυψε από τα έργα «φαντάσματα» υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για έργα πληροφορικής, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φαίνεται ότι προσλήφθηκαν 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό.

Ωστόσο, ενώ οι εποχικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, τα συγκεκριμένα έργα φαίνεται ότι ουδέποτε εκτελέστηκαν, παρά τα περί του αντιθέτου που φέρεται να βεβαίωσε η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών βρέθηκαν συνολικά οκτώ έργα, κάποια από τα οποία τιτλοφορούνται ως εξής: «Ταξινόμηση - καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», «Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων», «Καταγραφή αδειών αλιείας», «Αναδιοργάνωση - προστασία ιστοχώρου», «Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ».

Όπως αναφέρθηκε, δε, ορισμένοι από τους υπαλλήλους παρείχαν σε άλλα πρόσωπα τις υπηρεσίες τους που ουδεμία σχέση είχαν με τη Νομαρχία.

Στο μεταξύ, η παραπάνω υπόθεση έρχεται την ώρα που επίκειται ο προσδιορισμός της δίκης για τα λεγόμενα «45άρια» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι αδερφοί Ψωμιάδη παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περιγράφει 456 έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, το διάστημα 2005-2010, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, διαδικασία που, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, προκάλεσε ζημιά ύψους 4 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ