Ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη: Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατός του

Ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη: Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατός του Facebook Twitter
8

Δεκατρία χρόνια μετά τον θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, μια σοκαριστική εξέλιξη φέρνει η απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς κρίνει πως πρόκειται τελικά για δολοφονική ενέργεια και όχι αυτοκτονία.

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμα του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου του 2005, λίγους μόλις μήνες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις παρακολουθήσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στελεχών της κυβέρνησής του.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης κατά αγνώστων δραστών για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μετά από σχετική παραγγελία που έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη.

Ο κ. Πεπόνης είχε λάβει εντολή το Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.

Είναι η τρίτη κατά σειρά προσπάθειά της Δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση. Οι δύο προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία, κρίση που δεν δέχεται η οικογένειά του, η οποία από την αρχή υποστηρίζει ότι πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας συνδεόμενης με την υπόθεση των υποκλοπών.

Ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη: Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατός του Facebook Twitter

Η νέα έρευνα διατάχθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, που όμως κατέληξαν στο αρχείο, υιοθετώντας πλήρως την εκδοχή της αυτοκτονίας. Την πρώτη είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Η υπόθεση Τσαλικίδη είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη, με πληροφορίες που έρχονταν στη δημοσιότητα να κάνουν λόγο για παραλείψεις στις έρευνες και το ιατροδικαστικό κομμάτι.

Ο Κώστας Τσαλικίδης, ως προϊστάμενος του τμήματος σχεδίασης του Τομέα Δικτύου Μεταγωγής στη Vodafone, είχε αναλάβει τον επανασχεδιασμό του δικτύου ενόψει Ολυμπιακών, αλλά και τη μετάβασή του στη γενιά 3G. Τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του ήταν υπό μεγάλη πίεση στη δουλειά του.

Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Τσαλικίδης φέρεται να είχε υποβάλει παραίτηση στους ανωτέρους του, αλλά εκείνοι τον έπεισαν τελικά να πάρει άδεια.

Ο αδερφός του, Παναγιώτης Τσαλικίδης, ήταν εκείνος που τον είχε βρει απαγχονισμένο το 2005 και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να βρει απαντήσεις για το τι ακριβώς του είχε συμβεί.

Ο ίδιος είχε μιλήσει πριν από λίγους μήνες στην Καθημερινή, τονίζοντας πως «δεν υπήρχε τίποτα στην προσωπική του ζωή που μπορεί να τον οδηγούσε στην αυτοκτονία. Ήταν ερωτευμένος, έψαχνε με την αρραβωνιαστικιά του για σπίτι, προγραμμάτιζε ταξίδι».

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Νομίζω κάποιος με κοινό νου, δεν είχε πεισθεί ότι ένας νέος άνθρωπος και επιτυχημένος επαγγελματίας αυτοκτόνησε έτσι ξαφνικά.Αλλά -, ακόμη και αν προέβη στην πράξη της αυτοκτονίας -, δεν είναι αμελητέο εάν αυτό έγινε κάτω από πίεση που του ασκήθηκε και στο αδιέξοδο που βρέθηκε. Αυτό έπρεπε να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη, αλλά η υπόθεση έκλεισε σχετικά με την σοβαρότητά της πολύ γρήγορα.Γιατί, ειδικότητες σαν αυτή που είχε ο Τσαλικίδης, φορτώνουν μεγάλες ευθύνες, αφού χαρακτηρίζονται συνήθως από μοναδικότητα του επαγγελματία σε συνδυασμό με εμπιστευτικότητα εντός και εκτός εταιρίας.Άρα, αν "εκτεθεί", δεν είναι εύκολο να υπερασπισθεί κάποιος τον εαυτό του.Και όταν η εργασία συνδεθεί με ηθελημένη παραβίαση νομοθεσίας περί απορρήτου και παρακολούθησης και μάλιστα υψηλών προσώπων, καταλαβαίνουμε νομίζω ότι το βάρος είναι τεράστιο.Σε κάθε περίπτωση, αξίζει η ηθική συμπαράσταση στην οικογένεια για το κουράγιο της να αγωνίζεται να δικαιώσει τον άνθρωπό της ή να πεισθεί τεκμηριωμένα ότι απόλυτα μόνον αυτός ευθύνεται για ό, τι έγινε. Ορθά νομίζω το ΕΔΑΑ γύρισε πίσω την υπόθεση.
Τι ωραία που είναι η δικαιοσύνη προ εκλογών. Ιδίως για κάτι που ήταν κοινό μυστικό και δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα βγει ποτέ στην φόρα η αλήθεια. Μου μυρίζει "βουλώστε το γιατί θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα" η φάση. Λυπάμαι για το μαρτύριο που πρέπει να περνάει η οικογένεια.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τον δυτικό πολιτισμό. Ακόμα και στα σκοτεινά του σημεία έχει δικλείδες ασφαλείας που ρίχνουν φως. Η ελλειμματική από θεσμούς Ελλάδα υποχρεώνεται από την φωτισμένη Ευρώπη να βελτιωθεί στο ζήτημα της κακής (είτε από ελλειμματική ποιότητα είτε από διαφθορά) δημόσιας διοίκησης. Δόξα τω θεώ που έχουμε συνθήκες, νόμους και κανόνες ώστε να μπορούμε παρά τις δυσκολίες να βλέπουμε το δίκιο να θριαμβεύει.Τεράστια δικαίωση της οικογένειας. Άσχετα τι θα βγάλει η νέα διερεύνηση οι συγγενείς του πρέπει να νιώθουν εν μέρει δικαιωμένοι. Είναι μια πρώτη νίκη μετά από χρόνια αβεβαιότητας.
"Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τον δυτικό πολιτισμό."Ας μάθουμε κάποτε να μιλάμε με αποχρώσεις: παρά τις τεράστιες μελανές κηλίδες του (στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμα σε σημαντικό βαθμό)ο Δυτικός πολιτισμός είναι όντως ό,τι καλύτερο (όχι όμως και ικανοποιητικό, πόσο μάλλον τέλειο) έχει παρουσιαστεί μετά την ελληνική αρχαιότητα (η οποία και αυτή φυσικά δεν ήταν τέλεια). Αυτή η κληρονομιά του Διαφωτισμού (που δεν συνεπάγεται αυτόματα "φωτισμένη Ευρώπη") χρήζει τεράστιων και συνεχών βελτιώσεων. Κάθε μια από τις γενιές μας, αντί για πισογυρίσματα όπως συμβαίνει σήμερα, οφείλει να αγωνιστεί για την βελτίωσή της. (και, ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!, μην ξαναρχίσεις για χιλιοστή φορά τον μηρυκασμό περί σταλινισμού, γκουλάγκ, κλπ, που τσιτάρεις σαν παπαγάλος κάθε φορά που μυρίζεσαι αριστερό, έστω κι αν γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν έχει και δεν είχε ποτέ σχέση με αυτό το κομμάτι της αριστερής κληρονομιάς - όπως εξάλλου, εξίσου δυστυχώς, ο φασισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής κληρονομιάς που τόσο λατρεύεις και ωραιοποιείς, αν και, φυσικά, αυτή η κληρονομιά δεν μπορεί να συνοψιστεί σε αυτήν την κατάμαυρη περίοδο)
Η απόχρωση μου είναι ότι από ό,τι έχει υπάρξει ο δυτικός πολιτισμός είναι ό,τι καλύτερο.Επειδή είναι δημιουργημένος από ανθρώπους ΔΕΝ είναι τέλειος και έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Αλλά είναι το μοναδικό πολιτισμικό σετ που έχει ικανότητα αυτοκριτικής και αυτοβελτιωσης.Αυτοκριτική ≠ αυτοκαταστροφή.Όταν ο μέσος αριστερός νους κατανοήσει το ανωτέρω θα σιωπήσω.